CarolusII
Witam wszystkich,
w ostatnich dniach wysłałem do FOTOIMPEX w Bad Saarow aparat ADOX CMS 20 II Pro (wywołanie + skanowanie).
Otrzymałem odpowiedź, że tego rodzaju filmu nie można już wywołać. Na moje pytanie, czy istnieje ku temu jakiś konkretny powód, nie otrzymałem odpowiedzi.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi w tej sprawie pomóc.
Pozdrawiam serdecznie
Carolus
CarolusII
Witam wszystkich,
Oprócz zamówionego PHOTONEWS, dzisiaj otrzymałem z powrotem niewywołany film ADOX CMS 20 II PRO. Następnie otrzymałem wiadomość e-mail, że dla FOTOIMPEX jako usługodawcy wywołanie tych filmów jest zbyt pracochłonne – bez dalszych wyjaśnień. Film wysłałem zresztą listem poleconym do Bad Saarow. Kosztowało mnie to 5,25 EUR. Szczerze mówiąc, nie jest to koniecznie problem, a raczej kwestia komunikacji. W sklepie internetowym FOTOIMPEX nie znalazłem żadnej wzmianki o zwiększonych wymaganiach dotyczących wywoływania filmu ADOX CMS 20 II PRO. Być może to moja wina i coś przeoczyłem.
Pozdrawiam
Carolus
P.S.
Czy mimo wszystko ktoś mógłby mi pomóc i wyjaśnić, dlaczego wywołanie filmu ADOX CMS 20 II PRO jest znacznie bardziej pracochłonne? Byłbym wdzięczny.
Miliwato
Podejrzewam, że CMS 20II nie nadaje się do wywoływania maszynowego. W karcie technicznej tej kliszy nie ma mowy o wywoływaniu maszynowym, a jedynie o „rytmie przechylania”. Być może się mylę, twierdząc (bez konsultacji z FOTOIMPEXem), że ta usługa wywoływania działa w sposób zautomatyzowany. Nikt przecież nie będzie tam stał i wywoływał kliszy ręcznie.
Zresztą, spojrzenie na specyfikację dostarcza ważnych wskazówek dotyczących sposobu przechylania (a mianowicie nie tak, jak w przypadku innych filmów, po prostu odwracając puszkę). Specyfikacja zawiera również ważne wskazówki dotyczące wstępnego i pośredniego płukania.
Pozdrawiam
Oliver
P.S. Właśnie widzę, że usługa wywoływania odbywa się przy użyciu Adox XT-3. Jednak do CMS 20II potrzebny jest ADOTECH IV (a nie ADOTECH I czy coś w tym rodzaju).
CarolusII
Cześć Miliwato,
bardzo dziękuję za odpowiedź. Znalazłem już w Dreźnie laboratorium, które wywoła dla mnie ten film. Według laboratorium film ten stanowi problem, ponieważ ma przezroczystą warstwę nośną. Poza tym znalazłem w sieci sporo informacji od Klausa Wehnera, który zajmował się lub nadal zajmuje się właśnie tą kwestią.
Pozdrawiam, Carolus
CarolusII
Wszystko dobre, co się dobrze kończy. Dzisiaj dotarły piękne zdjęcia z Drezna od Foto Goerner. Użyłem mojego Leiki III c z obiektywami Voigtländer Heliar 2,8/40 mm, Leica Elmar 4,0/90 mm oraz Jupiter 9 2,0/85 mm. Oczywiście naświetlanie musi być idealne. Taśma nie wybacza błędów. Jednak to laboratorium mogę tylko polecić.