MNossi
Cześć!
Jeśli mam obiektyw Belar 4,5/75, to czy do negatywów KB potrzebuję dodatkowo obiektywu 50 mm?
Dzięki za wskazówki!
Mario?
karlokell
Cześć, Mario!
?
Oczywiście, obiektywem 75 mm można też powiększać zdjęcia (trzeba tylko mieć wystarczająco dużo miejsca nad aparatem na głowicę powiększalnika i prawdopodobnie nieco stracić na jasności). Tylko w drugą stronę to nie działa (powiększanie zdjęć z ręcznym ustawianiem ostrości obiektywem 50 mm). Nie bawiłbym się jednak aparatem Belar, tylko od razu wybrałbym coś porządnego (przynajmniej Anaret firmy Meopta lub sześcioelementowe obiektywy firm Schneider, Rodenstock lub Nikon), co dziś nie kosztuje już dużo, jeśli rozejrzysz się np. na eBayu!
?
Pozdrawiam, Karl
Neutrino
Serdecznie polecam obiektywy Anarets firmy Meopta. Chociaż, o ile mi wiadomo, mają tylko 4 soczewki, zapewniają niesamowitą ostrość.
highscore
Często używam obiektywów 75 mm lub 80 mm w formatach od 35 mm do 6x7.
To po prostu moje lenistwo. A mój Krokus 3 zapewnia wystarczającą ilość światła do takich ujęć.
Urnes
Jedyną wadą jest to, że odległość między obiektywem a płytą podstawową jest większa. W praktyce oznacza to, że być może będziesz musiał ograniczyć rozmiar wydruku.
Pozdrawiam, Sven.