Ralf Michael napsal:
Ahoj všem,
já bych v případě pochybností raději koupil nový vývojku, např. tu na obrázku nahoře, než aby se film nenávratně zkazil. Není to přece tak drahé. RODINAL od Agfy však dříve skutečně vydržel velmi dlouho. Před několika lety jsem našel dvě lahvičky RODINALU (ještě ze skla) z dob mého školního studia, které byly v té době asi 20 let staré – jedna byla otevřená, druhá nikdy neotevřená. V obou jsem vyvolal dva kratší kousky filmu (pouze se zkušebními snímky) a fungovalo to bezchybně.Na lahvičkách s RODINALEM bývalo dříve uvedeno, že koncentrát v neotevřené lahvi má neomezenou trvanlivost, po otevření se doporučuje spotřebovat do 6 měsíců. Nevím, zda má RODINAL dnes ještě stejné složení, ale pro jistotu bych otevřený koncentrát nepoužíval déle než 1 rok.
S pozdravem, Ralf
Tajemstvím byly neotevřené nebo s ochranným plynem naplněné
skleněné lahvičky. V našich velmi kvalitních plastových lahvích bych odhadoval maximálně 5–10 let, ale pouze pokud se jedná o neotevřené originální lahvičky nebo pokud byl použit ochranný plyn.
Otevřený RODINAL nevydržel tak dlouho ani před 50 lety.
Jak je popsáno v článku, na který odkazuje výše uvedený odkaz, skleněné lahve jsou nepřekonatelné. Poté následují naše PE-PA a PET.
Z hlediska přepravy jsou skleněné lahve samozřejmě noční můrou. Když odečteme všechen zmařený RODINAL z rozbitých skleněných lahví při poštovní přepravě, jsme dnes na tom lépe :-)
S pozdravem,
Mirko