Bobka
Cześć
Mam pytanie
Jakie wywoływacze do filmów (do 400 ISO) pozwalają uzyskać dobrą ostrość i drobne ziarno?
Pozdrawiam
Gast
Zdecydowanie z ADOX XT-3.
Dobra ostrość, drobne ziarno, przyjazny dla środowiska.
https://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/adox-xt-3-developer-zum-ansatz-von-1000-ml.html?gclid=Cj0KCQjwgO2XBhCaARIsANrW2X3bGy2Cj7H3MqIK-aazfnODxHbtc_6RIHBzvSY8niFB2lV9X6Cv2woaAg1sEALw_wcB
RalfMichael
Cześć,
Oprócz ADOXu poleciłbym też trzy wywoływacze firmy Ilford: ID 11, Microphen i Perceptol. Niestety, ich przygotowanie jest nieco kłopotliwe, ale za to – ponieważ są w postaci proszku – można je długo przechowywać w oryginalnym opakowaniu.
Pozdrawiam, Ralf
ManfredAnzinger
Microphen i Perceptol to jednak dość specyficzne roztwory! Szukano uniwersalnego wywoływacza. Wszystkie wymienione wywoływacze trzeba przygotować samodzielnie, przy czym XT-3 pyli najmniej i najszybciej się rozpuszcza. Nie jest też dobrym pomysłem wypróbowywanie wszystkich możliwych wywoływaczy. Ważne jest, aby najpierw zdobyć doświadczenie z jednym (1!) wywoływaczem i na tej podstawie zoptymalizować własne procesy.
Wolf_XL
...zależy to również od tego, ile filmów średnio wywołujesz. Jeśli jest to tylko kilka rocznie, odradzam stosowanie wywoływaczy w proszku. Same proszki mają wprawdzie niemal nieograniczony okres przydatności, ale przygotowane roztwory podstawowe już nie. W tym przypadku radziłbym raczej stosować płynne koncentraty wywoływaczy jednorazowego użytku, takie jak RODINAL lub HC-110. Jeśli chodzi o trwałość, mam również dobre doświadczenia z preparatem Ultrafin.
Nordmar
Odkryłem dwukąpielowy wywoływacz o nazwie BTTB. Ma nieograniczony okres przydatności, ponieważ składniki są przechowywane oddzielnie, a do tego zapewnia wyjątkowo drobne ziarno. Używam go jednak do filmów o standardowej gęstości i naświetlaniu. Przepis można znaleźć w Internecie. Składniki chemiczne kupiłem w Moersch, a dokładniej w ich sklepie internetowym z chemikaliami. Przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale potem nie ma się już żadnych zmartwień.
Dla informacji: zajrzyjcie na YouTube i tutaj, do „Fotofreunde”, zrobili z tym serię laboratorium.
Aby uzyskać ostrość i wyraźne ziarno, używam RODINALa (w aparacie otworkowym 6 x 6) z filmem 400. Po prostu wygląda to lepiej w tego typu aparacie. W pozostałych przypadkach (również 6 x 6), ale przy „normalnych” czasach naświetlania (ponieważ z obiektywem) i filmie 100, używam właśnie BTTB.
Serdeczne pozdrowienia z dalekiej północy Dolnej Saksonii