Heiko_W
Ahoj všichni,
při svém hledání jsem zatím nic konkrétního nenašel. Dosud jsem film Adox HR-50 vždy vyvolával v roztoku FX39 v poměru 1+9 a výsledky byly v pořádku. Nyní je mým hlavním roztokem pro vývoj XT-3. V technickém listu HR-50 však nenacházím žádné údaje o dobách vyvolávání s XT-3/XTOL, ani (samozřejmě) ve starém technickém listu XTOL. Jediný údaj, který jsem našel, pochází z Massive Dev Chart (9,5' při 20 °C a 1+1), avšak bez uvedení zdroje, proto si ohledně této doby nejsem zcela jistý.
Otázka pro všechny a zejména pro tým Adox/FOTOIMPEX, protože obě složky pocházejí od Adoxu: jaké by byly dobré výchozí hodnoty pro Adox HR-50 a Adox XT-3 při poměru 1+1 a 1+2?
S pozdravem
Heiko
matthias28
Ahoj.
HR-50 jsem ještě nepoužil, ale XT-3 / Xtol je můj oblíbený vývojka.
1+2 je lepší než 1+1.
Mezitím jsem ho vyzkoušel i v poměru 1+3 a je minimálně stejně dobrý.
Vyvolal jsem Foma 200 a Foma 400 s krásnými výsledky – přesně jak jsem očekával, protože černobílé fotografie fotím už desítky let.
Prostě to zkus.
Heiko_W
Ahoj matthias28,
Tu kombinaci musím vyzkoušet. Hledám totiž použitelné/ověřené výchozí hodnoty. Zajímavé by bylo i Foma 200 v XT-3; ve filmu FX39 mi připadala příliš zrnitá, ATOMAL byl v tomto ohledu výrazně lepší, ale to už je vlastně mimo téma.
S pozdravem, Heiko
Heiko_W
Ahoj,
krátký dodatek. První snímek na filmu HR-50 jsem vyvolal v roztoku XT-3 v poměru 1+1, 9 minut při 20 °C, přičemž jsem provedl expozici na ISO 25. Výsledky jsou zatím dobré, hustota je v pořádku (pro můj skener), vykreslení stínů je dobré. Nápadné je však zrno v tom smyslu, že je sice velmi jemné, ale také vypadá velmi „rozmazaně“, „zaobleně“, jako u vývojky pro velmi jemné zrno. To jsem u XT-3 a jiných filmů dosud nezažil.
S pozdravem
Heiko
Sanug
HR-50 má přece jen vysoký kontrast. Silné ředění pomáhá dosáhnout jemnějšího výsledku. Dosáhl jsem dobrých výsledků s XT-3 v ředění 1+3, 16 minut, v ilfordském vaničkovém systému.