matthias28
Váš film Adox CHS II 100 je velmi dobrý.
V současné době fotím téměř výhradně svou dírkovou kamerou.
A pro ni je film s citlivostí 100 trochu málo citlivý.
Dnes jsem fotil současně se svým sousedem stejným dírkovým fotoaparátem.
Já měl Ilford HP5 a on váš Adox CHS II 100.
Oba dírkové fotoaparáty mají váš krásný žlutý filtr.
Pro stejný motiv za stejného osvětlení potřebuje
HP5: 30 s.
ADOX: 16 min.
(Samozřejmě jsou v tom zahrnuty prodloužené expoziční časy)
Kdo by teď v zimě chtěl pořídit pár fotek, s filmem 100 bohužel moc daleko nedojde...
Proč neexistuje film 400 od CHS II?
MirkoBoeddecker
Kdysi existoval film ADOX 400. Měl jsem tehdy to štěstí, že jsem dostal vzorek. Bohužel se tento film z různých důvodů nedostal do výroby.
Jeho kvalita byla už u formátu 35 mm velmi dobrá. Kdyby se někdy objevil ve formátu 120, okamžitě bych po něm sáhl. Teď, když už konečně běží stroje na výrobu rolí...
S pozdravem
Wolfgang
MirkoBoeddecker
Děkujeme vám, že používáte naše produkty. Jsme také polichoceni, že dáváte přednost filmu ADOX 400 před jinými značkami, a proto máte plné právo se na to ptát.
Proč nemáme film s citlivostí 400?
Odpověď: Protože je extrémně obtížné vyrobit dobrý film s citlivostí 400.
Nyní jsme totiž zcela odkázáni sami na sebe, poté co všechny partnerské firmy buď vyhlásily insolvenci, nebo byly převzaty „investory“, či obojí.
To také znamená, že náš malý tým musí zvládnout mnohem více sám než dříve. A to nějakou dobu trvá.
Než tedy například uvedeme na trh nový film s citlivostí 400, snažíme se nejprve udržet na trhu chemické složení a film s citlivostí 100.
Kromě toho nevyrábíme filmy nižší kvality a dosáhnout úrovně Tri-X a HP-5 není jednoduché. U 50 nebo 100 ASA má člověk ještě možnosti. Tam se dá trochu posunout nahoru nebo dolů – trochu si pohrát se strukturou vrstev, něco namíchat a vytvořit dobrý film.
U 400 ASA jsme na hranici možností klasické zrnité struktury. Stojíme takříkajíc na samém vrcholu a mnoho jiných výrobců se nikdy nedostalo k opravdovým 400, z toho spousta firem, které jsou mnohem větší než my.
Vím, že existují i 800, ale to jsou vždy tab-grains a ty jsou ve výrobě ještě obtížnější. K tomu bychom museli vybudovat plně automatickou, počítačem řízenou srážku, abychom nezpackali každou třetí várku. To vše je myslitelné. Máme komponenty, software a dokumentaci, ale musíte si uvědomit, že to jsou všechno věci, na kterých dříve celé vývojové oddělení pracovalo roky. 20 lidí a více jen na automatizovanou srážku po dobu 5 let. My jsme jen dva a půl technika a musíme vedle toho udržovat v chodu vše, co už existuje.
Proto i v tomto bodě obvyklá odpověď: Kdo je mechatronik, elektrikář, instalatér, chemik nebo sýrař (žádný vtip – každý druhý pracovník v emulgaci ve Švýcarsku se vyučil sýrařem – pozdravuje vás blízkost Gruyère) a kdo má zájem podílet se zde za přijatelný plat – ten se prosím přihlaste a pomozte nám posunout se vpřed :-)
Jinak to rozhodně není úkol, na kterém bychom „tajně“ nepracovali.
Konečné datum však nesdělujeme ;-)