Bobka
Ahoj,
mám dotaz:
S jakou vývojkou pro vyvolávání filmů (do 400 ISO) se dá dosáhnout dobré ostrosti a jemného zrna?
S pozdravem
Gast
Rozhodně s ADOX XT-3.
Dobrá ostrost, jemné zrno, šetrný k životnímu prostředí.
https://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/adox-xt-3-developer-zum-ansatz-von-1000-ml.html?gclid=Cj0KCQjwgO2XBhCaARIsANrW2X3bGy2Cj7H3MqIK-aazfnODxHbtc_6RIHBzvSY8niFB2lV9X6Cv2woaAg1sEALw_wcB
RalfMichael
Ahoj,
kromě ADOXu bych doporučil také tři vývojky Ilford: ID 11, Microphen a Perceptol. Bohužel je jejich příprava trochu pracná, ale protože se dodávají v práškové formě, lze je v originálním balení dlouho skladovat.
S pozdravem, Ralf
ManfredAnzinger
Microphen a Perceptol jsou ale opravdu speciální roztoky! Hledal se univerzální vývojka. Všechny zmíněné vývojky je třeba namíchat, přičemž XT-3 se nejméně práší a rozpouští se nejrychleji. Není také dobrý nápad zkoušet všechny možné vývojky. Důležité je nejprve nasbírat zkušenosti s jednou (1!) vývojkou a na jejím základě si optimalizovat vlastní postupy.
Wolf_XL
...záleží také na tom, kolik filmů v průměru vyvoláváš. Pokud jich je jen pár ročně, od práškových vývojek bych ti raději odradil. Samotné prášky sice vydrží téměř věčně, ale připravené základní roztoky nikoli. V tomto případě bych spíše doporučil tekuté jednorázové vývojové koncentráty, jako je RODINAL nebo HC-110. S Ultrafinem mám také dobré zkušenosti, co se týče trvanlivosti.
Nordmar
Objevil jsem dvoukoupelovou vývojku, jmenuje se BTTB. Má neomezenou trvanlivost, protože složky jsou oddělené, a navíc má extrémně jemné zrno. Používám ji však u filmů s běžnou hustotou a expozicí. Recept najdete na internetu. Chemikálie jsem sehnal u Moerschu, respektive v jeho zásilkovém obchodě s chemikáliemi. Příprava je sice zpočátku trochu pracná, ale pak už máte klid.
Pro informaci: podívejte se na YouTube a tady na „Fotofreunde“, ti s ním natočili sérii o laboratoři.
Pro ostrost a zřetelné zrno používám RODINAL (u dírkové komory 6 x 6) s filmem 400. U tohoto typu fotoaparátu to prostě vypadá lépe. Jinak (také 6 x 6), ale s „normálními“ expozičními časy (protože s objektivem) a filmem 100, používám BTTB.
Srdečné pozdravy z dalekého severu Dolního Saska