MichaelSt
[size=small]Dobrý večer všem,[/size]
[size=small]po desítkách let jsem se vrátil k analogové fotografii, ale poprvé se zabývám vyvoláváním černobílých středoformátových filmů pomocí vývojky.[/size]
[size=small]Používám RODINAL v ředění 1:50 (1x FP4+) a do Jobo tanku 1520 nalévám 500 ml vývojky pro jeden středoformátový film.[/size]
[size=small]A teď k mým otázkám: [/size]
[size=small]Musím změnit ředění, tedy použít poměr 1:25, pokud chci vyvolat 2 středoformátové filmy? Podle mého chápání je při stejném množství vývojky pro 2 filmy v nádobě k dispozici příliš málo reaktivní vývojky…[/size]
[size=small]Pokud ano, zachovám i při poměru 1:25 stejné vývojové parametry (FP4+, 18 °C, doba vyvolávání 19,5 min.)?[/size]
[size=small]Moc děkuji za vaši pomoc[/size]
[size=small]Michael[/size]
KlausWehner
Ahoj Michaeli,
na každý film je potřeba minimální množství vývojky.
U RODINALu je to 10 ml.
Při ředění v poměru 1:50 tak získáš objem vývojky 500 ml.
Pro druhý film potřebuješ stejné množství ještě jednou (10 ml RODINALU plus 490 ml vody).
Pokud tvoje vývojová nádoba nemá objem 1000 ml, můžeš zvolit jiné ředění.
Pokud tedy vyvoláváš v poměru 1:25, získáš s 20 ml RODINALU (minimální množství pro 2 filmy) konečný objem 500 ml. To se vejde na dva filmy do běžné vývojové nádoby (např. Jobo).
S pozdravem
Klaus
MichaelSt
Ahoj Klausi,
moc děkuji za tvou rychlou odpověď.
Teď už vím, co mám dělat...
S pozdravem
Michael
KlausWehner
Ahoj Michaeli,
jsem rád, že se ten dotaz podařilo vyřešit tak rychle.
Vždycky mě potěší, když se někdo chce začít věnovat analogové fotografii.
Na začátku samozřejmě vždycky vyvstane spousta otázek.
Je prospěšné klást tyto otázky právě tady, protože mnoho dalších lidí bude mít stejné nebo podobné dotazy.
Zejména na začátku je důležité vyvarovat se chyb v postupu.
Takže se vždy ptej a případně se poděl o své první výsledky.
Hodně štěstí!
S pozdravem
Klaus
musikbaer
Ahoj,
jako začátečník vyvolávám v 250ml nádobě Jobo s 5 ml RODINALU. Podle toho, co říká Klaus, který je profesionál, by mě zajímalo, co bych mohl očekávat kromě kratších dob vyvolávání, kdybych použil 10 ml, tedy poměr 1+25?
S pozdravem
Marian
[attachment=3438]
KlausWehner
Ahoj Marian,
pod určitou koncentrací již není k dispozici dostatek vývojky, aby se film vyvolal úplně.
V takovém případě zůstávají krystaly halogenidu stříbra, které prošly expozicí, nevyvolané v emulzi, přestože jsou exponované.
Světla mají v negativu nejvyšší hustotu. V důsledku toho je zde tento efekt nejvýraznější.
To vede k tomu, že gradace již není lineární, ale v horní části se zlomí.
Ovšem i stínová oblast může být ovlivněna.
Zde by pak byla patrná ztráta citlivosti.
Ne všechny filmy reagují stejně.
Zvláště jsou postiženy vysoce kvalitní a stříbrem bohaté filmy.
Finanční náklad na 5 ml RODINALU navíc je přece jen velmi nízký.
Na oplátku získáte jistotu, že jste své filmy technicky správně vyvolali.
S pozdravem
Klaus