wolfi0815
Ahoj všichni,
jak to děláte, když jste na cestách? Vyvoláváte černobílé filmy přímo na místě, nebo si je berete nevyvolané domů?
Nemám zkušenosti s tím, jak dlouho může film zůstat pod expozicí, ale nevyvolaný, aniž by to mělo negativní vliv na jeho kvalitu. A jak je to s teplotou, když cestuji na jih?
Moc děkuji za sdílení vašich zkušeností
Wolfi
RalfMichael
Ahoj Wolfi,
Černobílé filmy jsou podle mých zkušeností v tomto ohledu nenáročné. Zrovna v posledních letech, kdy fotím méně než dřív, nechávám často černobílé i barevné filmy týdny ve fotoaparátu – to jim nijak neublíží, samozřejmě za normální pokojové teploty.V 70. letech jsem byl v tomto ohledu ještě bezstarostnější, na cyklistických výletech jsem pravidelně spotřebovával (většinou černobílé) filmy, hlavně Ilford Pan F a FP 4, a filmy jsem prostě ukládal do batohu nebo cyklistické brašny, často i několik týdnů za každého počasí bez zvláštních opatření pro expozici.Filmům to neublížilo. Kolem roku 1975 nebo 1976 jsem v poměrně horkém létě používal i diafilmy (Fuji), které byly alespoň částečně až 2 týdny vystaveny letnímu horku při expozici v brašně na kolo; tyto diapozitivy mají dodnes stabilní barvy.(Jen na okraj – i Kodachrome 64 a úzké filmy (8/16 mm) Kodachrome 25 jsou dodnes, po více než 40 letech, všechny barevně stabilní, na rozdíl od některých filmů Revuechrome (zdroj) z 60. let. Podle mého názoru tedy mohou být filmy po expozici bez problémů uchovávány 2–3 měsíce v nepropustné krabičce.