MichaelSt
[size=small]Dobry wieczór wszystkim,[/size]
[size=small]Po dziesięcioleciach powróciłem do fotografii analogowej, ale po raz pierwszy zajmuję się wywoływaniem czarno-białych filmów średnioformatowych.[/size]
[size=small]Używam RODINALU w rozcieńczeniu 1:50 (1x FP4+) i wlewam do zbiornika Jobo 1520 500 ml roztworu wywoływacza na jeden film średnioformatowy.[/size]
[size=small]A teraz moje pytania: [/size]
[size=small]Czy muszę zmienić rozcieńczenie, czyli użyć proporcji 1:25, jeśli chcę wywołać 2 filmy średnioformatowe? Rozumiem, że przy tej samej ilości wywoływacza na 2 filmy w pojemniku będzie za mało wywoływacza zdolnego do reakcji…[/size]
[size=small]Jeśli tak, to czy mimo stosowania proporcji 1:25 mam zachować te same parametry wywoływania (FP4+, 18°C, czas wywoływania 19,5 min)?[/size]
[size=small]Bardzo dziękuję za pomoc[/size]
[size=small]Michael[/size]
KlausWehner
Cześć Michael,
Na każdy film potrzebna jest minimalna ilość wywoływacza.
W przypadku RODINALa jest to 10 ml.
Przy rozcieńczeniu 1:50 otrzymasz w ten sposób 500 ml wywoływacza.
Na drugi film potrzebujesz jeszcze raz takiej samej ilości (10 ml RODINALU plus 490 ml wody).
Jeśli Twoja butelka do wywoływania nie ma pojemności 1000 ml, możesz wybrać inne rozcieńczenie.
Jeśli więc wywołujesz w rozcieńczeniu 1:25, to przy użyciu 20 ml RODINALU (minimalna ilość na 2 filmy) uzyskasz końcową objętość 500 ml. To wystarczy na dwa filmy w standardowej butli do wywoływania (np. Jobo).
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
MichaelSt
Cześć Klaus,
bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Więc już wiem, co mam zrobić...
Pozdrawiam
Michael
KlausWehner
Cześć Michael,
cieszę się, że udało się tak szybko wyjaśnić tę kwestię.
Zawsze się cieszę, gdy ktoś chce zacząć przygodę z fotografią analogową.
Oczywiście na początku zawsze pojawia się wiele pytań.
Zadawanie tych pytań tutaj jest pomocne dla wszystkich, ponieważ wiele innych osób będzie miało te same lub podobne wątpliwości.
Szczególnie na początku ważne jest, aby unikać błędów w sposobie pracy.
Więc zawsze pytaj i ewentualnie opowiedz nam o swoich pierwszych wynikach.
Powodzenia!
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
musikbaer
Cześć,
Jako początkujący wywołuję klisze przy użyciu 5 ml RODINALU w 250-mililitrowym pojemniku Jobo. Biorąc pod uwagę to, co mówi Klaus, który jest profesjonalistą, zastanawiam się, czego mógłbym się spodziewać, poza skróceniem czasu wywoływania, gdybym użył 10 ml, czyli rozcieńczenia 1+25?
Pozdrawiam
Marian
[attachment=3438]
KlausWehner
Cześć Marian,
poniżej pewnego stężenia nie ma już wystarczającej ilości wywoływacza, aby całkowicie wywołać film.
Wówczas naświetlone kryształki halogenku srebra w emulsji pozostają niewywołane, mimo że zostały poddane naświetlaniu.
Najwyższą gęstość na negatywie mają światła. W związku z tym efekt ten jest tutaj najbardziej widoczny.
Prowadzi to do tego, że krzywa gradacji nie przebiega już liniowo, lecz w górnym zakresie ulega załamaniu.
Jednak problem ten może dotyczyć również obszaru cieni.
W tym przypadku można by zauważyć utratę czułości.
Nie wszystkie filmy reagują w ten sam sposób.
Szczególnie dotyczy to filmów wysokiej jakości i bogatych w srebro.
Koszt dodatkowych 5 ml RODINALU jest naprawdę niewielki.
W zamian zyskujesz pewność, że Twoje filmy zostały wywołane prawidłowo.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus