Riotboy
<p>Cześć wszystkim,</p><p>dopiero od niedawna zajmuję się fotografią analogową i sam wywołuję swoje filmy (formatu 35 mm i średniego formatu).</p><p>Ponieważ chcę wypróbować jak najwięcej różnych rzeczy, w najbliższych dniach zamierzam zrobić zdjęcia na filmie 110 i również go wywołać.</p><p>Ponieważ nie mogę znaleźć w Internecie odpowiedniej szpuli do wywoływania, zamierzam zmodyfikować jedną z moich tak, aby pomieściła film 110 (jest na to wystarczająco dużo instrukcji).</p><p>Wywoływać będę w zbiorniku Paterson.</p><p><br></p><p>Teraz pojawia się pytanie, ile mililitrów chemikaliów muszę użyć? Nie chcę marnować chemikaliów, używając ich za dużo, ale nie chcę też użyć za mało.</p><p><br></p><p>Jeśli ktoś z was ma doświadczenie w tej kwestii, będę wdzięczny za podzielenie się nim ze mną.</p><p><br></p><p>Pozdrawiam,</p><p>Riotboy</p>
Wolf_XL
Film typu Pocket ma szerokość 16 mm, a film KB – 35 mm, więc połowa ilości wywoływacza, która jest zalecana w instrukcji do wywołania filmu KB, powinna wystarczyć na film typu Pocket...
RalfMichael
Cześć Riot Boy,
jak już napisał Wolf, film 110 ma szerokość 16 mm. Dlatego oczywiście można go wywoływać w kasetach do wąskokadrowego filmu 16 mm (np. kasetach LOMO), które są jednak zazwyczaj przeznaczone do znacznie dłuższych odcinków filmu = większe zużycie chemikaliów.Spróbuj zdobyć używany, starszy pojemnik do wywoływania filmów KB, ponieważ niektóre z nich mają regulację spiral dla filmów 16 mm/110, np. pojemnik do wywoływania Quelle/Revue, który kiedyś posiadałem (producentem była firma JOBO); można w nim było ustawić spirale dla filmu zwojowego 120, filmu KB 135 oraz filmu kieszonkowego 110.
Pozdrawiam, Ralf
mattes
Umieść spiralę w zbiorniku i napełnij go wodą tak, aby całkowicie ją przykryła. Następnie przelej wodę do miarki. Ta ilość powinna wystarczyć do pracy.
PS: oryginalny film 110 ma szerokość 17 mm.
Matowy