Heiko_W
Cześć wszystkim,
nie udało mi się znaleźć zbyt wielu informacji podczas moich poszukiwań. Do tej pory zawsze wywoływałem Adox HR-50 w roztworze FX39 w proporcji 1+9 i wyniki były w porządku. Obecnie moim głównym wywoływaczem stał się XT-3. Jednak nie znalazłem żadnych informacji na temat czasu wywoływania z użyciem XT-3/XTOL ani w karcie technicznej HR-50, ani (co oczywiste) w starej karcie technicznej XTOL. Jedyna wskazówka, jaką znalazłem, pochodzi z tabeli Massive Dev Chart (9,5 minuty w temperaturze 20°C i w proporcji 1+1), jednak bez podania źródła, dlatego nie jestem do końca pewny co do tego czasu.
Zwracam się z pytaniem do wszystkich, a w szczególności do zespołu ADOX/FOTOIMPEX, ponieważ oba składniki pochodzą od ADOXa: jakie byłyby dobre wartości początkowe dla ADOX HR-50 i ADOX XT-3 przy rozcieńczeniu 1+1 i 1+2?
Pozdrawiam
Heiko
matthias28
Cześć.
Nie korzystałem jeszcze z HR-50, ale XT-3 / Xtol to mój ulubiony wywoływacz.
1+2 jest lepsze niż 1+1
W międzyczasie wypróbowałem też proporcję 1+3 i jest co najmniej tak samo dobra.
Wywołałem filmy Foma 200 i Foma 400 z pięknymi efektami – zgodnie z moimi oczekiwaniami, jako że od dziesięcioleci zajmuję się fotografią czarno-białą.
Po prostu spróbuj
Heiko_W
Cześć matthias28,
Muszę przetestować tę kombinację. Po prostu szukam przydatnych/sprawdzonych wartości początkowych. Ciekawie wyglądałoby też użycie Foma 200 w XT-3; w FX39 wydawał mi się zdecydowanie zbyt ziarnisty, ATOMAL wypadł tu znacznie lepiej, ale to już trochę poza tematem.
Pozdrawiam, Heiko
Heiko_W
Cześć,
krótki dodatek. Pierwszy film HR-50 wywołałem w XT-3 w proporcji 1+1, przez 9 minut w temperaturze 20°C, podczas naświetlania na ISO 25. Wyniki są jak na razie dobre, gęstość jest odpowiednia (dla mojego skanera), a odwzorowanie cieni jest dobre. Rzuca się jednak w oczy ziarno – jest wprawdzie bardzo drobne, ale wygląda też na bardzo „rozmyte”, „wygładzone”, jak w przypadku wywoływacza do filmów o bardzo drobnym ziarnie. Nie spotkałem się dotąd z czymś takim w przypadku filmu XT-3 ani innych filmów.
Pozdrawiam
Heiko
Sanug
HR-50 charakteryzuje się wysokim kontrastem. Duże rozcieńczenie pomaga uzyskać bardziej miękki efekt. Osiągnąłem całkiem zadowalające wyniki przy użyciu XT-3 w rozcieńczeniu 1+3, naświetlaniu trwającym 16 minut oraz w obalaczu Ilford.