W ostatnich miesiącach testowałem wyżej wymienione filmy Ilford w formacie średnim 6×6 z wyżej wymienionymi wywoływaczami, fotografując podobne motywy.
Ilford Delta 400 daje bardzo ładne rezultaty przy użyciu HC-110 w rozcieńczeniu 1:60 i czasie wywoływania ok. 14–15 min. (przez pierwszą minutę bez przerwy, a następnie co 3 minuty 3 razy przewracając kasetę). Po prostu dobrze się powiększa. HC-110 wywołuje ten film w sposób absolutnie równomierny. Wystarczyło przetestować czas naświetlania na jednym zdjęciu, a dla wszystkich pozostałych zdjęć z tej samej rolki czas naświetlania był taki sam. Bardzo ładnie.
Ilford Delta 400 w D-76 również wychodzi bardzo ładnie. Wywoływanie w proporcji 1:1 z czasem zalecanym przez Ilford. Ponieważ uważam HC-110 za bardziej praktyczny i jest on ponadto tańszy w przeliczeniu na wywołanie jednej rolki, pozostanę przy HC-110.
Ilford Ortho 80 wychodzi bardzo ładnie w D-76. Wymiar 1:1 z czasem podanym przez firmę Ilford. W HC-110 rozdzielczość w cieniach nie jest tak dobra jak w D-76. Ponadto kontrast w HC-110 jest dla mnie nieco zbyt wysoki. Ponieważ jednak uważam film Ortho za bardzo interesujący, wywołam go w D-76.