Rainer
Witam wszystkich, jestem nowy na forum i chciałbym się krótko przedstawić: nazywam się Rainer, mam 65 lat i mieszkam w Bad Sassendorf w powiecie Soest. Po wielu latach fotografii cyfrowej na nowo odkryłem fascynację fotografią analogową i chciałbym samodzielnie wywoływać moje czarno-białe filmy. Na szczęście dostałem w prezencie kompletny zestaw do laboratorium z 2 powiększalnikami (Revue 2010 i Veigel Exact 66). W zestawie są też elementy, które zidentyfikowałem jako stolik do negatywów, ale nie wiem dokładnie, jak się ich używa. Jeśli mogę wrzucić tu zdjęcia na forum, to mógłbym pokazać te elementy. Może wtedy ktoś mógłby mi pomóc?
Pozdrawiam, Rainer
KlausWehner
Cześć Rainer,
na początek witaj na naszym forum!
Właściwie obsługa aparatu fotograficznego nie jest taka trudna: otwierasz go, wkładasz negatyw, zamykasz i wkładasz do powiększalnika.
Czy robiłeś już kiedyś powiększenia analogowe? To nie jest trudne.
Jeśli chcesz, mogę Ci pomóc.
Mieszkam w Paderborn i jeśli chcesz, możesz tu kiedyś wpaść.
Wtedy mógłbym pokazać Ci kilka rzeczy w ciemni.
Daj znać, jeśli jesteś zainteresowany.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
Rainer
Cześć Klaus, dziękuję za szybką odpowiedź i miłą propozycję pokazania mi pracy w ciemni. Chętnie z tego skorzystam. Ponieważ jestem na emeryturze, mam bardzo elastyczny grafik. Jeśli chodzi o stół do negatywów: to po prostu metalowe ramy, na które najwyraźniej kładzie się 2 poprzeczki. Jedna do KB bez szkła, druga do 6x9 ze szkłem. Chętnie prześlę Ci zdjęcia.
Pozdrawiam, Rainer
KlausWehner
Cześć Rainer,
może mógłbyś wrzucić tutaj więcej zdjęć z „Bildbühne”?
Wtedy będziemy mogli wspólnie to przemyśleć.
Być może brakuje jakichś fragmentów? Zobaczymy.
Skontaktuję się z Tobą. Wtedy ustalimy wspólny termin spotkania w Paderborn.
Niestety nie da się tego załatwić z dnia na dzień.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
KlausWehner
Cześć Rainer,
Otrzymałem zdjęcia Twojej podstawki na negatyw.
Dziękuję za nie!
Najwyraźniej jest to konstrukcja własna.
Podstawka na negatyw musi spełniać następujące warunki:
1. Musi utrzymywać negatyw w pozycji płasko-równoległej we właściwym miejscu powiększalnika.
2. musi zapewnić nieprzepuszczające światła zamknięcie między powiększaczem a stolikiem na negatywy, aby nie dochodziło do rozpraszania światła.
W Twojej konstrukcji negatyw jest prawdopodobnie mocowany tylko po obu krótszych bokach.
Aby uzyskać optymalną płaskość, dobrze byłoby jednak, gdyby negatyw był dociskany ze wszystkich 4 stron.
Czy Twój powiększalnik z wsuniętym stolikiem na negatyw nadal emituje światło rozproszone z boków, możesz po prostu sprawdzić samodzielnie w zaciemnionej ciemni.
Jeśli gdzieś pojawią się problemy, chętnie wspólnie poszukamy rozwiązania.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus