Johnbaumann
[attachment=3472][attachment=3473]Cześć!
Po 35 latach przerwy znów zaczynam przygodę z fotografią analogową. Niestety mój ojciec po prostu wyrzucił kiedyś do śmieci wszystko, co miał :-(
Kupiłem sobie teraz Meoptę Opemus 6 i wygląda całkiem nieźle... jednak pomimo poszukiwań pozostało kilka pytań:
1 – W szufladce na filtry znajdowała się szklana płytka z matowym wykończeniem. Zgodnie z instrukcją *można* tu włożyć „matową płytkę”.
O co chodzi z tą płytką? Czy służy ona a) do rozpraszania światła, b) do ochrony przed ciepłem (według jednego z artykułów Opemus posiada szybę chroniącą przed ciepłem) czy c) do czegoś zupełnie innego?
Budowa wygląda następująco (od góry):
- lampa opalowa
- przezroczysta szyba
- szuflada na filtry (z tą tajemniczą matową szybką)
- kondensor
- stolik na negatywy
- miech
- obiektyw
Czy ta przezroczysta szyba służy może do ochrony przed ciepłem????
2 - Podstawa negatywowa ma dwie szyby (górna z efektem anty-Newtona). Do modelu Opemus 6 można było kupić różne maski negatywowe (niestety raczej rzadko...). Zrobiłem więc sobie na podstawie szablonu maski do 35 mm maskę do formatu półformatowego z szynami prowadzącymi.
Zastanawia mnie tylko, że dla tego modelu nigdy nie było masek negatywowych z prowadnicami... a są one naprawdę potrzebne, bo dwa pinokle, które miały to przejąć, są tylko na górze, a gdy pasek negatywu zbliża się do końca, trudno go wyrównać...
Czy jest jakiś powód, żeby nie zastąpić szyb tą maską???
Pozdrawiam,
John
dstatt
Wygląda na to, że to soczewka rozpraszająca. Mamy szczęście, bo zazwyczaj brakuje takich elementów.
Moim zdaniem model Opemus 6, dzięki podwójnemu kondensorowi, nie wymaga dodatkowego rozpraszania światła. Soczewka rozpraszająca może jednak nieco zmiękczyć ogólnie twardsze światło kondensora lub w razie potrzeby pomóc uniknąć prześwietlenia.
Wystarczy wypróbować!