AnalogfotoRostock
Mám při vyvolávání fotografií následující problém: Můj zvětšovací přístroj nevystaví snímek úplně, když zašroubuji magentový filtr pro zvýšení kontrastu. Fotografie jsou správně exponované pouze uprostřed, na okrajích jsou příliš světlé. Bez magentového filtru je expozice rovnoměrná. Nejde o fotoaparát, negativy i digitální skeny jsou rovnoměrně exponované. Pracuji s zvětšovacím přístrojem Meopta Opemus 5 s barevnou směšovací hlavou Meopta Meochrom 2.
Ví někdo v tomto fóru, v čem by mohl být problém? Těším se na vaše odpovědi!
Wolfgg
Ahoj,
pak se světlo nesprávně mísí. V dráze paprsku bude chybět nějaká část. Obvykle se v dráze paprsku nachází směšovací skříňka a často i matné sklo. V návodu by mělo být uvedeno, co se má kde a jak použít.
Porovnej to tady, jestli ti něco nepadne do oka:
https://analoge-fotografie.net/selbst-entwickeln/temná komora/#Der-Vergrerer
Dodatek:
Pro test v filmovém studiu vlož kousek bílého papíru, vyjmi objektiv a pak se podívej zdola (případně pod něj drž zrcadlo). Při nasazení filtru musí papír svítit zcela rovnoměrně v barvě filtru.
Ještě jedna zkušenost: Filtry odrážejí nepropuštěné světlo dozadu. U mě to jednou vyšlo z ventilačních štěrbin a odrazilo se přes zeď na papír. Proto: zeď u zvětšovacího přístroje by měla být černá (papír, filc nebo rovnou natřít).
S pozdravem Wolfgang
AnalogfotoRostock
Moc děkuji za tipy, to zní jako dobrý výchozí bod – prověřím to a dám ti vědět. V zvětšovacím přístroji mám matnou skleněnou desku s jakousi zásuvkou mezi lampou a rámečkem na negativ... myslíš tuhle? S pozdravem, Malte Wolfgg napsal
: Ahoj,
pak se světlo nemíchá správně. V dráze paprsku bude chybět část. Obvykle je tam směšovací box a často ještě mléčné sklo v dráze paprsku. V návodu by mělo být uvedeno, co se kde a jak má použít.
Porovnej to tady, jestli ti něco nepadne do oka:
https://analoge-fotografie.net/selbst-entwickeln/temná komora/#Der-Vergrerer
Dodatek:
Pro test do filmové komory vlož kousek bílého papíru, vyjmi objektiv a pak se podívej zdola dovnitř (případně pod to podrž zrcadlo). Při nasazení filtru musí papír svítit zcela rovnoměrně v barvě filtru.
Ještě jedna zkušenost: Filtry odrážejí nepropustné světlo dozadu. U mě to jednou vyšlo z ventilačních štěrbin a odrazilo se přes zeď na papír. Proto: zeď u zvětšovacího přístroje by měla být černá (papír, filc nebo rovnou natřít).
S pozdravem Wolfgang
Wolfgg
Ahoj Malte,
ano, většina zvětšovacích přístrojů má tuto zásuvku na filtry, aby bylo možné vložit filtry do světelného kanálu i bez barevné směšovací hlavice. U některých přístrojů je třeba do barevné hlavice ještě vložit matné sklo. Stačí to zkontrolovat pomocí papíru v držáku filmu, zda se osvětlení stane rovnoměrnější.
Možná se přidá ještě někdo, kdo má stejný zvětšovací přístroj a může se na něj podívat.
Pokud byl přístroj zakoupen z druhé ruky, vyplatí se také odšroubovat barevnou hlavu. Nejen proto, abys zkontroloval, zda je vše v pořádku, ale především proto, abys odstranil prach.
S pozdravem Wolfgang
AnalogfotoRostock
Ano, ten přístroj byl skutečně koupen z druhé ruky... ale v roce 1984, moji rodiče mi ho pořídili, když jsem byl teenager!
KlausWehner
Ahoj Malte,
toto zařízení neznám z vlastní zkušenosti.
Proto se k tomu mohu vyjádřit jen obecně.
Je možné, že pokles intenzity světla je zvláště patrný pouze při vysokém kontrastu (magenta filtr).
Příčina pak může spočívat v mnoha různých faktorech.
Někdy může pomoci podívat se z základní desky skrz objektiv (nebo i bez objektivu) směrem ke zdroji světla.
Někde musí něco omezovat dráhu paprsků.
Tuto kontrolu lze provést pomocí ručního zrcátka. To je o něco pohodlnější.
(právě vidím, že Wolfgang už na to také přišel).
S pozdravem
Klaus
AnalogfotoRostock
Ahoj Klausi,
moc děkuji za odpověď! Je možné, že jsem tam zašrouboval nesprávnou žárovku? Tu lampu jsem vyměnil někdy v osmdesátých letech. V odkazu, který poslal Wolfgang, se píše, že u zvětšovacích přístrojů s difuzorovou hlavou se mají používat 12V halogenové žárovky.
S pozdravem,
Malte
Wolfgg
Ahoj Malte,
možná není lampa správně umístěná a je třeba ji seřídit.
Zde je ještě pár odkazů:
https://archive.org/details/opemus-iii-manual
http://www.jollinger.com/photo/enlargers/meopta.html
https://de.scribd.com/doc/240827142/Opemus-5-Manual
S pozdravem Wolfgang
KlausWehner
Ahoj Malte,
ano, světelný zdroj má zásadní význam.
Nejprve je ale třeba vyjasnit jednu nejasnost:
máš v přístroji směšovací hlavu nebo opálovou žárovku?
Informace k tomu jsou poněkud protichůdné.
Pro každý z těchto případů jsou totiž zapotřebí odlišné světelné zdroje.
Poté se můžeme pustit do dalšího hledání závady.
S pozdravem
Klaus
Wolf_XL
...možná by to mohl být i samotný filtr. Možná trochu vyklouzl z držáku a tím způsobuje ty problémy...
AnalogfotoRostock
Ahoj Klausi, mám na zvětšovacím přístroji Meopta Opemus 2 hlavici pro míchání barev, model Meopta Meochrom 2. O víkendu se podívám, jaký typ žárovky je v něm nainstalován a jestli něco nezasekává. S pozdravem, Malte napsal
Klaus Wehner Ahoj Malte,
ano, zdroj světla má zásadní význam.
máš v přístroji barevnou směšovací hlavu nebo opálovou žárovku?
Informace o tom jsou poněkud protichůdné.
Pro každou z nich jsou totiž nutné jiné světelné zdroje.
Poté můžeme pokračovat v hledání závady.
S pozdravem
Klaus
[hr]
Analogfoto Rostock napsal
Opemus 5, pardon! Opemus 2 by byl opravdu starý poklad ze šedesátých let! Ahoj Klausi, mám barevnou směšovací hlavu, Meopta Meochrom 2, na zvětšovacím přístroji Meopta Opemus 2. Jaký typ lampy je v něm zabudován a zda něco drží, se podívám o víkendu. S pozdravem, Malte napsal
Klaus Wehner Ahoj Malte,
ano, světelný zdroj má zásadní význam.
máš v přístroji barevnou směšovací hlavu nebo opálovou žárovku?
Informace o tom jsou poněkud protichůdné.
Pro to jsou nutné různé světelné zdroje.
Pak můžeme pokračovat v hledání závady.
S pozdravem
Klaus
KlausWehner
Ahoj Malte,
děkuji za tuto důležitou informaci.
Jak vypadá stín: spíše kulatý (pak jsou postiženy především rohy) nebo spíše obdélníkový (pak jsou postiženy rovnoměrně všechny strany)?
Je směšovací hlava barev skutečně kompatibilní s tímto zařízením?
O jaký zvětšovací objektiv se jedná a je správně zašroubován?
S pozdravem
Klaus
AnalogfotoRostock
Zařízení jsem rozšrouboval, vše je na svém místě, perfektně sedí a funguje. Filtry se zasouvají před lampu pomocí mechanického mechanismu, který také sedí správně. Zařízení a hlava k sobě patří, jak je vidět i na tomto odkazu:
https://de.scribd.com/doc/240827142/Opemus-5-Manual
Objektiv je Berophot 1:3,5 F-50 mm a sedí správně.
Obraz je světlejší v rozích, protože tam dopadá méně světla, ne na okrajích. Už si nemyslím, že to má něco společného s filtry; i bez filtrů je světelný kužel na okrajích tmavší. Možná je žárovka špatná nebo příliš silná? Je to 100 W halogenová žárovka Osram HLX. Nebo je možné, že ty světlejší okraje prostě ukazují meze této techniky? Možná bych měl zvětšit clonu? Otázky, otázky, jsem zvědavý! S pozdravem, Malte
Wolf_XL
...toto zařízení jsem měl také v osmdesátých letech... Pokud si dobře vzpomínám, světlo se mísí v Ulbrichtově kouli – je možné, že její vnitřní povrch už není rovnoměrně potažený...
S regulátory barev na směšovací hlavě je také třeba zacházet opatrně – pokud například otočíte regulátor z 0 na 60, získáte jiné filtrování, než když otočíte stejný regulátor z 40 na 60. To mě tehdy při barevném zvětšování téměř přivedlo k šílenství. Pro reprodukovatelné výsledky tedy vždy nastavujte z nulové polohy na cílovou hodnotu...
KlausWehner
Ahoj Malte,
je pravděpodobné, že se paprsek za Ulbrichtovou koulí (směšovací komorou) omezuje.
Možností tam vlastně není tolik.
Můžeš provést následující experiment (ale nejsem si jistý, zda to bude fungovat):
1. Odstraň obrazovou desku.
2. Vlož do zvětšovacího přístroje místo obrazové desky bílý list papíru.
3. Zapni světlo a sleduj světlý světelný bod na papíře.
Světelný bod musí mít průměr alespoň cca 45 mm. Je menší? Je vidět stín?
Mohlo by pomoci označit na papíře polohu okénka pro negativ (průchod).
Pokud by bylo možné pozorovat dostatečně velký (neomezený) světelný bod, je třeba hledat stín na dráze paprsků spíše pod obrazovou deskou.
V každém případě byste se měl také podívat zezdola směrem ke zdroji světla (pomocí zrcadla) přes zvětšovací přístroj.
Možná by tak mělo být možné rozpoznat, co omezuje dráhu paprsku.
S pozdravem
Klaus
AnalogfotoRostock
V příloze je pohled zdola (resp. z boku) do rámečku na negativy vyloženého papírem, s filtrem i bez něj...
[hr]
...a zde výsledek osvětlení zvětšovacího rámečku, které je úplné pouze uprostřed. Vidíte přílohy? Pokud ne: Papír upnutý v negativech se zdá být rovnoměrně osvětlený s filtrem i bez něj, zvětšovací rámeček však ani u 35mm negativu není rovnoměrný, ale uprostřed je osvětlení silnější než na okrajích.
KlausWehner
Ahoj Malte,
fotky bohužel nevidím.
Teď si nejsem jistý, jestli jsem tě správně pochopil.
V rovině obrazové plochy je světelný bod dostatečně velký a bez stínů?
Pak musí ke stínování docházet pod obrazovou plochou.
Zkus se prosím (pomocí zrcadla) podívat zespodu skrz objektiv směrem ke zdroji světla.
Možná uvidíš příčinu.
S pozdravem
Klaus
AnalogfotoRostock
Ahoj Klausi,
je možné k příspěvkům na fóru připojovat soubory? Stránka má k tomu funkci, ale přílohy se neukládají...
Zespodu (resp. ze strany, zařízení lze otáčet) jsem se díval směrem k obrazové plošině, tam není žádná překážka – je to přece jen jen měch mezi rámečkem negativu a objektivem. Papír v obrazové plošině je uprostřed o něco světlejší než na okraji. Mám dojem, že lampa svítí příliš ostře nebo že někde chybí difuzér, je to možné?
S pozdravem, Malte
Wolf_XL
...mám takovou hloupou otázku – je ten kondenzátor vůbec v přístroji?
Takhle to vypadá – nachází se prakticky mezi krytem lampy/hlavou pro míchání barev a obrazovou plochou...
https://a.allegroimg.com/s1024/0ca431/fc8b355449d394d93c6993ad346d
KlausWehner
Ahoj Malte,
pohledem ze směru objektivu směrem ke zdroji světla bys měl být schopen rozpoznat příčinu stínování okrajů.
Pokud můžeš otočit zvětšovací hlavu o 90°, máš k tomu ideální podmínky.
K tomu můžeš také vyjmout objektiv.
Pohybuj hlavou trochu ze strany na stranu, abys mohl sledovat zdroj světla z různých úhlů.
Vlastně by mělo vypadat jako rovnoměrně svítící plocha.
Ve tvém případě bude svítivost k okraji klesat. To je vidět.
Stín je na okraji, proto je viditelný, když se nedíváš do přístroje přímo, ale pod úhlem (cca 45°).
Musíš na svém přístroji sám zjistit, proč tomu tak je.
Pak také uvidíš, zda by pomohla rozptylová deska.
Zda je taková deska k dispozici, jistě zjistíš v dokumentaci výrobce.
Prozatím nevidím důvod pro použití rozptylové desky, ale zařízení také neznám.
Ještě dvě zásadní úvahy: u kvality tvého objektivu je jistě ještě prostor pro zlepšení.
Pokud musíte zvětšovat s výraznými přechody (magentový filtr), možná ještě není vyvolání negativů zcela vyhovující.
Dobré výsledky lze očekávat, pokud vše funguje a je v pořádku. Jinak to bude z dlouhodobého hlediska frustrující.
S pozdravem
Klaus