sfeisten
Ahoj všichni :-)
V příštích dnech se stanu hrdým majitelem Leitz Focomator II!!!
Rozhodl jsem se tento kousek fotografické historie kompletně zrestaurovat.
Bohužel tento přístroj není příliš známý a na internetu se o něm dá jen těžko něco najít.
Prosím všechny o pomoc:
Kdo má dokumenty, návody, fotky, informace nebo cokoliv k Focomatoru II od Leitzu?
Ani Leitzovo muzeum nemělo k tomuto pokladu nic :-(
Děkuji za vaši pomoc a brzy sem přidám i fotky, až se mi tenhle skvělý přístroj dostane na půdu…
S pozdravem a vždy dobré světlo,
Sami
KlausWehner
Ahoj Sami,
před mnoha lety jsem také restauroval velkoformátový zvětšovací přístroj.
Byl to projekt, který mi zabral spoustu hodin práce – mnohem víc, než jsem původně předpokládal.
Pokud ti jde o to, abys získal bezchybně fungující přístroj pro svou praktickou práci v laboratoři, existují pravděpodobně racionálnější možnosti.
Pokud ti jde o adekvátní restaurování historického přístroje, neměly by hrát velkou roli čas, práce ani peníze. Jinak bude výsledek neuspokojivý a ta námaha se opravdu nevyplatí.
Přístroj je pravděpodobně vybaven „automatickým zaostřováním“: když změníš zvětšovací poměr, ostrost se automaticky přizpůsobí.
To je velmi pohodlné – je to však mechanicky poměrně náročné a funguje to pouze s jedním objektivem, pro který je řídicí křivka individuálně přizpůsobena.
Pro praktické použití to znamená, že můžeš zvětšovat pouze s existujícím objektivem. Pokud však usiluješ o co nejlepší výsledky zvětšení, byl by moderní zvětšovací objektiv velmi užitečný.
V tomto případě jste tedy nuceni k kompromisu.
Krásný a lákavý projekt. Je však velmi užitečné předem zvážit všechny důsledky.
S pozdravem
Klaus
sfeisten
Ahoj Klause,
jo, to jsem si říkal :D Takové projekty se plánují, ale většinou to pak dopadne úplně jinak... a taky to trvá déle.
Máš pravdu, že to jde i efektivněji. Jen co tě k té renovaci vedlo a nelituješ toho? :shy:
Chci ho sice pořádně používat, ale prostě mě baví na takovém přístroji kutit a renovovat ho! Navíc je to opravdový veterán a zaslouží si trochu pozornosti.
Díky za poznámku „Čas, práce a peníze nehrají velkou roli. Jinak je výsledek neuspokojivý a ta námaha se opravdu nevyplatí.“ To by si člověk u takových projektů měl pořád připomínat! Možná si to napíšu velkými písmeny na plakát na zeď před místo, kde mám ten přístroj: „Čas, práce a peníze nehrají roli!“
K té poznámce o práci s autofokusem: To jsem už několikrát slyšel, ale objevila se i domněnka, že by mohl fungovat i 50mm Elmar. Focomator II má přece Focotar. Ty jsou vlastně docela dobré a kvalitně použitelné, ne? Zatím jsem žádný v ruce neměl...
Na jakém přístroji jsi tehdy pracoval, Klausi?
S pozdravem,
Sami
KlausWehner
Ahoj Sami,
zvětšovací přístroj, který jsem tehdy zrestauroval, byl kondenzorový model Agfa 9x12.
V té době byla nabídka použitelných velkoformátových zvětšovacích přístrojů velmi omezená.
Tehdy mě nadchla jeho velmi stabilní a promyšlená mechanika a dělalo mi radost uvést jej znovu do provozuschopného stavu.
Navíc jsem přístroj přestavěl na difúzní zdroj studeného světla.
S jeho pomocí jsem zvětšil své první velkoformátové negativy.
Ještě pár slov k tvému zvětšovacímu objektivu.
Samozřejmě, že zmíněný Focotar byl v té době vynikajícím objektivem.
Ale v optice došlo za posledních 50 let k opravdu zásadním pokrokům.
Dobrý, moderní zvětšovací objektiv dnes viditelně podá lepší výkon než tvůj historický Focotar.
Focotar bude stále poskytovat slušné výsledky.
S moderním objektivem by to ale šlo ještě o trochu lépe.
Přeji ti hodně radosti při restaurování!
Možná bys někdy mohl napsat, jak práce dopadly?
Srdečné pozdravy
Klaus
Urnes
Ahoj Sami,
originální objektiv je zpravidla 50 mm 4,0 Focotar. To bude ten, který je součástí balení. S tím se dá dobře pracovat. Rozdíl však poznáš, pokud použiješ modernější zvětšovací objektiv, jako je například 50 mm 2,8 Schneider Componon (to je možné, ale bez autofokusu, protože chybí správná křivka). Před lety jsem se ptal u firmy Leitz a tam mi řekli, že i standardní objektiv moderního Focomatu (myslím, že to byl 2,8 40 mm Focotar; ale prosím, neber to jako definitivní, sám jsem to nikdy nezkoušel) pasuje na křivku starých Focomatu.
Pokud se při restaurování objeví další otázky, klidně se zeptej. Jo, a pokud by tě napadlo použít silnější žárovky, než je uvedeno, protože 75 W (?) je příliš slabých. Přístroj to v zásadě vydrží, žárovka však ne. Při delším nastavení v kouli se prostě přehřeje a spálí se. Dříve to nebyl tak velký problém, když byly žárovky ještě levné a k dostání všude.
Zdravím, Sven.