stereograph
Ahoj všichni,
právě jsem vyvolal dva filmy ADOX CHS 100 II formátu 135
a měl jsem obrovské problémy s navíjením filmů.
Jinak s tím nikdy nemám problém.
Je tento problém známý, existuje nějaké řešení?
Možná použít jinou cívku?
Vyzkoušel jsem dva systémy: AP, který vůbec nefungoval,
a starou průhlednou bez kuliček,
která film nakonec s velkým úsilím přijala.
Těším se na tipy
KlausWehner
Popisovaný problém není specifický pouze pro tento film.
Stává se čas od času, že se filmy nedají dobře navinout.
Může to mít různé příčiny:
vlhkost nebo usazeniny vodního kamene v drážkách cívky, silné zkroucení filmu, zachycení/zaseknutí začátku filmu v cívce...
Na co je třeba dávat pozor:
cívky by měly být suché a čisté.
Pokud je film silně zkroucený, lze začátek filmu narovnat proti směru zkroucení.
Rohy začátku filmu by se měly zaoblit (nebo ohnout), aby se nemohly zachytit v cívce.
S pozdravem
Klaus
stereograph
Ale ano,
bohužel právě o to jde.
Mám tenhle problém pořád dokola, a to výhradně s tímto filmem.
Teď už minimálně 5 kusů, pravděpodobně ze stejné šarže.
U91-0-R01/5105
Takže opravdu děkuji za tvé rady, ale v tomto případě to nepomáhá.
ADOX CHS 100 II 135 se po 2x přetočení zasekne v cívce
a pak to už nejde dál,
to znamená, že při každém novém pokusu
se film poškodí otevřením cívky.
Zkoušel jsem navíjet film zepředu, zezadu, shora i zdola.
Nefunguje to normálně,
jako u všech ostatních filmů, které znám,
ani jiné filmy ADOX tento problém nemají.
Předpokládám (doufám), že šarže, na kterou právě u Impexu sáhnu, má výrobní vadu
a že to pak s novou šarží skončí.
Mám dojem, že ozubená kolečka u ADOX CHS 100 II 135 se na dotek zdají být ostřejší než například u APX 400
a to je možná důvod, proč se film v cívce zasekává.
Teď počkám a vyfotím něco jiného.
Pokud ovšem někdo nezná tento problém a nemá po ruce řešení!
Prosím!!!! Miluji tento film! :-)
Wolfgg
Dobrý den,
a k tomu ještě moje zkušenosti z několika desítek let:
- Film vždy stříhejte mezi perforačními otvory, nikdy skrz ně, rohy zaoblete, začátek filmu ještě za denního světla navíjejte proti směru stočení, dokud není rovný.
- Používejte spirálky Jobos s prohlubní pro prst, protože tam můžete uchopit nejvnitřnější závit filmu a tak film vtáhnout do spirálky. To se dá udělat tak, že palcem a ukazováčkem uchopíte spirálku, palec pak tlačí proti spodnímu okraji filmu, ukazováček proti hornímu a tak posouvá film dopředu.
Takto jsem dosud vložil každý film, i ten nejtvrdohlavější, a tím byl kdysi Kodak Recording 2475 (31 DIN) s „Estar-AH Base“.
S pozdravem
Wolfgang
stereograph
To je vše známé, já to tak dělám už delší dobu.
Jak již bylo zmíněno, jde pouze o navíjení filmu ADOX CHS 100 II 135
– film vždy stříhejte mezi perforací, nikdy skrz ni, zaoblete rohy a začátek filmu navíjejte ještě za světla proti směru kroucení, dokud není rovný.
- Používejte spirály Jobo s prohlubní pro prst, protože tam můžete uchopit nejvnitřnější závit filmu a tak film vtáhnout do spirály. To se dělá tak, že palcem a ukazováčkem uchopíte spirálu, palec pak tlačí proti spodnímu okraji filmu, ukazováček proti hornímu a tak posouvá film vpřed.
jonny
K otázce, zda se u uvedené šarže vyskytují nějaké anomálie, bohužel nemohu nic říct. CHS100-II jsem dosud používal pouze s plochými filmy.
Z mé zkušenosti vyplývá, že problémy při navíjení jednotlivých filmů na cívky jsou často známkou začínajícího znečištění nebo kontaminace zbytky chemikálií a/nebo filmu.
Pokud nenajdeš pro sebe uspokojivé řešení, mým posledním tipem by bylo pořídit si cívky z nerezové oceli, nejlépe kvalitní od firmy Hewes. Myslím, že existují dokonce i takové, které lze použít s plastovými nádržemi. Vkládání funguje jinak než u plastových cívek, film se nepohybuje, ale navíjí se z vnitřní strany na vnější stranu cívky. Jakmile to jednou zvládneš, je to opravdu velmi jednoduché. Problémy se zasekáváním nebo poškrábáním filmu jsou minulostí.
Cívky a nádoby Jobo používám už jen pro C41, pro všechny černobílé filmy výhradně nerezové cívky a nádoby. Důvodem je také to, že na rozdíl od plastových cívek je mnohem snazší je trvale udržovat v čistotě. Stačí je opláchnout studenou vodou. U cívek Jobo jsem při vysokém výkonu musel každých pár měsíců přitáhnout zubní kartáček a Kukident nebo bělicí lázeň ...
Wolfgg
... nebo 5% kyselinou chlorovodíkovou (z obchodu s nářadím), která také všechno rozleptá, kromě spirály samozřejmě.
Photux
Film je nanesen na PET, s čímž jsem už měl podobné problémy – zejména v kombinaci s fotoaparáty, které ho navíjejí „obráceně“ (řada Canon A). Pomohlo počkat po převinutí pár dní, než jsem film vyvolal.
Samozřejmě existují i jiné filmy nanesené na PET, ale možná je právě v tom ten rozhodující rozdíl? S klasickým triacetátem jsem takové problémy ještě neměl – a ani každý PET nosič není stejný, ale přesto se tomuto materiálu pokud možno vyhýbám.