Jules
Ahoj všichni,
už asi půl roku si sám vyvolávám černobílé filmy a dosud jsem vždy používal RODINAL.
Poté, co jsem se do toho trochu hlouběji ponořil, bych rád pro srovnání vyzkoušel Xtol, protože a) má být lepší pro prošlé filmy (někdy jsem jich pár koupil) a b) několikrát jsem nebyl příliš spokojený s velmi hrubým zrnem, což Xtol zjevně zvládá lépe než RODINAL.
Poté, co jsem si o Xtolu trochu nastudoval, si ale nejsem úplně jistý, jak mám rozumět pokynům ohledně míchání a používání této vývojky.
Proto mám následující otázky:
1) Používám Jobo tank a potřebuji proto 250 ml roztoku vývojky.
Musím přesto připravovat 1litrové roztoky a pak je použít až 15x, jak je uvedeno v datovém listu Kodaku? Nebo mohu nějak připravovat i menší množství?
2) Pokud někdy používáte základní roztok a jindy roztok 1+1, jak to děláte? Máte jednu láhev na základní roztok a druhou pro případ, že připravujete roztok 1+1?
3) Jaký je rozdíl mezi XT-3 a XTol? Po krátkém hledání jsem se dočetl, že XT-3 má oproti XTol vlastně jen samé výhody, ale na stránkách Impexu se píše, že s ním lze vyvolat jen 10 filmů na litr, zatímco s XTol zvládnete 15 filmů (podle datového listu Kodaku).
Díky předem, doufám, že jsem se vyjádřil srozumitelně,
s pozdravem Jules
p.s.: existuje datový list k XT-3? Bohužel jsem žádný nenašel. Budu rád i za jakékoli tipy ohledně Xtol.
Pitt23
Ahoj Jules,
XT-3 a Xtol byly podrobně popsány na photrio.com. XT-3 prý funguje dobře.
Já mám zkušenosti s Xtol.
Xtol připravuj s převařenou vodou, pracuj čistě a v případě potřeby skladuj v uzavřené nádobě. Pozor, může se v něm něco rozmnožit...
Nepoužívej méně než minimální množství 100 ml základního roztoku na jeden film KB, při poměru 1+1 je tedy potřeba 200 ml na jeden film.
Poměr 1+1 funguje dobře, jedná se pak o jednorázový vývojka. Pro velké spotřebitele se nabízí regenerace základního roztoku: viz návod k použití.
Na začátek jsou vhodné časy uvedené v návodu nebo v „massive development chart“, v případě pochybností raději trochu přejvíjejte.
Hodně štěstí!
Dobré světlo! Pitt
MirkoBoeddecker
Ahoj Jules,
XT-3 je z hlediska souhrnu parametrů lepší vývojkou než RODINAL.
RODINAL má však nepřekonatelné výhody, na které poukazuješ i ve svých otázkách.
Mezi ně patří cena za jedno vyvolání, snadné dávkování a velmi vysoká ostrost spojená s výrazným zrnem.
XT-3 naopak při standardním vyvolání o něco lépe využívá citlivost a přináší ostrost při srovnatelně mnohem menším zrnu.
Při přípravě z prášku však musíš vždy použít celý obsah balení. Předpokládáme sice, že díky technologii Captura lze připravovat i dílčí dávky, ale to zatím není (ještě) prokázáno.
Jak již naznačil předchozí řečník, můžeš 1litrový roztok použít také jako „koncentrát“ a odebírat z něj po 150 ml (= 300 ml pracovního roztoku).
Základní roztok musí být uchováván v prostředí bez přístupu kyslíku. K tomu můžeš použít originální chemické lahve ADOX, protože jsou vzduchotěsné. Po každém odběru „vytlač“ vzduch stlačením lahve. Alternativně můžeš do skleněné lahve nasypat tolik skleněných kuliček, až bude naplněna až po okraj.
To je vlastně o něco složitější, než nechat základní roztok v 1litrové láhvi a postupně vyvolat 10 filmů (s prodloužením od 4. nebo 5. filmu).
To s tím základním roztokem funguje velmi dobře.
Neměl bys to míchat. Tedy neměl bys začít ředit základní roztok, který již byl použit na filmy. To vše samozřejmě (teoreticky) jde, ale nikdo ti za to nevypočítá faktory, které pak budeš muset použít. Takže ano, připrav si jednou základní roztok a jednou roztok na ředění, pokud to chceš. Obvykle se volí buď jeden, nebo druhý způsob. Nestojí za to šetřit na vývojce a riskovat (mnohem dražší) film.
To, že uvádíme pouze 10 filmů, pochází ze stejného zdroje. 15 filmů by bylo možné, ale při maximálním využití se systém stává stále nestabilnějším. To se dnes dělá méně. Mohl bys ale v XT-3 vyvolat i 15 filmů. Údaj 10 filmů je spíše konzervativní.
S pozdravem,
Mirko
Jules
Dobře, moc děkuji za odpovědi!
Hodně mi to pomáhá, díky :)
S pozdravem Jules
tth-photo
Ahoj všichni,
desítky let jsem vyvolával filmy Agfa pomocí RODINALU.
Jelikož se filmy Agfa bohužel už dlouho nevyrábějí, přešel jsem na filmy Ilford, ADOX a Foma.
S RODINALEM to ale nefungovalo úplně optimálně.
S X-TOLem je to u filmů Ilford a Foma mnohem lepší než s RODINALEM.
Ředění 1:1.
Od teď budu používat už jen XTL.
Hezké dny
Matthias
MirkoBoeddecker
Ahoj Matthiasi,
bylo by skvělé, kdybys teď také vyzkoušel naši (vylepšenou) verzi X-tol.
S pozdravem,
Mirko
Jules
Ahoj Mirko a Pitte,
myslel jsem, že jsem už jednou psal zprávu, ale nějak tam není, takže ještě jednou díky za vaše odpovědi, moc mi pomohly.
S pozdravem Jules
tth-photo
tth-photo napsal:
Ahoj všichni,
desítky let jsem vyvolával filmy Agfa pomocí RODINALU.
Jelikož se filmy Agfa bohužel už dlouho nevyrábějí, přešel jsem na filmy Ilford, ADOX a Foma.
S RODINALEM to ale nefungovalo úplně optimálně.
S Xtol je to u filmů Ilford a Foma mnohem lepší než s RODINALEM.
Ředění 1:1.
Od teď budu používat už jen X-TOL.
Hezké dny
Matthias
Mirko Boeddecker napsal
Ahoj Matthiasi,
bylo by skvělé, kdybys teď vyzkoušel i naši (vylepšenou) verzi X-tolu.
S pozdravem,
Mirko
Ahoj,
děkuji za tip,
až spotřebuji všechny své balení X-Tolu, vyzkouším váš nový X-Tol.
Hezké dny
Matthias
tth-photo
Ahoj.
Vyzkoušel jsem Adox XT3.
Skladovatelnost v hnědých lékárenských lahvích Fotompex je velmi špatná.
Xtol od Kodaku v nich vydrží 6 měsíců nebo déle.
XT3 v nich vydrží jen pár týdnů.
Jak je to možné?
Zjistil jsem, že jakmile se XT3 zbarví, už se nedá použít.
ManfredAnzinger
tth-photo napsal,
že trvanlivost v hnědých lékárnických lahvích fotoimpex je velmi špatná.
Hnědé lékárenské lahve od FOTOIMPEXu se hodí akorát jako vázy na květiny. Chceš-li vývojku uchovávat vzduchotěsně, raději si pořiď skleněné lahve „Aponorm“ se šroubovacím uzávěrem, které se prodávají za ceny, které s lékárenskými vůbec nesouvisí, v různých velikostech v lékárně za rohem a zcela bez poštovného. Tímto způsobem se XT-3 stejně jako Xtol bez problémů uchová po dobu jednoho roku. I přes skladování v naplněných skleněných lahvích se XT-3 mírně (!) zabarvil, ale u mě vždy vyvolával bezchybně.
Podrobněji zde: >>
Příprava a skladování práškových vývojek
<<
S pozdravem, Manfred
tth-photo
Moc děkuji za radu.
tth-photo
Vyvolal jsem plochý film Foma 200 formátu 4×5 v roztoku 1+3 po dobu 12 minut.
Výsledek je velmi dobrý.
Vývoj filmu Ilford HP5 v roztoku 1+3 po dobu 18 minut je také velmi dobrý.
Sanug
Hnědé lékárenské lahve se dají sehnat ještě levněji v různých internetových lékárnách. Stačí zadat do vyhledávače „sklenice se širokým hrdlem“ a objeví se i praktické lahve s širokým hrdlem.
XT-3 vždy připravuji ve dvojnásobné koncentraci, tedy s polovičním množstvím vody. Domnívám se, že to prodlužuje trvanlivost, a navíc to usnadňuje práci s 5litrovou sadou. Při ředění je samozřejmě nutné provést odpovídající přepočet.
Co se mi také osvědčilo, je rozdělení prášku. To se sice nedoporučuje kvůli možnému oddělování složek, ale po důkladném promíchání jsem to přesto udělal a dosáhl dobrých výsledků.
Má někdo zkušenosti s Adox HR-50 s XT-3 v ředění 1+1?