Photux
Ahoj milé fórum,
když jsem včera chtěl namíchat nový fixační roztok, všiml jsem si, že na vnitřní stěně lahve a také ve formě vloček v tekutině jsou nažloutlé usazeniny. Jelikož jsem z toho neměl dobrý pocit, krátce jsem to vyzkoušel na kousku filmu a zjistil jsem, že fixační roztok je zjevně úplně nefunkční (ani po několika minutách nedošlo k žádné znatelné změně na filmu).
Co je vlastně překvapivé: u dotyčného fixačního roztoku se nejedná o nic starého, ale o láhev Adofix Plus, která je ještě ze dvou třetin plná a kterou jsem koupil asi před rokem. Šarže byla vyrobena 12. ledna 2024. Kromě toho, že jsem z ní jednou připravil pracovní roztok, stála od té doby jen v mé kuchyni.
Proto se ptám: Měli někteří z vás podobné problémy? Je snad známý nějaký problém právě s touto šarží? Jinak mi zatím potíže způsobil jen jednou, a to už dávno, Tetenal Superfix, Adofix byl dosud spolehlivý.
Jediná věc, která mě ještě napadá, je teplota – v kuchyni obvykle netopím, takže v zimě tam může být spíše chladno. Ale teď nejsou ani minusové teploty, ani teploty těsně nad nulou. Možná to koncentrátu nevyhovovalo?
Myslím, že to teď zkusím s variantou v práškové formě. Bohužel jsem si ho objednal teprve před dvěma týdny a říkal jsem si: Fixační roztok nepotřebuju, mám ho ještě dost. No jo. Kdyby to prospělo trvanlivosti a spolehlivosti, koupil bych si i ten drahý od Ilfordu, ale dosud jsem neviděl smysl utrácet za fixační roztok víc peněz, než je nutné.
Díky a pozdravy
Photux
MirkoBoeddecker
Je mi líto, že koncentrát už nefunguje.
Žádnou vadnou šarži jsme neměli (alespoň o tom zatím nemám žádné informace).
Je pravda, že ani fixační prostředek nevydrží věčně. O tom jsem také kdysi něco napsal. Koncentrát by však měl vydržet déle než 6 měsíců, a to i po částečném otevření.
Neotevřené koncentráty vydrží minimálně 3 roky od data výroby. Teplota 10 stupňů v kuchyni není příčinou.
U fixačního roztoku je to bohužel vždy trochu nahodilé. Pufrovací systém tam obvykle stabilizuje tak dlouho, dokud náhle úplně nezkolabuje.
Pokud tedy již cítíš síru, fixační roztok již nebude správně fungovat a měl by být vyhozen.
Všechny expresní fixační roztoky mají velmi podobné složení. Rozdíly jsou, pokud vůbec nějaké, v trvanlivosti (v pufrovacím systému).
V tom je náš (receptura Agefix) již v nejvyšší lize (jak jsi sám pozoroval).
Co se u tebe teď stalo, nemohu říct, ale je také spíše nepravděpodobné, že by se to změnilo změnou značky.
S pozdravem,
Mirko