Lukas
Witam wszystkich,
nazywam się Lukas i jestem nowy na tym forum. Posiadam powiększalnik Kaiser VP 6000 i chciałbym wykonać odbitki czarno-białe. Powiększalnik jest wyposażony w obiektyw Meopta Anaret S 4,5/50.
A teraz mój problem:
Kiedy zaglądam do instrukcji i sprawdzam skalę powiększenia urządzenia, przy obiektywie 50 mm i formacie klatki 36 mm wynika, że maksymalne powiększenie wynosi około 10. Jednak gdy uchwyt obiektywu jest całkowicie przysunięty do płaszczyzny obrazu, uzyskuję maksymalne powiększenie o wysokiej ostrości wynoszące około 3,5.
Przejrzałem już to forum, pierścień mocujący obiektyw jest zamontowany prawidłowo, tak że między matrycą a obiektywem jest odległość 50 mm. Gdy ustawiam skalę powiększenia na 10 i ręcznie przybliżam obiektyw jeszcze bardziej do matrycy, otrzymuję obraz o wysokiej ostrości w podanej skali. Jednak nie da się zamocować obiektywu bliżej stolika.
Powoli zaczyna mi brakować pomysłów i zanim kupię inny obiektyw, chciałem najpierw poprosić was tutaj o radę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Lukas
AKTUALIZACJA: Problem został rozwiązany. Wbrew mojemu założeniu, że płaszczyzna obiektywu została całkowicie przesunięta do płaszczyzny obrazu, tak nie było. Dwa pręty prowadzące, które poruszają płaszczyzną obiektywu, były bardzo zacięte, przez co nie można było podnieść płaszczyzny. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu prętów jest to teraz możliwe bez żadnych problemów i można uzyskać ostrość nawet ponad 10-krotną! Mimo wszystko bardzo dziękuję!
Wolfgg
Cześć Lukas,
Do obiektywu 50 mm potrzebujesz „zagłębionej” płytki obiektywu, czyli takiej, w której obiektyw jest przesunięty do góry i dzięki temu znajduje się bliżej filmu. Ta, którą zastosowano, jest przeznaczona do obiektywów o większej ogniskowej (80 mm i więcej dla formatu średniego).
Pozdrawiam, Wolfgang