matthias28
Wasz film Adox CHS II 100 jest naprawdę świetny.
Obecnie robię zdjęcia prawie wyłącznie moim aparatem otworkowym.
A film o czułości 100 jest w tym przypadku nieco za mało czuły.
Dzisiaj robiłem zdjęcia jednocześnie z moim sąsiadem, używając tej samej kamery otworkowej.
Ja miałem Ilford HP5, a on wasz ADOX CHS II 100.
Obie kamery otworkowe mają wbudowany wasz piękny filtr żółty.
Dla tego samego motywu przy takim samym oświetleniu
HP5 potrzebuje: 30 sek.
ADOX: 16 min.
(oczywiście uwzględniono tu czasy przedłużenia)
Kto chciałby teraz zimą zrobić kilka zdjęć, niestety nie zajdzie daleko z filmem o czułości 100...
Dlaczego nie ma filmu CHS II o czułości 400?
MirkoBoeddecker
Kiedyś istniał film ADOX 400. Miałem wtedy szczęście dostać próbkę. Niestety, z różnych powodów film ten nie trafił do produkcji.
Jakość była już bardzo dobra w formacie 35 mm. Gdyby kiedykolwiek pojawił się w formacie 120, od razu bym się na niego zdecydował. Teraz, gdy maszyny do produkcji filmów rolkowych w końcu działają...
Pozdrawiam
Wolfgang
MirkoBoeddecker
Dziękujemy za korzystanie z naszych produktów. Jesteśmy również zaszczyceni, że wolelibyście wybrać film ADOX 400 zamiast innych marek, dlatego macie pełne prawo o to zapytać.
Dlaczego nie mamy filmu 400?
Odpowiedź: Ponieważ wyprodukowanie dobrego filmu 400 jest niezwykle trudne.
Obecnie jesteśmy całkowicie zdani na siebie, ponieważ wszystkie firmy partnerskie ogłosiły upadłość, zostały przejęte przez „inwestorów” lub jedno i drugie.
Oznacza to również, że nasz niewielki zespół musi wykonać znacznie więcej pracy samodzielnie niż wcześniej. A to wymaga czasu.
Zanim więc wprowadzimy na rynek np. nowy film 400, staramy się najpierw utrzymać na rynku filmy 100.
Poza tym nie produkujemy filmów niskiej jakości, a dorównanie Tri-X i HP-5 nie jest łatwe. Przy czułości 50 lub 100 ASA są jeszcze możliwości. Można wtedy nieco podnieść lub obniżyć czułość – trochę popracować nad budową warstw, coś zmieszać i stworzyć dobry film.
Przy czułości 400 ASA osiągnęliśmy granicę możliwości w zakresie klasycznej struktury ziarna. Znajdujemy się, że tak powiem, na samym szczycie, a wielu innych producentów nigdy nie osiągnęło prawdziwego 400, w tym wiele firm znacznie większych od nas.
Wiem, że są też filmy 800, ale są to zawsze ziarna typu tab, a ich produkcja jest jeszcze trudniejsza. W tym celu musielibyśmy zbudować w pełni zautomatyzowany, sterowany komputerowo proces strącania, aby nie zepsuć co trzeciej partii. To wszystko jest możliwe. Mamy komponenty, oprogramowanie i dokumentację, ale musicie pamiętać, że są to rzeczy, nad którymi całe działy rozwoju pracowały kiedyś przez lata. 20 osób i więcej tylko na zautomatyzowaną linię przez 5 lat. A my jesteśmy tylko dwoma i pół technikami i musimy dodatkowo utrzymywać w ruchu wszystko, co już istnieje.
Dlatego w tym miejscu standardowa odpowiedź: jeśli jesteś mechatronikiem, elektrykiem, hydraulikiem, chemikiem lub serowarem (nie żartuję – co drugi pracownik w Szwajcarii uczył się serowarstwa – pozdrowienia z Gruyère) i chcesz pracować u nas za rozsądną pensję – zgłoś się i pomóż nam iść do przodu :-)
Poza tym z pewnością nie jest to zadanie, nad którym nie pracowalibyśmy „potajemnie”.
Nie podajemy jednak terminu zakończenia ;-)