highscore
Ahoj lidi,
Právě jsem na eBayi ulovil tři kazety Orwo NP20, abych sehnal film do svého fotoaparátu Petri na poloviční formát.
Protože nerad plýtvám, první kazetu jsem rychle vyfotil.
Vyvolal jsem ji v R09 na 10 minut (12 minut by bylo lepší).
Výsledek je zajímavý a zároveň děsivý.
Všechny snímky mají jakýsi vzor pavučiny.
Vzhledem k datu expirace 12/92 jsem předpokládal, že mi zbývá jen asi 15 DIN (zbytek), a podle toho jsem provedl expozici.
Ale tady asi radioaktivita odvedla pořádnou práci.
Je to škoda, protože mi připadá s jemným zrnem.
Pokud má někdo chuť si s těmito dvěma zbytky filmu pohrát,
pošlu mu filmový materiál poštou, jinak půjde do koše.
Každopádně mám teď své tři prázdné kazety.
Pozdravy
Highscore
Sandro
Pokud se filmy Orwo NP vyvolávají v originálním vývojce, dopadnou velmi dobře. I když mají již 30 let expozici. ;-)
Toga
Filmy Orwo NP 22 jsou většinou stále v dobrém stavu a lze je použít.
tomsand
Takže se dají použít…? Pokud byly nepřetržitě uchovávány v chladu, možná to ještě půjde. Ale i tak tyto filmy ztratily na citlivosti a navíc se na nich objevil základní zákal. Pokud se NP20 exponuje jako 50 ASA a poté se vyvolá v D76 stock nebo A49 stock nebo F43 (Final) nebo RODINAL 1:25 nebo v kyselině askorbové 2 g/soda 5 g/metol 0,2 g (1:1) při relativně krátkých dobách vyvolávání, získáte výsledky s jemným zrnem a použitelné. Ze všech fenidonových vývojek, jako jsou Xtol nebo Mikrophon, bych se v souvislosti s takovými překrývajícími se filmy raději držel dál.
Gast
Vzhled pavučiny naznačuje, že emulze vyschla a stala se křehkou. To se může stát u starších filmů. Mechanické namáhání při převíjení (ve fotoaparátu nebo ve vývojové nádobě) způsobuje v emulzi praskliny, které tak vypadají.