Photux
Ahoj všichni,
můj Protectan došel a momentálně zřejmě není ani k sehnání.
Vzhledem k tomu, že se mi vzhledem k uvedeným složkám zdá být dost drahý, uvítal bych i nějakou alternativu. Tu a tam čtu, že by měl fungovat plyn do zapalovačů nebo kempingový plyn, a podle mého názoru by i měl, jenže pak vyvstává otázka, jak ho bezpečně a smysluplně aplikovat.
Jak to řešíte? Používáte vůbec nějakou ochranu proti oxidaci? Myslím, že to téma nebylo úplně bez kontroverzí, ale zatím jsem to tak raději nechávala... přece to nemůže uškodit.
U plastových lahviček s chemikáliemi se dá vzduch jednoduše vytlačit, ale to jde jen do určité míry, nejpozději u poslední třetiny to začíná být obtížné.
S pozdravem
Daria
Wolf_XL
Už dlouho si plním plyn do zapalovačů z velkých lahví. Plnicí tyčinku přidržím kleštěmi na špičkách u láhve s plynem otočené dnem vzhůru, přiložím ji k otvoru láhve s chemikáliemi, stlačím láhev s plynem dolů a plyn se tak dostane do láhve s chemikáliemi. Dalo by se použít i ruční páječku – to by mělo tu výhodu, že by se daly použít větší kartuše Camping_Gaz. Fungují i větší, podlouhlé lahve pro plynové vařiče – jenže v nich je přimíchán páchnoucí plyn...
Pitt23
Jelikož nemám Protectan, používám také plyn do zapalovačů nebo kempingový plyn v naději, že to pomůže. Nemám však žádné srovnání s jinými alternativami.
Je třeba dbát opatrnosti: Taková směs vzduchu a plynu může explodovat. DOBŘE VĚTRAT.
Můj postup: Na plechovku s plynem do zapalovačů (Ronson) se mi hodí knoflík s hadičkou z plechovky WD-40. Tímto způsobem lze plyn pomalu „vrstvit“ do malé lahvičky. U větších nádob (např. vývojky na papír) pomůže malá páječka s kempingovou plynovou kartuší, místo hořáku krátká, tenká hadička přes trysku, pomalu vpouštějte plyn nad tekutinu v kanystru.
Zvláštní: V průběhu času se však plastové lahve (např. Tetenal) mohou „zmenšit“ – je to, jako by plyn v lahvi vytvářel podtlak a lahev se stlačovala. (Zapomenutá, z 1/4 naplněná Ultrafin T+ se po 4 letech stlačila na necelé 2/3 objemu, Ultrafin je stále v pořádku.)
Možná se plyn a primární vývojka Tetenal-E6 k sobě nehodí; krystalizuje s ní vývojka (ještě) rychleji?
Má někdo další zkušenosti s tímto tématem, případně i s CO2 z kartuše?
Dobré světlo! Pitt
Sanug
Používám jednorázové vývojky (ADOX FX-39 II a Fomadon LQN) a nepoužívám Protectan, ale koncentrát přelévám do hnědých lékárenských lahví s širokým hrdlem o objemu 50 ml. Lahve plním až po okraj, takže se do každé vejde 60 ml a nezůstane v nich žádný vzduch. Důležité je také vývojku vždy uchovávat v temnu.
Alternativou k Protectanu je naplnění skleněnými kuličkami. To je pro mě ale příliš pracné. Skleněné lékárenské lahve chrání chemikálie mnohem lépe než plastové lahve a nestojí téměř nic.
Papírový vývojový roztok (ADOX NEUTOL) dávám do hnědé plastové láhve naplněné až po okraj, kterou při klesající hladině trochu stlačím, aby z ní vyšel vzduch. U mě tak roztok vydrží bez problémů půl roku.
lantau
V pozitivní temné komoře, kde pracuji s většími objemy, používám „vzduch ve spreji“, který se prodává k odstraňování prachu v počítačové technice. Najdete ho v Media Marktu a ve všech ostatních obchodech, které takové zboží prodávají. Tyto plechovky jsou naplněné butanem, stejně jako Protectan. Skutečný vzduch nelze plnit do plechovek, protože ty nevydrží potřebný tlak.
Výhodou Protectanu je nižší výstupní rychlost. „Dustery“ foukají podstatně silněji, a u menších lahviček je pak třeba dávat odpovídající pozor.
Jako bývalý chemik si velmi cením ochranného plynu. Ve srovnání s laboratorními technikami je to samozřejmě primitivní. Odpovídající skleněné nádoby pro skladování a připojení k vakuové/dusíkové lince, aby se odstranil vzduch a napustil ochranný plyn, by samozřejmě byly ideální. Také odplynění fotografických roztoků provzdušňováním dusíkem/argonem pomocí fritty by bylo teoreticky skvělé pro prakticky neomezené skladování vývojek. S odpovídající technikou se v laboratoři skladují úplně jiné chemikálie než naše neškodné vývojky.