rlfsoso
Ahoj všichni,
má někdo zkušenosti s kaskádovým oplachováním barytového papíru? Momentálně si nemohu dovolit ani postavit žádný kvalitní/dražší oplachovač a chtěl bych papír oplachovat v miskách (s temperovanou vodou; jen pár výtisků, kompletní výměna vody) podobně jako u metody Ilford pro film. Problém: mám vážné pochybnosti, zda jsou spíše krátké doby praní navrhované společností Ilford pro barytový papír (i když je fixace krátká a používá se pomocný prostředek pro praní) dostatečné, a zajímalo by mě, kolik kaskádových cyklů bych asi potřeboval, protože momentálně nemám možnost zkontrolovat kvalitu praní. Obecně plánuji fixaci ve dvou lázních (2x 1 minuta, kyselá fixační lázeň bez tvrdidla), lázni Lavaquick.
Zná někdo jednoduchou metodu, jak zkontrolovat kvalitu praní?
Moc děkuji!
Rolf
Morte
Kdybys mohl použít neutrální ustalovač, rozhodně by to snížilo riziko a zkrátilo dobu oplachování. Já například používám Rollei RXN, který je k dostání také u FOTOIMPEXU:
http://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/rollei-rxn-fix-neutral-1000-ml-konzentrat.html
Jinak vyvolávám ve sprchové vaničce, takže ti k kaskádové metodě nemohu dát žádné tipy.
S pozdravem, Morte
Benjamin
Maco doporučuje při použití Rollei RXN následující postup: praní v misce, 8 výměn vody po 2 minutách (viz mimo jiné návod k obsluze lisu Ecomat, ale téma se řešilo i na fóru Aphog). Tuto metodu jsem již vyzkoušel a pro jistotu jsem použil ještě urychlovač odvodnění. Pokud budu mít příležitost, podrobím tento postup ještě testu odvodnění a poté budu pracovat pouze tímto způsobem, protože je to velmi pohodlné, alespoň pokud se tiskne jen několik zvětšenin.
rlfsoso
Ahoj a moc děkuji!
Ten odkaz na návod k použití lisu mi velmi pomohl zorientovat se, jakým směrem se mám vydat! Ještě jedna krátká doplňující otázka: jak testuješ kvalitu odvodnění??
Díky, Rolf
Wolf_XL
...téma „praní“ je podle mého názoru nesmírně přeceňováno a nabývá místy až nábožensko-mystických rysů... ;-) Zvětšuji si fotografie již téměř padesát let a za celou tu dobu jsem nepoužíval ani promývačku, ani pomůcky pro oplachování ani žádné jiné zbytečnosti – a zázrak, ó zázrak – všechny mé barytové tisky se i nadále těší výbornému zdraví.
?
Můj pracovní postup:
?
Expozice papíru, vyvolání, mezivodění a ustalovač – pak znovu expozice papíru, vyvolání, mezivodění a první tisk do vody a druhý tisk do ustalovače. Až jsou všechny tisky hotové, jednou vyměnit vodu a do lisu. To je vše...
HenningH
V tomhle s Wolfem souhlasím. Dlouhou dobu jsem k praní používal tři misky, každou s asi deseti litry vody. List postupně procházel všemi třemi miskami – nejprve vývojkou, pak zastavovačem a nakonec ustalovačem. U barytových fotografií jsem většinou mezi ustalovačem a prvním práním přidával ještě lázeň s přípravkem Lavaquick (ale i bez toho jsou výsledky bezchybné).
rlfsoso
Jsem z toho v šoku? Ne, vážně, alespoň jsem při testu halogenidových filmů zjistil, že musím fixovat déle (dosud 2× 30 sekund, dvě fixační lázně). Zvětšeniny teď musím znovu dofixovat a opláchnout. Právě jsem se po dlouhé pauze znovu pustil do analogového fotografování a rád bych se hned dostal do správného pracovního rytmu. Moje temná komora (v současné době se dokončuje) je sice tmavá, ale bohužel bez přívodu a odvodu vody, takže budu muset zvětšeniny vždy sbírat v mezikoupeli. Pravděpodobně je pro to nejvhodnější koupel Lavaquick?!
K zásadnímu významu dalšího zpracování: Dvě moje staré fotografie z počátku 90. let (Multigrade FB) pod sklem však vykazují stárnutí/zabarvení, což naznačuje, že na finální úpravě asi přece jen záleží. Nemohu však nyní říci, zda šlo tehdy o nedostatečné fixování a/nebo praní.
S pozdravem Rolf
http://rlfsoso.tumblr.com/?
karlokell
Ahoj Rolfe!
€
Relativně nenáročný je „Kodak HT-1a Residual Hypo Test“: K tomu potřebuješ 0,3 g manganistanu draselného a 0,6 g hydroxidu sodného (ten se mimochodem nachází např. i v čističích odpadních trubek vedle malých hliníkových kuliček) na 250 ml destilované vody. To je tvůj testovací roztok, který vydrží dlouho. Něco podobného se mimochodem dříve dalo koupit hotové u Amaloco....
€
Chceš-li nyní zkontrolovat vyplavování fixační soli u tvých mokrých tisků, smíchej 1 ml testovacího roztoku a 1/8 litru vody v průhledné sklenici (směs má typické fialové zbarvení manganistanu draselného), z toho odeber 15 ml do další sklenice a nech do ní po dobu 30 sekund kapat vodu z navlhčené fotografie (plocha cca 24 x 30 cm, případně více fotografií s touto celkovou plochou): pokud se roztok po cca 30 sekundách zbarví do oranžova a po 1 minutě zcela zbledne, pak je ve fotografiích ještě příliš mnoho fixační soli a měl bys pokračovat ve vyplachování.
€
Problém možná spočívá v sehnání manganistanu draselného (hlavně proto, že ho potřebujete „téměř nic“) a v dostatečně přesném odvážení látek. Tento test přece nebudete provádět neustále, ale pouze jednou vyzkoušíte svůj vlastní postup a pak budete vědět, kdy tento postup při oplachování tisků vede k dostatečně vypraným fotografiím – nebo ještě ne.
€
S pozdravem, Karl
€
€
rlfsoso
Ahoj Karle, chemická stavebnice? Můj syn by z toho měl radost, i když nejraději míchá ocet a prášek do pečiva? Zeptám se v lékárně, třeba by mu něco takového mohli namíchat? Napadá mě ale, jestli někdo takový test nenabízí už hotový. Kodak už asi ne (i když odkazy se stále objevují online nebo v knihách). Já sám jsem zatím vyzkoušel test na ustalovač (Fixiere noch gut?) od Monochrome Photography a test na halogenidy (ausreichend Fixiert?)??
€
Moc děkuji za tip!! Rolf
Morte
Pokud vím, lze zvětšeniny otestovat na dostatečné praní i pomocí selenového toneru, pokud ho máte po ruce. Stačí nakapat trochu toneru na bílý okraj a sledovat, zda dojde ke změně barvy. Pokud ano, znamená to, že v emulzi je ještě fixační látka.
Já jsem to ale ještě nezkoušel. Možná má někdo z vás s tím zkušenosti?
rlfsoso
Problém s selenovým tonerem je podle mého názoru a mých znalostí v tom, že zanechává skvrny, které nejdou odstranit, a navíc je ta látka vlastně příliš toxická na to, aby se k něčemu takovému používala. Když si ten toner připravíte, měli byste ho také „spotřebovat“? Myslím, že se nedá skladovat neomezeně dlouho. R.
Morte
Dvakrát ne. Za prvé: Na bílém okraji toner nefunguje (jak by taky mohl, když tam nejsou žádné obrazové informace), kromě toho, že není dostatečně zafixovaný. Za druhé: Můj toner už mám připravený docela dlouho a pořád funguje. ;) Pít se nesmí. Ale ty ostatní testy fixace určitě taky ne.
karlokell
Ahoj Morte!
Selentonerem se testuje, zda je snímek správně zafixován, ne zda je správně navlhčený! Typický selentoner dokonce obsahuje fixační sůl!!
S pozdravem, Karl
Morte
Aha! Tak v tom byla ta chyba v uvažování. No dobře, ještě jsem to vlastně nevyzkoušel. Díky za objasnění.