Entwickler90
Cześć,
zacząłem zajmować się wywoływaniem czarno-białych zdjęć i potrzebuję porady w związku z pewnym problemem.
Używam aparatu Durst M305, filmu Fomaspeed N 312 oraz koncentratu ADOX NEUTOL ECO, ADOX ADOSTOP ECO i ADOX ADOFIX Plus w miseczkach o pojemności 1 l. W mojej ciemni wypróbowałem już różne czasy naświetlania i czas wywoływania. Zawsze otrzymuję taki sam wynik: naświetlone miejsca w kąpieli wywoływczej całkowicie czernieją w ciągu kilku sekund. Zobacz zdjęcie. Co może być tego przyczyną?
Wolfgg
Cześć,
wygląda to na zdecydowanie zbyt duże naświetlenie. Skróć czas naświetlania albo zmniejsz przysłonę, aż zdjęcie będzie wyglądało dobrze. Szybkie wywoływanie się papieru jest normalne, ponieważ jest to papier z wbudowanymi substancjami wywołującymi („Speed”). Pierwsze 90% gęstości pojawiają się dość szybko. Na początek wywołuj papier zgodnie z czasem i z powierzchnią papieru skierowaną w dół, aby nie ulec pokusie kompensowania prześwietlenia niedowywołaniem. Mam nadzieję, że przygotowałeś wywoływacz w normalnym stężeniu. A gradacja papieru na początek powinna wynosić Normal lub Special. Do tego typu testów używa się paska testowego, a nie zawsze całego arkusza.
Pozdrawiam, Wolfgang
klickanalog
Czy to może wynikać z ustawienia przysłony? Nawet po latach pracy w ciemni zdarza mi się czasem zapomnieć
o przymknięciu przysłony z wartości 2,8 (największej przysłony do ustawiania ostrości) do wartości 8 lub 11. To wyjaśniałoby twoje
ostry efekt.
matthias28
Cześć.
Nie zaleca się stosowania różnych czasów wywoływania w wywoływaczu do pozytywów.
Należy zawsze przestrzegać podanego czasu wywoływania, np. 60 sekund.
Czy jesteś pewny, że w Twojej ciemni nie ma światła?
Moim zdaniem to chyba błąd.
Spróbuj to sprawdzić:
weź arkusz czarno-białego papieru fotograficznego i umieść go w ciemni przy włączonym oświetleniu.
po minucie przykryj połowę papieru fotograficznego, aby była nieprzepuszczająca światła.
po pięciu minutach wywołaj go. strona, która była oświetlona przez 5 minut, powinna wywołać się na ciemno, a część, która była oświetlona tylko przez minutę, musi pozostać całkowicie biała.
Kolejna hipoteza:
Twoja lampa powiększająca jest zbyt jasna, a czas naświetlania zbyt długi. Pomocny może być filtr szary.
Jak regulujesz czas naświetlania?
I skąd te czarne plamy na papierze?