Ralf Michael napisał
: Cześć wszystkim,
w razie wątpliwości kupiłbym nowy wywoływacz, np. ten pokazany powyżej, zanim film ulegnie nieodwracalnemu zniszczeniu. To przecież nie jest aż tak drogie. Jednak RODINAL firmy Agfa faktycznie miał kiedyś bardzo długi okres przydatności. Kilka lat temu znalazłem dwie buteleczki RODINALU (jeszcze szklane) z czasów szkolnych, które miały wtedy około 20 lat – jedna była otwarta, a druga nigdy nieotwarta. Wywołałem w obu po dwa krótsze fragmenty filmu (tylko z próbnymi zdjęciami) i wszystko poszło bez zarzutu.Na buteleczkach z RODINALEM było kiedyś napisane, że koncentrat w nieotwartej butelce ma nieograniczony termin przydatności, a po otwarciu można go używać przez 6 miesięcy. Nie wiem, czy RODINAL ma dziś tę samą recepturę, ale na wszelki wypadek nie używałbym koncentratu po otwarciu dłużej niż 1 rok.
Pozdrawiam, Ralf
Sekretem były nieotwarte lub wypełnione gazem ochronnym
szklane butelki. W naszych bardzo dobrych butelkach z tworzywa sztucznego dałbym maksymalnie 5–10 lat, ale tylko wtedy, gdy są to nieotwarte oryginalne butelki lub zastosowano gaz ochronny.
Otwarty RODINAL nawet 50 lat temu nie zachowywał trwałości tak długo.
Jak opisano w artykule, do którego link znajduje się powyżej, butelki szklane są bezkonkurencyjne. Następnie plasują się nasze butelki z PE-PA i PET.
Z punktu widzenia wysyłki butelki szklane są oczywiście koszmarem. Jeśli odliczyć cały zmarnowany RODINAL z rozbitych butelek szklanych podczas wysyłki pocztowej, dziś jesteśmy w lepszej sytuacji :-)
Pozdrawiam,
Mirko