Carolus
Witam wszystkich,
nie tylko jestem nowy na tym forum, ale dopiero od kilku tygodni wywołuję czarno-białe filmy w domu. Wczoraj odważyłem się na Kodak T-Max 400. Wywoływanie odbyło się najpierw przy użyciu ADOX RODINAL (1+25), przez 6 minut w temperaturze 20°C i metodą Agfa. Nie użyłem kąpieli zatrzymującej. Po prostu 3-4 razy całkowicie wymieniłem wodę. Utrwalanie odbyło się przy użyciu Adofix Plus (ok. 4 minuty). Po końcowym płukaniu i obróbce końcowej w Adoflo ujawnił się następujący problem: na krawędzi perforacji negatywu zauważyłem wąski fioletowy pasek. Pasek ma podobny kolor do płynu, który wylewam po wywołaniu. Podczas wywoływania ADOX CHS II lub Agfa APX (new) nie zdarzyło mi się to. Jaka może być tego przyczyna? Z góry dziękuję za pomocne wskazówki!
Wolf_XL
...prawdopodobnie czas utrwalania był zbyt krótki i/lub nawilżanie nie było wystarczająco intensywne. Filmy z płaskimi kryształkami, takie jak T-Max, wymagają mniej więcej dwukrotnie dłuższego czasu utrwalania niż filmy tradycyjne. Czas utrwalania zależy również od używanego utrwalacza i można go łatwo określić za pomocą testu klarowności (zanurzyć fragment filmu w utrwalaczu i zmierzyć czas, aż fragment filmu stanie się klarowny = czas klarowania). W przypadku filmów tradycyjnych czas utrwalania jest równy podwójnemu czasowi klarowania, natomiast w przypadku filmów z płaskimi kryształkami należy przyjąć potrójny czas klarowania.
Carolus
Dziękuję za uwagę. Opisana przeze mnie kolorowa krawędź na pasku perforacyjnym jest mniej więcej tak szeroka, jak szczelina, w którą nawijam film. Czas utrwalania wynosił tylko około 4 minut, przy czym cały czas poruszałem pojemnikiem (Jobo 1520). Postępowałem zgodnie z instrukcją na butelce Adoxfix Plus. Do tej pory nie miałem świadomości, że filmy z płaskimi kryształkami wymagają dłuższego czasu utrwalania. Negatywy już zeskanowałem i jestem zadowolony z rezultatu. Czy powinienem ponownie utrwalić cały film?
KlausWehner
Witaj i serdecznie zapraszamy na nasze forum.
Wolf już wspomniał o tym, co najważniejsze: wszystkie filmy z płaskim kryształem wymagają zazwyczaj dłuższego czasu utrwalania.
Zalecałbym ustalenie czasu wywoływania i pomnożenie go przez 3.
Film T-Max 400 ma czerwonawy odcień. Jeśli po zakończeniu całego procesu wywoływania na filmie pozostaną jego ślady, to na pierwszy rzut oka nie jest to nic poważnego. Nie ma to żadnych negatywnych skutków.
Opisujesz sytuację, w której zabarwienie pozostało tylko częściowo na krawędziach. Wskazuje to na nieprawidłowość.
Być może objętość roztworu chemicznego była zbyt mała? A może film miał kontakt z szpulą w tym miejscu?
Z daleka trudno mi to stwierdzić.
Moja rada: najpierw krótko przepłucz film wodą, ponownie utrwal go wystarczająco długo (może 7...8 minut), a następnie dobrze przepłucz.
Podsumowując: zabarwienie nie jest aż tak tragiczne, prawdopodobnie utrwalenie było zbyt krótkie. Należy to skorygować.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
Carolus
Bardzo dziękuję za pomoc. Zgodnie z sugestią właśnie ponownie zanurzyłem film, który był już pocięty na paski, na 8 minut w utrwalaczu. Przebarwienia na krawędzi perforacji zniknęły. Na koniec ponownie przepłukałem film wodą i przepuściłem go przez Adoflo. Teraz negatywy powinny zachować swoją jakość przez najbliższe lata.
KlausWehner
Wszystko dobre, co się dobrze kończy :-)