Moelfrax
Ahoj všichni,
poprvé jsem vyzkoušel vývojku Adox XT-3. Po prvním vyvolání jsem na svých negativech všude zaznamenal shluky zrn, které jsou patrné zejména ve světlých oblastech. Vývojku jsem připravil v doporučeném teplotním rozmezí a nechal ji několik dní odstát, než jsem ji použil. Film byl Ilford FP4+ a rytmus promíchávání byl 30 sekund nepřetržitě a poté každou celou minutu 10 sekund (3krát). Obvykle používám Kodak D76, vyzkoušel jsem i různé jiné vývojky, ale takové zrnění jsem ještě nikdy neměl.
Má někdo tušení, zda by to mohlo být způsobeno vývojkou, nebo snad mnou?
Děkuji předem!
KlausWehner
Dobrý den a srdečně vás vítáme na tomto fóru.
Ačkoli lze zrnitost objektivně změřit pomocí speciální metody, její posouzení podléhá i subjektivním vlivům.
Určitá, mírná míra zrnitosti je při prohlížení (analogových) snímků rozhodně výhodou.
Příliš hrubé a zejména nerovnoměrné zrno může působit rušivě, „roztrhávat“ strukturu obrazu a jemné struktury mohou být ztraceny.
Při analogovém zvětšení hraje důležitou roli také kontrast: při nízkém kontrastu negativu se zrno při analogovém zvětšení reprodukuje nadměrně silně.
Při digitálním zpracování existuje několik efektů, které mohou zrnitost ovlivnit.
Na tvou otázku tedy nelze dát jednoduchou odpověď.
Možná bys mohl vložit ukázkový obrázek? Ale i to má jen omezenou vypovídací hodnotu.
Používáš negativy pro analogové zvětšování, nebo pracuješ hybridně?
Jsi si jistý, že kontrast negativu je dostatečně vysoký?
Nakonec zbývá jen tvé subjektivní hodnocení.
Možná bys mohl vyzkoušet i jiné filmy? Filmy s plochými krystaly mají ještě jemnější zrno než klasický FP-4.
S pozdravem
Klaus
KlausWehner
Dobrý den a srdečně vás vítáme na našem fóru.
Ačkoli lze zrnitost objektivně změřit pomocí speciální metody, její hodnocení podléhá i subjektivním vlivům.
Určitá, mírná míra zrnitosti je při prohlížení (analogových) snímků rozhodně výhodou.
Příliš hrubé a zejména nerovnoměrné zrno může působit rušivě, „roztrhávat“ strukturu obrazu a pohltit jemné detaily.
Při analogovém zvětšení hraje důležitou roli také kontrast: při nízkém kontrastu negativu se zrno při analogovém zvětšení projeví nadměrně silně.
Při digitálním zpracování existuje několik efektů, které mohou zrnitost ovlivnit.
Na tvou otázku tedy nelze dát jednoduchou odpověď.
Možná bys mohl vložit ukázkový obrázek? Ale i to má jen omezenou vypovídací hodnotu.
Používáš negativy pro analogové zvětšování, nebo pracuješ hybridně?
Jsi si jistý, že kontrast negativu je dostatečně vysoký?
Nakonec zbývá jen tvé subjektivní hodnocení.
Možná bys mohl vyzkoušet i jiné filmy? Filmy s plochými krystaly mají ještě jemnější zrno než klasický FP-4.
S pozdravem
Klaus
Moelfrax
Děkuji za odpověď,
možná jsem se vyjádřil nejasně, ale nejde mi o zrnitost filmu, nýbrž o to, že se při vyvolávání vytvořily shluky zrn, které na negativu vypadají jako prachová zrnka; něco takového se mi za posledních téměř 20 let, co vyvolávám, ještě nestalo. A rozhodně to není prach.
Moelfrax
[attachment=3442]
Moc děkuji za odpověď,
možná jsem se vyjádřil nejasně. Nejde mi o zrno jako takové, toho jsem si vědom, vždyť sám se podílím na vývoji už téměř 20 let. Na mých negativech se ale teď poprvé objevily shluky zrna, alespoň podle mého názoru, které si nedokážu vysvětlit. Vypadají jako prachová zrnka, ale podle mě jimi nejsou.
Na přiložené fotografii je to nejlépe vidět.
Možná ale byla jen znečištěná moje krabička, asi budu muset obětovat jeden film.
S pozdravem Frank
KlausWehner
Děkuji za přiložený obrázek.
Díky tomu je problém jasnější.
Na první pohled to vypadá téměř jako prach nebo nečistoty.
To bys tedy měl nejprve vyloučit: prohlédni si negativy lupou z boku (proti světlu), zda se na povrchu nenacházejí nějaké částice.
Předpokládám však, že se jedná o vadu, která vznikla uvnitř emulze.
Může to být náhoda: největší artefakty se objevují především v tmavších částech snímku. Pokud to platí pro celý film, naznačuje to chybu při vyvolávání.
Jsou možné dvě příčiny: vadný film nebo vadná vývojka.
Je však také možné, že vývojka není kompatibilní se speciálními filmy, zatímco s jinými filmy funguje bez problémů.
To lze zjistit vlastně jen dalším vyvoláním filmu.
Můžeš jednoduše vyvolat kousek jiného filmu. V tomto případě stačí úvodní část.
Stejně tak bys mohl znovu vyvolat kousek stávajícího FP-4 v jiné vývojce. Ale možná už máš s touto kombinací zkušenosti z minulosti.
Takto lze chybu zúžit.
Přesné prozkoumání chyby pod mikroskopem by mohlo případně poskytnout další informace.
Co mi ještě vadí: obraz působí poněkud bez života.
FP-4 je film s vysokým obsahem stříbra, který by měl vlastně poskytovat brilantní výsledky.
Pokud chceš, rád se na tu vadu pod mikroskopem podívám.
K tomu stačí kousek přední části vyvolaného filmu.
Zároveň by bylo možné změřit hustotu na přední části. Mám podezření, že ten film není dostatečně vyvolaný.
Ozvi se, pokud budeš potřebovat pomoc.
S pozdravem
Klaus
Moelfrax
Děkuji za odpověď a nabídku.
Myslím, že jsem našel viníka. Podle mého názoru se jedná pravděpodobně o krystaly stříbra, které jsem musel vnést z vývojky, protože nečistoty se objevují i při vyvolávání filmu FP4+ v D76. Nyní jsem připravil novou vývojku a dám vědět, jak to dopadlo.
Film jsem mimochodem vyvolal podle pokynů výrobce pro XTol 10 min., prvních 30 sekund nepřetržitě a poté každou celou minutu 3krát.
[hr]
Zde ještě jeden další příklad:
KlausWehner
Děkuji za fotografii.
Nejprve je třeba zjistit, zda se skvrny dostaly na film z vnější strany, nebo zda se jedná o vadu způsobenou emulzí.
Prosím, nejprve zkontrolujte, zda se na povrchu filmu nacházejí nějaké částice.
(Pomocí lupy, jak je popsáno výše, nebo důkladným otřením kousku filmu a/nebo jeho praním).
Pokud lze vyloučit vnější příčinu, je třeba hledat jiné příčiny.
Určité náznaky (tvar, velikost a rozložení skvrn) podle mě nasvědčují procesu uvnitř emulze.
Jako zdroj vady přichází v úvahu i samotný film.
Nejprve je však nutné s jistotou vyloučit nejviditelnější příčinu (znečištění zvenčí).
K tomu může pomoci dobrá lupa a případně i mikroskop.
S pozdravem
Klaus