Carolus
Ahoj všichni,
nejsem tu na fóru jen nováček, ale černobílé filmy si vyvolávám doma teprve pár týdnů. Včera jsem se odvážila vyzkoušet Kodak T-Max 400. Vyvolávání proběhlo nejprve v ADOX RODINALu (1+25), 6 minut při 20 °C a s Agfa Kipprhythmus. Přerušovací lázeň jsem nepoužil. Pouze jsem 3–4krát úplně vyměnil vodu. Fixace proběhla pomocí Adofix Plus (cca 4 minuty). Po závěrečném opláchnutí a finální úpravě v Adoflo se objevil následující problém: Na okraji perforace negativu jsem zaznamenal úzký fialový pruh. Pruh má podobnou barvu jako kapalina, kterou po vyvolání vylévám. Při vyvolávání filmu ADOX CHS II nebo Agfa APX (new) se mi to nestalo. Co by mohlo být příčinou? Předem děkuji za užitečné rady!
Wolf_XL
...pravděpodobně byl film fixován příliš krátce a/nebo nebyl dostatečně intenzivně propláchnut. Filmy s plochými krystaly, jako je T-Max, vyžadují přibližně dvojnásobnou dobu fixace než běžné filmy. Doba fixace závisí také na použitém fixačním roztoku a lze ji snadno určit pomocí testu čirosti (kousek filmu ponořte do fixačního roztoku a měřte čas, dokud kousek filmu není čirý = doba čirosti). U běžných filmů je doba fixace rovna dvojnásobku doby čirosti, u plochokrystalových filmů je třeba počítat s trojnásobkem doby čirosti.
Carolus
Děkuji za upozornění. Barevný okraj na perforačním proužku, který jsem popsal, je přibližně stejně široký jako štěrbina, do které film navíjím. Doba fixace trvala jen asi 4 minuty, přičemž jsem nádobu (Jobo 1520) neustále udržoval v pohybu. Řídil jsem se pokyny na lahvi Adoxfix Plus. To, že filmy s plochými krystaly vyžadují delší dobu fixace, jsem dosud nevěděl. Negativy jsem již naskenoval a s výsledkem jsem spokojen. Měl bych celý film znovu fixovat?
KlausWehner
Ahoj a srdečně tě vítáme na fóru.
To podstatné už řekl Wolf: všechny ploché krystalické filmy obvykle vyžadují delší dobu fixace.
Určil bych dobu vyvolání a vynásobil ji třemi.
Film T-Max 400 má načervenalé zbarvení. Pokud po dokončení celého procesu vyvolání na filmu zůstanou jeho zbytky, není to zatím tak zlé. Nemá to žádné nevýhody.
Popisuješ případ, kdy zabarvení zůstalo pouze částečně v okrajových oblastech. To naznačuje nějakou nesrovnalost.
Možná bylo množství chemikálií příliš malé? Možná měl film v daném místě kontakt s cívkou?
Z dálky se to nedá takhle říct.
Můj tip: film nejprve krátce opláchněte vodou, znovu dostatečně zafixujte (možná 7...8 minut), pak dobře opláchněte.
Závěr: zabarvení není tak tragické, fixace byla pravděpodobně příliš krátká. To by se mělo napravit.
S pozdravem
Klaus
Carolus
Moc děkuji za pomoc. Jak jste mi poradili, právě jsem film, který už byl nakrájený na proužky, znovu na 8 minut vložil do ustalovače. Zbarvení na okraji perforace zmizelo. Nakonec jsem film znovu opláchl vodou a propláchl ho v Adoflu. Teď by si negativy měly zachovat svou kvalitu na několik dalších let.
KlausWehner
Konec dobrý, všechno dobré :-)