Johnbaumann
[attachment=3472][attachment=3473]Ahoj!
Právě se po 35 letech pauzy vracím k fotografování na černobílý film. Bohužel můj otec tenkrát všechno, co měl, prostě vyhodil do popelnice :-(
Koupil jsem si teď Meopta Opemus 6 a vypadá dobře... nicméně i přes pátrání zůstává pár otázek nezodpovězených:
1 – V zásuvce na filtry ležela skleněná deska z matného skla. Podle návodu se sem *může* vložit „matná deska“.
Co má tahle deska za úkol? Je tam a) kvůli rozptýlení světla, b) proti teplu (podle jednoho článku má Opemus sklo chránící před teplem) nebo c) něco úplně jiného?
Sestava je (shora)
- opálová žárovka
- čiré sklo
- zásuvka na filtry (s tou záhadnou matnou deskou)
- kondenzor
- negativní podstavec
- měch
- objektiv
Je to čiré sklo snad proti teplu????
2 - Negativní pódium má dvě skleněné desky (nahoře s anti-Newtonovým efektem). Pro Opemus 6 se daly koupit i různé negativní masky (bohužel asi dost vzácné...). Tak jsem si z předlohy masky pro 35 mm vyrobil masku pro poloviční formát s vodicími lištami.
Jen mě překvapuje, že pro tento model nikdy nebyly k dispozici negativní masky s vedením... přitom je to opravdu nutné, protože oba čepy, které by to měly zajistit, jsou pouze nahoře a když se negativní pás blíží ke konci, je obtížné jej vyrovnat...
Je něco proti tomu, vyměnit skla za tuto masku???
S pozdravem,
John
dstatt
Vypadá to na rozptylovou desku. Máte štěstí, takové součástky se většinou ztrácejí.
Opemus 6 podle mého názoru díky svému dvojitému kondenzoru nepotřebuje žádné dodatečné rozptýlení světla. Rozptylová deska však může obecně tvrdší světlo kondenzoru trochu zjemnit nebo případně pomoci zabránit přeexponování.
Prostě to vyzkoušejte!