GBoos
Ahoj,
jak se dá kinofilm Fomapan pro 35mm fotoaparát navinout na cívku Paterson, aniž by se asi 40 cm před koncem beznadějně zasekl?
Dnes i předevčírem mi to trvalo vždy pět pokusů a v jednom případě to šlo jen tak, že jsem film pět snímků před koncem ustřihl.
?
U filmů Ilford ani Agfa se mi to dosud nestalo.
S pozdravem
Gregor
Magirus
Ahoj,
zkontroluj prosím cívku, jestli není poškozená nebo vadná.
Stalo se mi to s Jobo.
Používám taky kazety AP, ty jsou přece podobné.
S pozdravem Bernd
grommi
Ahoj Gregore, některé filmy se silně kroutí kolem navíjecí osy, i mně se často stávalo, že se zasekly. Od té doby, co prvních pár centimetrů mezi palcem a ostatními prsty silně ohnu dozadu – u obzvláště tuhých filmů je skoro přeložím –, kloužou jako po másle.
€
Možná to pomůže i tobě.
Sandra
Ahoj Gregore,
Nejdřív to obvyklé: byla cívka stoprocentně suchá? A tvoje ruce taky? Měl jsi rukavice (bavlněné nebo jednorázové)?
Bez ohledu na to, jaký film používáš, bude se na plastovou spirálu lépe navíjet, když ji občas velmi jemně namazáš grafitem. Vezmi dobře ořezanou tužku nebo mechanickou tužku a lehce s ní přejížděj po spirálách – nenanášej příliš mnoho grafitu, jinak budeš mít přebytek později na filmu ;) Funguje to velmi dobře. Jinak samozřejmě vždy spirály dobře očisti od zbytků síťovacích prostředků. Ta hmota se jinak hromadí a pak je dobrá i pro další nepříjemná překvapení...
Možná to všechno už víš, protože to nebyly tvoje první filmy, ale tak mě to spontánně napadlo.
Navinul jsi po filmech Foma zase bez problémů filmy jiných výrobců? Bylo by zajímavé vědět, jestli je problém na straně filmu Foma, nebo jestli je třeba hledat příčinu jinde.
Pozdrav
Sandra
Sandra
Urnes
Obvykle to jde lépe, když nejprve rovně odstřihnete jazýček fólie a poté šikmo odstřihnete oba rohy na konci fólie. Pokud by se fólie přesto na konci zasekla, lehce poklepejte dlaní na levou a pravou stranu spirály, dokud se neuvolní.
€
S pozdravem Sven.
GBoos
Zdá se, že jde o poměrně známý jev.
Všechny rady vyzkouším, ale momentálně nemám žádný film k vyvolání.
Moc děkuji.
Jsem zvědavý, co se stane, až do cívek poprvé vložím svitkový film; zítra dostanu Zeiss Ikon Nettar.
€
S pozdravem Gregor
Urnes
U svitkového filmu bys měl také oříznout rohy. Pak to jde snáze. Samozřejmě ve tmě.
S pozdravem Sven.