schorsch27
Ahoj všichni,
z hlubin mé mrazničky jsem vylovil poslední lahvičku Neofin doku, kterou bych rád použil k vyvolání asi 35 let starého kinofilmu Agfaortho 25 pro malý formát, s expozicí 25 ASA. Bohužel už nemám žádný obal a ani na internetu nemohu najít žádné podrobnější informace o vyvolání.
Může mi někdo poradit, v jakém ředění a jak dlouho mám vyvolávat? Mám tu také trochu novější RODINAL, ale ten má být u filmu Agfaortho prý dost zrnitý. Nebo byste mi doporučili RODINAL? Četl jsem, že by to mělo jít dobře s přídavkem sody, ale s vlastním mícháním nemám ještě žádné zkušenosti.
S pozdravem Markus
KlausWehner
Ahoj Markusi,
vyvolávací roztok Neofin se na trh dostal někdy v 80. letech jako vývojka pro film Kodak Technical Pan.
Nejsem si vůbec jistý, zda existovaly nějaké „oficiální“ údaje k vyvolání filmu Agfa Ortho.
I kdyby tomu tak bylo, tehdejší časy ti moc nepomohou, protože jak film, tak vývojka se po 35 letech budou chovat jinak než tehdy.
Takže tak či onak to zůstává experimentem.
Výsledek nemůžeš předvídat, ledaže bys měl k dispozici větší množství filmu a chemikálií.
Pak bys mohl film otestovat.
S pozdravem
Klaus
Restlicht
Ahoj Markusi,
ještě mám někde leták k vývojce Neofin. Jen ho musím někde vyhrabat.
Kdybys o něj měl ještě zájem, dej mi vědět.
S pozdravem Wolfgang
KlausWehner
Ahoj Wolfgangu,
staré dokumenty mají často cenu zlata!
Z historického hlediska by mě zajímalo, které filmy jsou v tom letáku uvedeny.
Víš, z jakého roku ten leták přibližně pochází?
Díky a srdečné pozdravy
Klaus
schorsch27
@ Wolfgang:
ano, ten lístek by mě velmi zajímal, pokud to není příliš velká námaha. Na internetu se k tomu najde spíš víc
otázek než odpovědí. Už v 80. letech jsem vyvolal pár filmů AO s ND, ale bohužel jsem si žádnou krabičku neschoval.
@ Klaus:
toho se vlastně taky obávám. Pokud Wolfgang nic nenajde, nalil bych do lahvičky půl litru vody a 5 minut ji protřepával.
Zdravím Markus
KlausWehner
Ahoj Markusi,
já bych to udělal úplně stejně:
připravil bych předepsané ředění a zvolil střední dobu vyvolávání (5 až 10 minut).
S trochou štěstí by to mohlo fungovat.
Pokud máš chuť experimentovat a chceš vyzkoušet čerstvou vývojku, můžeš mi napsat soukromou zprávu.
Mám totiž jeden nápad. Výhodou by bylo, že bys měl jistotu, že vývojka je čerstvá a funguje.
Nejistá by však byla přesná doba vyvolávání.
Celkové riziko je však o něco menší.
To, že v této oblasti existuje více otázek než odpovědí, je přirozené.
Používání speciálních filmů vždy znamená vyžadovat od filmu něco, k čemu nebyl určen.
Vzniklo mnoho mýtů, které při kritickém posouzení často neobstojí.
Ale to je už jiné téma.
S pozdravem
Klaus
Wolf_XL
...podíval jsem se do zadních koutů své fotolaboratoře – a něco jsem našel...
KlausWehner
Díky, Wolfe!
Zajímavé mi přijde, že Tetenal uvádí dobu vyvolávání pouze pro gama 0,55.
Tento kontrast je vhodný pro zvětšovací přístroje s kondenzorem. Ty se však dnes používají méně.
Pro běžné zvětšovací přístroje s barevnou směšovací hlavou je nutný výrazně vyšší kontrast.
Pro praktické vyvolávání to znamená, že doba vyvolávání (v závislosti na světelném vedení zvětšovacího přístroje) by měla být dodatečně prodloužena.
S pozdravem
Klaus
Wolf_XL
...v tomto případě měl autor vlákna možná dokonce štěstí v neštěstí – jelikož je jeho film stejně podexponovaný (při expozici na 25 ASA místo 12) a on ho proto stejně musí zesílit, může s trochou štěstí tímto postupem dosáhnout správného gama...
Restlicht
Ahoj Markusi,
původní tabulku pro vyvolání jsi už dostal. Ta se shoduje s mojí.
@ Klaus
Tabulka zde uvedená odpovídá té mé. Na obal jsem napsal datum nákupu – leden 1989. V obalu jsem si ještě schoval starší tabulku.
Ta byla z roku 1979.
V tabulce byly uvedeny i jiné filmy.
Copex Pan
Recordak microfilm AHU
Kodak High Contrast Copy (byl předchůdcem Technical Pan)
S pozdravem Wolfgang
Wolf_XL
...no, můj návod k filmu Neofin Doku pochází zhruba z období mezi lety 1984 a 1988... V té době jsem občas používal Technical Pan. Byl jsem ale tehdy zarytý odpůrce stativů – proto jsem ten film používal jen sporadicky. I když jsem s výsledky byl celkem spokojený...
Ať už je to jakkoli – mám ještě Agfaortho 25 v metráži – proto si pro zábavu nasadím stativ a tu starou polévku ještě jednou vyzkouším. Teď mám čas, protože od 1. května jsem v důchodu... :cool:
Restlicht
Wolf_XL napsal
...
Ať už je to jakkoli – ještě mám Agfaortho 25 v metráži – tak si pro zábavu připravím stativ a tu starou klasiku ještě jednou vyzkouším. Teď mám čas, protože od 1. května jsem v důchodu... :cool:
K tomu lze jen gratulovat :at: :at: :at:
schorsch27
Nejprve ti moc děkuji za ten vzácný návod, Wolfe.
Ještě že jsem počkal, s těmi 5 minutami jsem se totiž pořádně spletl.
Nejsem si jistý faktorem prodloužení kvůli údaji beta-55: nemám kondenzorový zvětšovač, ale barevný zvětšovač, u kterého reguluji gradaci pomocí barevných filtrů (Durst M 605).
K tomu by se ještě přidal druhý faktor prodloužení kvůli expozici s 25 ASA.
Myslíte, že 35 minut pro lahvičku rozpuštěnou v 500 ml vody by bylo v pořádku? (1-min-Rh)? S 3sekundovým rytmem nemám žádné zkušenosti, obávám se tvorby pěny.
Nebojte se, kvůli případným upřesněním vás nebudu otravovat.
S pozdravem Markus
KlausWehner
Ahoj Markusi,
ve tvém záměru se vyskytuje několik nejistých faktorů.
Není úplně snadné odhadnout rozsah úprav, které bude třeba provést během doby vyvolávání.
Pro tvůj zvětšovací přístroj budeš potřebovat negativy s gamou 0,8 až 0,9.
Pro svou vlastní vývojku jsem určil prodlužovací faktor pro úpravu kontrastu z 0,65 na 0,85 (přibližně 1,5 až 1,6). Ty však potřebuješ zvýšení kontrastu z 0,55 na 0,85. Pro mou vývojku by to znamenalo prodlužovací faktor v řádu přibližně 3.
Bohužel takové korekční faktory nelze jednoduše přenést 1:1 na jiné vývojky.
Podexponování bohužel nelze dodatečně korigovat. V stínových oblastech došlo v důsledku podexponování ke ztrátě informací, které již nelze dodatečně na film vykouzlit.
Prodloužení doby vyvolávání slouží pouze k mírnému zvýšení hustoty středních zón.
Pro mou vývojku jsem pro tento účel určil prodlužovací faktor 1,3. Ale zda to v tomto případě sedí, to nemohu říci.
Dále lze předpokládat, že tvoje vývojka v průběhu let ztratila na účinnosti. I pro tento případ by se dal zvážit prodlužovací faktor neurčité velikosti.
Jednou z možností by bylo provést „clip-vyvolání“. Odstřihneš kousek filmu a vyvoláš ho s vypočítanou (opravenou) dobou vyvolávání. Pak se můžeš rozhodnout, zda je doba správná, nebo zda jsou nutné další korekce.
Existuje také riziko, že vývojka už vůbec (nebo nedostatečně) nevyvolává. Pak jsi alespoň zachránil zbytek filmu.
S pozdravem
Klaus
schorsch27
Ahoj všichni,
nejprve vám děkuji za vaše podrobné rady. Kvůli blížícímu se jarnímu slunci mě ale zatím do obchodu neláká.
Ale dám vám tady vědět, jakmile budu mít výsledek.
Do té doby (a ještě dlouho poté) zůstaňte zdraví!
S pozdravem Markus
schorsch27
Ahoj všichni,
nechci vás připravit o další vývoj příběhu, protože všechno dopadlo úplně jinak:
V mrazáku tchýně se objevily ještě 3 nové filmy AO z 80. let v neutrálním obalu. Jelikož ale výše zmíněná jediná lahvička Neofin doku stačila jen na 2 filmy a měla za sebou téměř 40 let, po krátkém hledání na internetu jsem raději přešel na plán B:
Rodinaaaal ! – otevřená láhev byla podle mého odhadu o 10 let mladší.
Spolu s APX 100 (s expozicí na 100 ASA) jsem vložil zmíněný Agfaortho (25 ASA) do nádoby a obojí jsem zalil zředěním RODINALU 1 + 100, ve kterém jsem je 37 minut promíchával při 20 stupních Celsia (první minutu nepřetržitě v 3sekundovém rytmu, poté 3x za minutu). Někde jsem četl, že pro změkčení by se mělo přidat trochu sody, ale to mi kvůli nedostatku zkušeností připadalo příliš riskantní.
Výsledek je pro Agfaortho a APX (který jsem dosud s citlivostí 200 ASA vždy vyvolával v Ilford ID 11) opravdovým zjevením. Báječná ostrost, mezi černou černou a bílou bílou celá paleta odstínů šedé, kterou by se dalo téměř označit za barevnou. A přesto ta ostrá, ale velmi jemná a tak analogová zrnka.
Jsem trochu unešený.
S pozdravem
Markus
schorsch27
Doplnění po prvních zvětšeninách: to s širokou škálou odstínů šedé se trochu relativizuje. Negativy jsou už trochu tmavé, v průměru je potřeba 30 sekund při cloně 8. Uvidíme, jak to bude dál...
KlausWehner
Ahoj Markusi,
děkuji, že ses na své negativy podíval ještě jednou podrobněji a s kritičtějším pohledem.
Od této kombinace filmu a vývojky bys neměl nutně očekávat bohatou škálu tónů.
Na to existují levnější kombinace.
Tento film je totiž vyroben právě tak, aby potlačil co nejvíce všech tónů.
RODINAL má velmi vysokou hodnotu pH a ve svém složení obsahuje extrémně působící alkalickou látku (hydroxid draselný).
Není to zrovna vývojka, která by přinášela diferencované tónové hodnoty.
Vysoké ředění má za následek, že prostě není k dispozici dostatek vývojové látky, aby se film plně vyvolal.
To navíc negativně ovlivňuje všechny tónové hodnoty. Gradace se vyvíjí silně do tvaru písmene S.
Pro dosažení co nejlepších výsledků potřebuješ vývojku, která dokáže vytvořit vysokou maximální hustotu (v intervalu kopírovatelných hustot).
Tak vznikne dlouhá gradace, na které se tónové hodnoty mohou lépe odlišit.
Gradace by měla být co nejrovnější. Toho dosáhne vývojka s vysokou aktivitou, která vyvolá všechny tónové hodnoty rovnoměrně.
Podle mého názoru by byl Neofin doku vhodnější.
V každém případě je to otázka kompromisu.
S více časem a materiálem by se dala vývojka lépe přizpůsobit filmu.
S pozdravem
Klaus