GBoos
Cześć,
jak włożyć film małoobrazkowy Fomapan do aparatu na kliszę 35 mm w spiralę Patersona, żeby nie utknął beznadziejnie jakieś 40 cm przed końcem?
Dzisiaj i przedwczoraj potrzebowałem po pięć prób, a w jednym przypadku udało się to dopiero po odcięciu filmu pięć klatek przed końcem.
?
Do tej pory nie miałem takich problemów ani z filmem Ilford, ani z Agfa.
Pozdrawiam
Gregor
Magirus
Cześć
Sprawdź proszę, czy szpula nie jest zniekształcona lub uszkodzona
Zdarzyło mi się to z Jobo.
Używam też pojemników AP, które są przecież podobne.
Pozdrawiam, Bernd
grommi
Cześć Gregor, niektóre folie mają mocno skręcony rdzeń, przez co u mnie też często się zacinały. Odkąd mocno wyginam pierwsze kilka centymetrów między kciukiem a pozostałymi palcami – a w przypadku szczególnie sztywnych folii niemal je zginam do tyłu – przesuwają się jak po maśle.
€
Może tobie też pomoże.
Sandra
Cześć Gregor,
Na początek standardowe pytania: czy szpula była w 100% sucha? A twoje ręce? Czy miałeś na sobie rękawiczki (bawełniane lub jednorazowe)?
Niezależnie od rodzaju używanego filmu, lepiej „ślizga się” on po plastikowej spirali, jeśli od czasu do czasu delikatnie nasmarujesz ją grafitem. Weź dobrze ołówkowany ołówek lub ołówek automatyczny i delikatnie przesuń nim wzdłuż spirali – nie nakładaj zbyt dużo grafitu, bo potem jego nadmiar znajdzie się na filmie ;) Działa to bardzo dobrze. Poza tym oczywiście zawsze dokładnie usuwaj z spirali resztki środków zwilżających. W przeciwnym razie substancja ta gromadzi się i może powodować inne nieprzyjemne niespodzianki...
Być może już to wszystko wiesz, bo to przecież nie były twoje pierwsze filmy, ale tak mi się spontanicznie przyszło do głowy.
Czy po filmach Foma znów bez problemów nawinąłeś filmy innych producentów? Byłoby interesujące sprawdzić, czy problem leży po stronie filmu Foma, czy też przyczyny należy szukać gdzie indziej.
Pozdrawiam
Sandra
Sandra
Urnes
Zazwyczaj łatwiej jest, jeśli najpierw odetnie się prosty kawałek folii, a następnie skośnie obetnie się oba rogi jej końca. Jeśli folia mimo to utknie na końcu, należy delikatnie uderzyć płaską dłonią w lewą i prawą stronę spirali, aż się odklei.
€
Pozdrawiam, Sven.
GBoos
Wygląda na to, że to dość powszechne zjawisko.
Wypróbuję wszystkie wskazówki, ale na razie nie mam żadnego filmu do wywołania.
Bardzo dziękuję.
Ciekawe, co się stanie, gdy po raz pierwszy włożę film zwojowy do szpul – jutro dostanę aparat Zeiss Ikon Nettar.
€
Pozdrawiam, Gregor
Urnes
W przypadku filmu zwojowego też warto przyciąć rogi. Wtedy będzie łatwiej. Oczywiście w ciemni.
Pozdrawiam, Sven.