CarolusII
Ahoj všichni,
v posledních dnech jsem poslal fotoaparát ADOX CMS 20 II Pro do společnosti FOTOIMPEX v Bad Saarow (vyvolání + skenování).
Dostal jsem odpověď, že tento typ filmu již nelze vyvolat. Na mou otázku, zda k tomu existuje nějaký konkrétní důvod, jsem nedostal odpověď.
Byl bych rád, kdyby mi zde někdo mohl pomoci.
S pozdravem
Carolus
CarolusII
Ahoj všichni,
kromě objednaného časopisu PHOTONEWS mi dnes dorazil zpět nevyvolaný film ADOX CMS 20 II PRO. E-mailem mi pak přišla zpráva, že pro FOTOIMPEX jako poskytovatele služeb je vyvolání těchto filmů příliš náročné – bez dalších vysvětlení. Film jsem mimochodem poslal doporučeně do Bad Saarow. Stálo mě to 5,25 EUR. Upřímně řečeno, to není nutně ten problém, ale spíše komunikace. V internetovém obchodě FOTOIMPEX jsem nenašel žádnou zmínku o zvýšených nárocích na vyvolání filmu ADOX CMS 20 II PRO. Možná je chyba na mé straně a něco mi uniklo.
S pozdravem
Carolus
P.S.
Mohl by mi přesto někdo pomoci a vysvětlit mi, proč je vyvolání filmu ADOX CMS 20 II PRO tak mnohem náročnější? Byl bych rád.
Miliwato
Domnívám se, že film CMS 20II není vhodný pro strojové vyvolávání. V technickém listu tohoto filmu se o strojovém vyvolávání nemluví, ale pouze o „rytmu naklánění“. Možná se mýlím, když nyní (bez ověření u společnosti FOTOIMPEX) tvrdím, že vyvolávací služba pracuje strojově. Nikdo tam nebude stát a vyvolávat film ručně.
Nahlédnutí do technického listu mimochodem poskytuje další důležité informace o tom, jakým způsobem by se mělo s filmem naklánět (tedy ne tak, jako u jiných filmů, že se prostě otočí plechovka). Technický list obsahuje také důležité informace o předběžném a mezilehlém oplachování.
S pozdravem
Oliver
P.S. Právě vidím, že vyvolávací služba používá Adox XT-3. Pro CMS 20II je ale potřeba ADOTECH IV (ne ADOTECH I nebo tak něco).
CarolusII
Ahoj Miliwato,
moc děkuji za odpověď. V Drážďanech jsem mezitím našel laboratoř, která mi ten film vyvolá. Podle laboratoře je ten film problematický, protože má průhlednou nosnou vrstvu. Kromě toho jsem na internetu našel několik informací od Klause Wehnera, který se touto problematikou zabýval nebo stále zabývá.
S pozdravem Carolus
CarolusII
Všechno dobře skončilo. Dnes dorazily krásné výsledky z drážďanského Foto Goerner. Použil jsem svůj fotoaparát Leica III c s objektivy Voigtländer Heliar 2,8/40 mm, Leica Elmar 4,0/90 mm a Jupiter 9 2,0/85 mm. Expozice musí být samozřejmě naprosto přesná. Film totiž žádné chyby neodpustí. Tuto fotolaboratoř však mohu vřele doporučit.