ducku
Ahoj,
po tvrdých jednáních s mým domácím ministerstvem financí mi byl schválen zvětšovací přístroj Heiland Splitgrade. Nechci teď rozvíjet diskusi o kladech a záporech, ale zeptat se vás, jaký zvětšovací přístroj byste s modelem Splitgrade používali nebo používáte. Momentálně pracuji se systémem Kaiser V řady 6000 a hlavou Multigrade. Tu jsem převzal s upgradem na formát 6x7. Ptám se sám sebe, jestli tím neházím „perly sviním“. Ceny „pravých“ zvětšovacích přístrojů 6x7 na trhu s použitým zbožím jsou momentálně stále dobré a vážně uvažuji o tom, nechat si Splitgrade hned zabudovat do něčeho lepšího.
Mezi potenciálními možnostmi (tedy těmi, které se mi líbí) jsou:
Durst Modular 70
Dunco II 67
Durst Laborator 1200
Kaiser třídy 7000
Jobo LPL 7700
Jen pro informaci, pracuji výhradně s formátem 6x7 cm a nemám v úmyslu to měnit.
Ještě jedna věc... mám si nechat přestavět spíše multigrade nebo barevnou hlavu? Jsou tam velké rozdíly v ovládání nebo v kvalitě?
S pozdravem,
Florian
Bonderer
U značek Kaiser a Dunco si modul koupíte, stačí vyndat ten stávající, nasadit nový a hotovo. U jiných nebo méně běžných přístrojů je třeba hlavici upravit, ale nejlépe se zeptejte u firmy Heiland, co je možné nebo jaké moduly mají k dispozici. Já ale teď mám parádní Kienzle C 69 a v rohu Primos 69 S, oba s modulem, ale od Kienzle. Protože jsou to dvě různá zařízení, mají i dvě různé hlavy pro třídění.
Člověk má taky trochu rezervu, když se to trochu zvětší nebo má zvětšit.
Renate
Dobrý den,
Durst Laborator 1200 je zvětšovací přístroj formátu 4 x 5 palců, tedy ve srovnání s ostatními opravdové monstrum. Váží asi 60 kg a je ve všech ohledech o něco dražší. Je s ním možné pracovat i s formátem 6x7, ale kvůli velkému stolu to není zrovna snadné. Zpracování negativů malého formátu je ještě obtížnější. LED Splitgrade, který doporučuji, stojí minimálně 1800 € a je navržen pro plný formát 4 x 5 palců. U formátu 6x7 se využívá pouze 1/3 a u malého formátu ještě méně světelné plochy. Obraz je tak velmi tmavý. Sám používám Laborator 1200 s barevnou hlavou pouze ve výjimečných případech pro manuální Splitgrade.
Jobo LPL 7700 jsem před Laboratorem 1200 používal dlouhá léta. Je to solidní pracovní přístroj a je optimalizován pro formát 6x7. V testech však nebyl považován za špičkový přístroj. Ani tento přístroj jsem nikdy nepoužíval pro splitgrade. Jelikož se v Německu neprodával tak často, je vhodné příslušenství k němu k sehnání jen zřídka.
Špičkovým zařízením by byl například Durst Modular 70. O Kaiserovi nemohu moc říci, protože jsem ho nikdy nepoužíval.
Splitgrade jsem si nechala předvést na faf2015 v Paderbornu. LED technologie má oproti halogenovým žárovkám mnoho výhod. Lze ji použít jako Splitgrade nebo jako smíšené světlo, podle toho, co zrovna potřebujete. Snímky tím sice nebudou lepší, ale k cíli se dostanete pohodlněji a o něco rychleji.
S pozdravem
Renate
Maunz
Ahoj Floriane,
můžu ti povědět jen o svých zkušenostech s modulem Durst Modular 70. I v tomto případě dostaneš od firmy Heiland další modul, který se jednoduše vymění za modul Multigrade nebo Colour. Teoreticky pak můžeš neustále přepínat, například se rychle vrátit zpět k modulu Multigrade. V praxi jsem po zakoupení modulu Splitgrade už nikdy neměl chuť na modul Multigrade. Práce s modulem Heiland Splitgrade je prostě velkým ulehčením práce. Modul je drahý, ale podle mých zkušeností stojí za každé euro.
€
S pozdravem
€
Martin
ducku
Ahoj,
rozhodl jsem se pro Durst Modular 70. Cena byla sice o něco vyšší, než jsem čekal, ale technicky i opticky je přístroj jako nový. Samozřejmě jsem hned zavolal do firmy Heiland. Výroba samostatného modulu byla kvůli vysokým výrobním nákladům ukončena a místo toho se upravuje projekční hlava – stejně jako u mnoha jiných zvětšovacích přístrojů. Každopádně se už těším na první vánoční kolo se Spitgrade v temné komoře a jsem opravdu nadšený. Budu vám vyprávět o svých prvních snímcích pořízených se Spitgrade ...
s pozdravem,
Florian
ducku
Dobrý den,
mám ještě jednu navazující otázku. Mám nyní zvětšovací přístroj Modular 70, na kterém budu pracovat s formátem 6x7. Na svém druhém zvětšovacím přístroji (řada Kaiser 6000 s negativy 6x6) mám objektiv Rodagon Apo 80 mm. Mám na Durst namontovat objektiv 105 mm, nebo „stačí“ ten 80 mm? No, ten Apo je absolutně špičkový, ale nejsem si jistý, jestli okraje netrpí kvůli poněkud malému obrazovému kruhu. U Kaisera to není tak kritické, protože pracuji spíše v oblasti 6x6.
Máte s tím nějaké zkušenosti?
S pozdravem,
Florian
sputnik
Původní samostatný modul byl kvůli vysokým výrobním nákladům opuštěn a místo toho se upravuje objektiv – tedy stejně jako u mnoha jiných zvětšovacích přístrojů.
?
A kolik to teď pro M70 přesně stojí, pokud se mohu zeptat?
?
Zkušenosti s 80mm APO Rodagonem na 6x7 nemám, ale Rodenstock jej doporučuje až do formátu 6x7. Možná ti to pomůže při rozhodování.
Jelikož se obvykle stejně neexponuje s otevřenou clonou (kromě lith-printu, a tam na tom stejně nezáleží), na tvém místě bych si s tím vůbec nedělal starosti.
Renate
Ahoj Floriane,
pro své negativy formátu 6x7 používám objektiv APO Rodagon 80 mm a nemám s ním žádné problémy. Když clonu přivřeš o dva stupně, dosáhneš vynikajícího obrazového výkonu. Mám také Schneider 105 mm. Ten ale pro formát 6x7 moc rád nepoužívám, protože při zaostřování potřebuji dlouhé paže.
Dříve, když byla analogová fotografie ještě drahá a já měl málo kapesného, jsem pro formát 6x7 používal 80mm Anaret-S (dobrý čtyřčočkový objektiv). I přes clonění byly rohy neostré. Ale už 80mm Componon (šestičočkový objektiv) od Schneidera dokázal od clony 11 zvětšovat formát 6x7 v dobré kvalitě.
S pozdravem
Renate
ducku
Ahoj,
děkuji za užitečné odpovědi. Díky tomu nemusím investovat do modelu 105. Abych odpověděl na otázku... za Modular 70 Color jsem zaplatil 350 eur. Součástí balení ale bylo i nějaké příslušenství. Vzhledem k tomu, že trh s modelem M70 je úplně vyprodaný, byla cena v pořádku.
S pozdravem,
Florian
sputnik
Abych odpověděl na otázku… za Modular 70 Color jsem zaplatil 350 eur.
Můj dotaz se týkal přestavby na Splitgrade pro M70. Dříve, když se musel kupovat kompletní modul, to bylo dost drahé. Jaká je cena nyní, když se přestavuje stávající modul?
ducku
Dobrý den,
ovladač stojí přibližně 820 eur a přestavba asi 500–600 eur. Ceník je však k dispozici online na stránkách pana Heilanda a rozlišuje mezi jednotlivými modely. Ovladač lze ale používat i bez přestavby. Funguje to opravdu dobře. S LED diodami je to pak samozřejmě dražší. Samostatná LED hlava stojí kolem 1200 eur.
S pozdravem,
Florian
sputnik
Jo, jo, to všechno znám. Splitgrade používám už několik let.
Ptal jsem se jen proto, že jsem kdysi měl taky Modular 70 Start Pro Color. Jelikož ale modul za 1400 € pro mě rozhodně nepřicházel v úvahu a fotím výhradně formát 6x6, nechal jsem si svou hlavu M605 přestavět za 150 €.
Hlavu M70 jsem nasadil na základní přístroj M605 a ten jsem prodal přes eBay (naštěstí mi vynesl o celých 180 € víc, než jsem za M70 zaplatil).
Přesto jsem vždy trochu litoval clony M70 a když jsem četl, že hlavu M70 lze nyní také snadno přestavět, chtěl jsem vědět, jestli toho budu později litovat. :-)
Ale nemusím, protože i 500–600 € by pro mě bylo příliš drahé.
Teď už můžu zase klidně spát.
Díky. :-)