Lukas
Ahoj všichni,
jmenuji se Lukas a jsem na tomto fóru nový. Vlastním zvětšovací přístroj Kaiser VP 6000 a rád bych si zhotovil zvětšeniny. Přístroj je vybaven objektivem Meopta Anaret S 4,5/50.
A teď k mému problému:
Když se podívám do návodu a na zvětšovací poměr přístroje, vyplývá, že při objektivu 50 mm a formátu snímku 36 mm je přibližné maximální zvětšení 10. Při zcela přiblíženém držáku objektivu k obrazové rovině však dosahuji maximálního stupně ostrosti přibližně 3,5.
Prošel jsem si zdejší fórum, držák objektivu je správně namontován, takže mezi malým obrazem a objektivem je vzdálenost 50 mm. Když nastavím zvětšovací měřítko na 10 a ručně přiblížím objektiv ještě blíže k obrazové plošině, získám ostrý obraz v uvedeném měřítku. Objektiv však nelze připevnit blíže k obrazové desce.
Pomalu mi docházejí vysvětlení a než si koupím jiný objektiv, chtěl bych se nejprve zeptat zde na vaši radu.
Moc děkuji a srdečně zdravím
Lukas
AKTUALIZACE: Problém se vyřešil. Na rozdíl od mého předpokladu, že rovina objektivu byla zcela přiblížena k obrazové rovině, tomu tak nebylo. Obě vodicí tyče, které pohybují rovinou objektivu, byly velmi ztuhlé, což znemožňovalo posunout rovinu výš. Po vyčištění a namazání tyčí je to nyní možné bez problémů a je možné dosáhnout ostrosti zvětšení až o faktor přes 10! I tak moc děkuji!
Wolfgg
Ahoj Lukáši,
pro 50 mm potřebuješ „zapuštěnou“ desku objektivu, tedy takovou, u které je objektiv posunutý nahoru a je tak blíže k filmu. Ta, kterou máš nainstalovanou, je určena pro delší ohniskové vzdálenosti (80 mm a více pro střední formát).
S pozdravem Wolfgang