Ahoj Christofe, zatím používám vývojku ADONAL od ADOXu, ale teď si objednám tu, kterou jsi mi doporučil. CHS 100 ještě zkusím, ale pokud se mi nevejde do skeneru, protože jsou negativní pásky o něco širší, tak mi k ničemu nebude. Možná zase někdy vyfotím s FP4+ / HP5+; ten se mi také líbí pro jeho hrubé zrno, ale spíše pro „umělecky hodnotné“ fotografie se silnými kontrasty, které pak mají působit poněkud odcizeně…
Škoda, že na fóru nelze vkládat fotografie, vystavuješ je někde na internetu? Já mám mini výstavu na Instagramu, Malte Rüther analog…
Sanug napsal
: Nejdřív to nejdůležitější: Nevyzkoušej příliš mnoho najednou, ale maximálně 2 filmy (po 1x 100 a 400 ASA) a jedna vývojka. Nebo, ještě lépe, nejdřív pořádně otestuj jen jeden film a jedna vývojka.
V tom případě bych zůstal u toho, co už máš: ADOX CHS 100 II není špatná volba. Jakou vývojku používáš?
Nakonec každý doporučuje to, co zná a o čem je přesvědčen. Zkušenostmi vím, že nakonec se zmíní všechny značky. Ilford doporučuji kvůli příznivému poměru cena/výkon. Jako šetřílek se ale momentálně spokojím s APX 400 v Fomadon LQN při 400 ASA, tuto kombinaci jsem ale ještě dostatečně nevyzkoušel. Při tomhle počasí venku stačí 100 ASA.
U 400 ASA a Ilfordu je jistě otázkou vkusu, zda zvolíš klasický HP5 plus nebo Delta 400. HP5 má výrazné zrno, to se musí líbit. Delta 400 vyžaduje čerstvý ustalovač a delší ustalovací časy a vzhled snímků se ne každému líbí. Pokud jde o jemné zrno, je Delta jistě lepší volbou, ale jsou i lidé, kteří říkají, že zrno u Delta 400 je sice jemnější, ale není hezké.
I když jsou takové výroky lákavé, já bych nezkoušel všechno sám, ale jak jsem již řekl, rozhodl bych se pro jeden materiál a ten bych pak důkladně otestoval. Důležitější než značka filmu a vývojky je správné zpracování.