ducku
Witam,
po zaciętych negocjacjach z moim domowym „ministerstwem finansów” udało mi się uzyskać zgodę na zakup Heiland Splitgrade. Nie chcę tu rozpoczynać dyskusji na temat zalet i wad tego urządzenia, ale chciałbym zapytać, z jakim powiększalnikiem używalibyście lub używacie Splitgrade. Obecnie pracuję z systemem Kaiser V klasy 6000 i głowicą Multigrade. Przejąłem go wraz z modernizacją do formatu 6x7. Zastanawiam się, czy nie marnuję tu „perł na świnie”. Ceny rynkowe „prawdziwych” powiększalników 6x7 są obecnie nadal korzystne i poważnie rozważam zamontowanie Splitgrade'a od razu w czymś lepszym.
Do wyboru mam następujące modele (czyli te, które mi się podobają):
Durst Modular 70
Dunco II 67
Durst Laborator 1200
Kaiser klasy 7000
Jobo LPL 7700
Dla informacji: pracuję wyłącznie z formatem 6x7 cm i nie planuję tego zmieniać.
Jeszcze jedno... czy powinienem raczej zlecić przebudowę na głowicę multigrade, czy na głowicę kolorową? Czy są tam duże różnice w obsłudze lub jakości?
Pozdrawiam,
Florian
Bonderer
W sklepach Kaiser i Dunco kupujesz moduł – wystarczy wyjąć stary i włożyć nowy, i gotowe. W przypadku innych lub mniej popularnych urządzeń trzeba przerobić głowicę, ale najlepiej zapytać Heilanda, co da się zrobić i jakie moduły ma w ofercie. Ja mam teraz potężny Kienzle C 69, a w kącie Primos 69 S – oba z modułem, ale od Kienzle. Ponieważ są to dwa różne urządzenia, mają też dwie różne głowice do rozdzielania.
Masz też trochę zapasu, gdyby sprzęt miał się powiększyć lub miał być rozbudowany.
Renate
Witam,
Durst Laborator 1200 to powiększalnik formatu 4 x 5 cali, czyli prawdziwy gigant w porównaniu z innymi modelami. Waży około 60 kg i jest nieco droższy pod każdym względem. Można na nim pracować z formatem 6x7, ale ze względu na dużą płytę roboczą obsługa nie jest łatwa. Jeszcze trudniej jest pracować z negatywami małego formatu. Polecana przeze mnie lampa LED Splitgrade kosztuje co najmniej 1800 € i jest przeznaczona do pełnego formatu 4 x 5 cali. W przypadku formatu 6x7 wykorzystuje się tylko 1/3 powierzchni świecącej, a w przypadku małego formatu jeszcze mniej. W rezultacie obraz jest bardzo ciemny. Sam używam Laboratora 1200 z głowicą kolorową tylko w wyjątkowych przypadkach do ręcznego splitgrade'u.
Przez wiele lat przed zakupem Laboratora 1200 korzystałem z Jobo LPL 7700. Jest to solidne urządzenie, zoptymalizowane pod kątem formatu 6x7. W testach nie uznano go jednak za urządzenie z najwyższej półki. Nigdy nie korzystałem z niego również w trybie splitgrade. Ponieważ w Niemczech nie sprzedawano go zbyt często, odpowiednie akcesoria są trudne do znalezienia.
Urządzeniem z najwyższej półki byłby np. Durst Modular 70. O modelu Kaiser nie mogę wiele powiedzieć, ponieważ nigdy go nie używałem.
Technologię Splitgrade obejrzałam na targach faf2015 w Paderborn. Technologia LED ma wiele zalet w porównaniu z lampami halogenowymi. Można ją wtedy używać jako Splitgrade lub jako światło mieszane, w zależności od potrzeb. Zdjęcia nie stają się dzięki temu lepsze, ale można wygodniej i nieco szybciej osiągnąć zamierzony efekt.
Pozdrawiam
Renate
Maunz
Cześć Florian,
Mogę opowiedzieć Ci tylko o moich doświadczeniach z modułem Durst Modular 70. Również w tym przypadku od firmy Heiland otrzymuje się dodatkowy moduł, który po prostu wymienia się na moduł Multigrade lub Colour. Teoretycznie można wtedy dowolnie zmieniać moduły, na przykład szybko powrócić do modułu Multigrade. W praktyce po zakupie modułu Splitgrade nigdy więcej nie tęskniłem za modułem Multigrade. Praca z modułem Heiland Splitgrade po prostu znacznie ułatwia pracę. Moduł jest drogi, ale z mojego doświadczenia wynika, że jest wart każdej wydanej na niego euro.
€
Pozdrawiam
€
Martin
ducku
Cześć,
zdecydowałem się w końcu na Durst Modular 70. Cena była co prawda nieco wyższa niż się spodziewałem, ale pod względem technicznym i wizualnym urządzenie wygląda jak nowe. Oczywiście od razu zadzwoniłem do firmy Heiland. Ze względu na wysokie koszty produkcji zrezygnowano z produkcji pojedynczych modułów, a zamiast tego przebudowuje się głowicę projekcyjną – tak jak w przypadku wielu innych powiększalników. W każdym razie nie mogę się doczekać pierwszej świątecznej sesji z Splitgrade w ciemni i jestem naprawdę podekscytowany. Opowiem wam o moich pierwszych zdjęciach wykonanych przy użyciu Splitgrade...
Pozdrawiam,
Florian
ducku
Witam,
mam jeszcze jedno pytanie. Mam teraz powiększalnik Modular 70, na którym będę pracować w formacie 6x7. Na moim drugim powiększalniku (seria Kaiser 6000 z negatywami 6x6) mam obiektyw Rodagon Apo 80 mm. Czy powinienem wyposażyć Dursta w obiektyw 105 mm, czy wystarczy ten 80 mm? No cóż, Apo jest absolutnie świetny, ale nie jestem pewien, czy krawędzie nie ucierpią z powodu nieco małego kręgu obrazowego. W przypadku Kaisera nie jest to tak istotne, ponieważ pracuję głównie w formacie 6x6.
Czy macie w tym zakresie jakieś doświadczenie?
Pozdrawiam,
Florian
sputnik
Zrezygnowano z poprzedniego modułu pojedynczego ze względu na wysokie koszty produkcji i zamiast tego przebudowuje się głowicę – tak jak w przypadku wielu innych powiększalników.
?
A ile to teraz kosztuje w przypadku M70, jeśli mogę zapytać?
?
Nie mam doświadczenia z obiektywem 80 mm APO Rodagon w formacie 6x7, ale jest on zalecany przez firmę Rodenstock do formatu 6x7. Być może pomoże Ci to w podjęciu decyzji.
Ponieważ zazwyczaj i tak nie wykonuje się naświetlania przy otwartej przysłonie (z wyjątkiem lith-printu, a tam to i tak nie ma znaczenia), na Twoim miejscu nie martwiłbym się tym w ogóle.
Renate
Cześć Florian,
Używam obiektywu APO Rodagon 80 mm do moich negatywów 6x7 i nie mam z nim żadnych problemów. Po przyciemnieniu o dwa stopnie uzyskuje się doskonałą jakość obrazu. Mam też Schneider 105 mm, ale nie lubię go używać do formatu 6x7, bo wtedy podczas ustawiania ostrości potrzebuję długiego ramienia.
Kiedyś, gdy fotografia analogowa była jeszcze droga, a moje kieszonkowe skromne, używałam do formatu 6x7 obiektywu Anaret-S 80 mm (dobry 4-elementowy obiektyw). Wtedy, mimo przymkniętej przysłony, rogi były nieostre. Ale już obiektyw Componon 80 mm (6-elementowy) firmy Schneider pozwalał na powiększanie zdjęć 6x7 w dobrej jakości przy przysłonie 11.
Pozdrawiam serdecznie
Renate
ducku
Cześć,
dziękuję za pomocne odpowiedzi. Dzięki temu nie muszę inwestować w model 105. Odpowiadając na pytanie... za Modular 70 Color zapłaciłem 350 euro. W zestawie były jednak jeszcze jakieś akcesoria. Biorąc pod uwagę, że rynek jest całkowicie wyczerpany, jeśli chodzi o model M70, cena była w porządku.
Pozdrawiam,
Florian
sputnik
Aby odpowiedzieć na pytanie… zapłaciłem 350 euro za Modular 70 Color.
Moje pytanie dotyczyło przeróbki Splitgrade dla M70. Kiedyś, gdy trzeba było kupować kompletny moduł, była ona dość droga. Jaka jest teraz cena, skoro przerabia się istniejący moduł?
ducku
Witam,
Kontroler kosztuje około 820 euro, a modyfikacja około 500–600 euro. Cennik jest jednak dostępny online na stronie pana Heilanda i zawiera rozróżnienie między poszczególnymi modelami. Kontroler można jednak używać również bez modyfikacji. Działa to naprawdę dobrze. Wersja z diodami LED jest oczywiście droższa. Oddzielna głowica LED kosztuje około 1200 euro.
Pozdrawiam,
Florian
sputnik
Tak, tak, znam całą tę sytuację. Korzystam ze Splitgrade już od wielu lat.
Zapytałem tylko dlatego, że kiedyś też miałem Modular 70 Start Pro Color. Ponieważ jednak moduł za 1400 € zdecydowanie nie wchodził dla mnie w grę, a ja bez wyjątku robię zdjęcia w formacie 6x6, zleciłem przeróbkę mojej głowicy M605 za 150 €.
Głowicę M70 założyłem na podstawowy aparat M605, a sam moduł sprzedałem na eBayu (na szczęście uzyskałem aż 180 € więcej, niż zapłaciłem za M70).
Mimo to zawsze trochę żałowałem przysłony M70 i kiedy przeczytałem, że głowica M70 również jest teraz łatwo przerabiana, chciałem wiedzieć, czy z perspektywy czasu będę musiał się o to martwić. :-)
Nie muszę jednak, bo nawet 500–600 euro byłoby dla mnie zbyt wysoką ceną.
Teraz znów mogę spać spokojnie.
Dziękuję. :-)