Michael_71
Drodzy członkowie forum,
Od kilku lat fotografuję w czerni i bieli, a także sam wywołuję i powiększam zdjęcia. Dzisiaj wykonałem odbitki stykowe z kilku negatywów formatu 6x45, które leżały u mnie od zeszłego września. Zauważyłem przy tym wady na negatywach dwóch rolek filmu Rollei IR400. Na jednej z nich widoczne są pasy wzdłuż osi filmu. Zdarzyło mi się to już wcześniej. Wywołuję w obrotarce i używam ATOMAL do Rollei. Przypisałem to niewłaściwej prędkości obrotowej, ponieważ przy niższej prędkości problem nie powtórzył się. Teraz pojawił się ponownie, ale niestety nie jestem w stanie ustalić, czy we wrześniu ubiegłego roku wywoływałem przy niewłaściwej prędkości.
Drugi problem jest jednak o wiele ciekawszy. Załączam przykładowe zdjęcie do tego wpisu. W pierwszej połowie tego filmu jednolite powierzchnie mają dziwną strukturę. Wygląda to prawie jak solaryzacja.
Czy ktoś ma może pomysł, co mogło to spowodować?
Serdecznie dziękuję,
Michael
KlausWehner
Cześć Michael,
na początek serdecznie witam na forum!
Co do Twojego pierwszego problemu z filmem Rollei IR 400:
obrót nie może powodować takich błędów, jakie opisałeś.
Nie widząc filmu, skłaniałbym się raczej ku wadzie samego materiału filmowego.
Co do drugiego przykładu:
trochę trudno mi rozróżnić, co jest częścią motywu, a co stanowi błąd.
Piszesz o dziwnej strukturze.
To nasuwa mi na myśl typową wadę, która ostatnio często pojawia się w przypadku filmów zwojowych.
Czasami dochodzi do reakcji między papierem ochronnym a emulsją.
W wyniku tego czarna farba z papieru ochronnego przenosi się częściowo na emulsję (wraz z nadrukiem).
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
Michael_71
Cześć Klaus,
bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i miłe powitanie!
Piszesz: „Obrót nie może powodować takich błędów, jakie opisałeś.
Nie widząc filmu, skłaniałbym się raczej ku błędowi samego materiału filmowego”.
Załączam zdjęcie odbitki kontaktowej filmu z tymi paskami. Czy to możliwe, że to po prostu przeciek światła? Dziwne byłoby tylko to, dlaczego pojawia się to tylko na niektórych filmach w tej kasecie.
„Co do drugiego przykładu:
trochę trudno mi rozróżnić, co jest częścią motywu, a co błędem”.
Bardzo dobrze to rozumiem.
Niestety odbitka kontaktowa jest jeszcze zbyt mokra, aby ją sfotografować. Moje zdjęcie negatywu również nie ma wystarczającej ostrości. Niestety do digitalizacji mam tylko telefon komórkowy.
Na negatywie w środku znajduje się jaśniejszy obiekt. Nad nim powinno być widać jednolite, bezchmurne niebo. Widzę jednak raczej skupisko ciemnych plam otoczonych jasnymi obwódkami. Jest to więc struktura, ale nie regularna.
Później prześlę jeszcze zdjęcie odbitki kontaktowej.
Serdecznie dziękuję,
Michael
KlausWehner
Cześć Michael,
Trudna sprawa!
Wywołanie wygląda na nierównomierne.
Może w zbiorniku było za mało roztworu wywoływacza?
(W niekorzystnych warunkach może się zdarzyć, że wywoływacz z nieszczelnej puszki przedostanie się do łaźni).
Film też nie wygląda na do końca przejrzysty. Czy jest wystarczająco utrwalony?
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
Michael_71
Cześć Klaus,
Wystarczy go utrwalić. Z jakiegoś powodu tylko tak to wygląda.
Mogę sobie wyobrazić, że ilość wywoływacza była zbyt mała. Dwukrotnie eksperymentowałem z czterema filmami 120 w papierowym zbiorniku Jobo. Objętość nie była oficjalnie podana, więc próbowałem ją ustalić samodzielnie. To mogło się nie udać. Niestety nie pamiętam już, czy ten film był częścią drugiej próby.