schorsch27
Witam,
Nazywam się Markus i cieszę się, że w końcu znalazłem tutaj forum poświęcone fotografii czarno-białej.
Oto moje pytanie, w przypadku którego wyszukiwanie słów kluczowych nie przyniosło rezultatów:
Nieco ponad rok temu kupiłem kilka torebek proszku Adofix P, z których zamierzam skorzystać dopiero teraz. Wygląda na to, że obecnie ten proszek nie jest już dostępny.
Jakie są czasy utrwalania dla proszkowego wywoływacza Adofix P do filmów/papieru PE i do papieru barytowego? I: czy ten proszkowy wywoływacz nadaje się do papieru barytowego (czasy płukania)?
W sieci znajduję tylko informacje o Adofix II lub Adofix Plus.
Pozdrawiam z kontrastem, Markus
KlausWehner
Cześć Markus,
serdecznie witamy na forum.
Czas utrwalania filmów jest różny i zależy od konkretnej emulsji.
Dlatego najpewniejszym sposobem jest wcześniejsze określenie czasu klarowania filmu.
W przypadku filmów KB można w tym celu wykorzystać część wstępnego naświetlania.
Czas utrwalania papierów nie jest tak łatwy do określenia.
Utrwalam moje papiery metodą „dwóch utralaczy”. Drugi utralacz jest przy tym zawsze (względnie) świeży.
Moje czasy to 5 i 5 minut.
Unikam jednak utralaczy typu Rapid.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
schorsch27
Cześć Klaus,
dzięki za wskazówkę i powitanie. W weekend trochę się tym pobawię.
Tymczasem firma ADOX odpowiedziała mi na to pytanie, informując, że czasy naświetlania są takie same jak w przypadku Adofix II.
Pozdrawiam, Markus
MirkoBoeddecker
Wskazówki dotyczące ADOFIX PII mają również zastosowanie do ADOFIX I: https://www.adox.de/Photo/a300/
Jest to środek do szybkiego utrwalania. Już w przypadku modelu A300 w pierwszej dekadzie XXI wieku wprowadzono zmianę receptury.
Pozdrawiam,
Mirko