Rainer
Ahoj všichni, jsem tu na fóru nový a rád bych se krátce představil: Jmenuji se Rainer, je mi 65 let a bydlím v Bad Sassendorfu v okrese Soest. Po mnoha letech digitální fotografie jsem znovu objevil kouzlo analogové fotografie a rád bych si černobílé filmy vyvolával sám. Naštěstí jsem dostal darem kompletní laboratorní vybavení se dvěma zvětšovacími přístroji (Revue 2010 a Veigel Exact 66). Součástí jsou i součásti, které jsem identifikoval jako negativní stůl, ale nevím přesně, jak se používají. Pokud zde na fóru mohu nahrát fotografie, mohl bych tyto součásti ukázat. Možná by mi pak někdo mohl pomoci?
S pozdravem, Rainer
KlausWehner
Ahoj Rainere,
nejprve tě vítám na tomto fóru!
Ovládání zvětšovacího stolu vlastně není tak složité: otevřeš ho, vložíš negativ, zavřeš a zasuneš do zvětšovacího přístroje.
Už jsi někdy zvětšoval analogové fotografie? Není to těžké.
Pokud chceš, mohl bych ti pomoct.
Bydlím v Paderbornu a pokud chceš, můžeš se sem klidně zastavit.
Pak bych ti mohl ukázat pár věcí v temné komoře.
Ozvi se, pokud máš zájem.
S pozdravem
Klaus
Rainer
Ahoj Klause, děkuji za rychlou odpověď a za tvou milou nabídku, že mi ukážeš práci v temné komoře. Rád ji přijmu. Jelikož jsem v důchodu, mám časovou flexibilitu. Co se týče negativního stolu: jedná se pouze o kovové rámy, na které se zřejmě pokládají 2 příčky. Jedna pro KB bez skla, jedna pro 6x9 se sklem. Rád ti pošlu fotky.
S pozdravem Rainer
KlausWehner
Ahoj Rainere,
možná bys sem mohl nahrát co nejvíc fotek z Bildbühne?
Pak se nad tím můžeme společně zamyslet.
Možná tam nějaké části chybí? Uvidíme.
Ozvu se ti. Pak si můžeme domluvit společný termín v Paderbornu.
Bohužel to nejde úplně na poslední chvíli.
S pozdravem
Klaus
KlausWehner
Ahoj Rainere,
fotky tvého podstavce pro negativy jsem dostal.
Díky za ně!
Zjevně se jedná o vlastní konstrukci.
Podstavec pro negativy musí splňovat následující podmínky:
1. Musí držet negativ rovnoběžně s rovinou na správném místě zvětšovacího přístroje.
2. Musí zajistit světlotěsné uzavření mezi zvětšovacím přístrojem a podstavcem pro negativy, aby nemohlo unikat rozptýlené světlo.
U tvé konstrukce je negativ zřejmě upevněn pouze na obou kratších stranách.
Pro optimální rovinnost by však bylo dobré, kdyby byl negativ přitlačen na všech 4 stranách.
Zda tvůj zvětšovací přístroj s zasunutým stolem pro negativy ještě vyzařuje rozptýlené světlo po stranách, si můžeš snadno vyzkoušet sám v zatemněné temné komoře.
Pokud někde nastanou problémy, můžeme společně hledat řešení.
S pozdravem
Klaus