Renate napisała:
Cześć Michael,
Płytka obiektywu w Opemus 6 ma wyprofilowanie, które pozwala na wstępne ustawienie odległości obiektywu od negatywu. W przypadku obiektywu 50 mm „wybrzuszenie” musi być skierowane w stronę negatywu, aby skrócić odległość do niego. W przypadku obiektywu 80 mm (do średniego formatu) „wybrzuszenie” musi być skierowane w stronę papieru.
Pozdrawiam
Renate
Cześć Renate,
nie mogłem się powstrzymać i od razu w przerwie obiadowej zamieniłem dolinę w wzgórze.
Problem rozwiązany :D Bardzo dziękuję! Świat od razu wygląda inaczej....
Michael
[hr]
Analogfoto Rostock napisał
Cześć Michael,
musisz ustawić rozmiar odbitki, podnosząc głowicę, a następnie ustawić ostrość za pomocą małego pokrętła na obiektywie. Aby ustawić ostrość, wysuń ramkę negatywu o jeden stopień, a na ramce powiększenia pojawi się linia ostrości (jedna linia, gdy obraz jest ostry, dwie przesunięte linie, gdy jest nieostry). Podczas ustawiania ostrości obraz może się ponownie zmniejszyć, wtedy trzeba jeszcze nieco podnieść głowicę. Mieszek jest wysunięty przy dużych powiększeniach, a przy małych powiększeniach znajduje się bliżej obiektywu.
Pozdrawiam, Malte
Cześć Malte, bardzo dziękuję za odpowiedź.
Czy to z „wysunięciem ramki negatywowej o jeden stopień” dotyczy wszystkich modeli? Do tej pory nawet nie zauważyłem, że są tam stopnie.
Ale spróbuję to sprawdzić
Pozdrawiam, Michael