kai74
Dobrý den. Brzy bych chtěl přejít z formátu KB na svitkový film 120 a v souvislosti s tím se mi naskýtá důležitá otázka... jak dlouho asi ještě budou svitkové filmy k dostání? Mám na mysli značky jako ADOX, Foma, Ilford, Kodak a další, které je nabízejí. Ale domnívám se, že filmy formátu KB fungují výrazně lépe. Mám teď čtyři projekty, které bych rád zrealizoval s fotoaparátem PSix.
Wolfgg
To, že se svitkové filmy prodávají v menším množství, ještě nemusí znamenat, že se brzy přestanou vyrábět. Záleží hlavně na tom, jestli se na nich dá vydělat. A dokud jsou na trhu ještě ploché filmy, které se pravděpodobně prodávají ještě hůře, nemusíš si dělat starosti. Vyfotografuj jeden svitek formátu 120 za druhým a přispěj tak k přežití svitkových filmů.
S pozdravem Wolfgang
matthias28
Ahoj.
Vezmi si Ilford HP-5.
Je skvělý.
MirkoBoeddecker
Ta otázka není úplně neopodstatněná. Bylo by třeba ji doplnit o slovo „v průmyslové kvalitě“.
Ručně navinout svitkový film se vždycky dá. Pak ale kvalita kolísá, jako tomu bylo naposledy u Fotokemika. Nejmodernější stroj je z roku 1996. Tehdy už existovaly řídicí desky a Siemens S3. To vše je už dávno za EOL. O ten náš se s velkou láskou staráme. Sice se neustále porouchává, ale funguje na principu: jedna funkce = jeden senzor/tranzistor/aktor.
V zásadě je opravitelný navždy.
Zda se to ekonomicky vyplatí, je jiná otázka.
Pokud se bude prodávat stále méně svitkových filmů a v budoucnu budou nutné opravy strojů (v průměru v celém odvětví), bude to mít (muset mít) dopad na cenu za film.
S pozdravem, Mirko