kai74 Witam wszystkich... Dzisiaj naświetliłem i wywołałem swój pierwszy film HR-50. Była to seria testowa. W każdym przypadku jedno zdjęcie bez filtra czerwonego i jedno z filtrem czerwonym tego samego motywu. Zdjęcia wykonałem aparatem Praktika Mtl5. Wywołałem w Fx39. Kiedy wyjąłem film z kasety, byłem zaskoczony. Wszystkie zdjęcia z filtrem czerwonym były poddane prześwietleniu, a pozostałe nie. Dzięki Fomaspeed udało mi się jeszcze coś uratować przy czasie naświetlania 12 sekund, a w przypadku zdjęć bez filtra czerwonego wystarczyło 5 sekund. Co mogło pójść nie tak? Dlaczego zdjęcia z filtrem czerwonym są tak ciemne?
Wolfgg Cześć, to film o zwiększonej czułości w zakresie czerwonych barw. Jak ustaliłeś czas naświetlania? Prawidłowo należałoby: zmierzyć bez filtra, a potem założyć filtr i wydłużyć czas naświetlania o 1 stopień przysłony. Pozdrawiam
MirkoBoeddecker Być może dokonałeś pomiaru przez filtr, a komora pomiarowa MTL5 wykryła gęstość filtra jako większą niż rzeczywisty efekt redukcji w przypadku filmu superpanchromatycznego. MTL5b był moim drugim aparatem. Model sprzed wprowadzenia tej funkcji 😉