highscore
Ahoj lidi,
Právě testuju nový film Fomapan.
Momentálně ho vyvolávám ve své standardní vývojce Fomadon R09 a musím říct,
že v ní dopadá opravdu špatně!
Tři pokusy v poměru 1+50 přinesly i při 22 minutách (kyp 60/3/60) pouze 0,54 v zóně pět.
Při následujících 3 pokusech v poměru 1+25 mi i při 12 minutách vyšly hustoty 0,72, což je pro mě stále příliš vysoké. Mým cílem je 0,65.
Zatím s pokusy ještě nekončím! Ale momentálně to nevypadá na dobrou kombinaci. Uvidíme, jaký bude výsledný obraz, až budou hustoty v pořádku.
Jakou kombinaci doporučujete?
Doma mám navíc Foma Retro Spezial, Perceptol, D76, Foma LQR + LQN.
Otázka: dá se Retro Spezial použít i jako One Shot? V původním balení nedosáhnu uvedených 25 filmů, než bude příliš starý.
Zdravím
Highscore
Olivinyl
Ahoj,
?
Při poměru 1+50 jsi dosáhl hustoty 0,54 v zóně 5, z toho usuzuji, že jsi pomocí zónového posuvníku posunul hustotu 0,10 do zóny 1. Jaká byla hodnota ASA?
Zveřejni prosím hodnoty hustoty pro vývoj 1+50 a 1+25 v zónách 1–10. Jakou hodnotu ASA jsi použil pro expozici v zóně 5?
Hodnotami 0,72 a 0,65 jistě myslíš gama. Pracuješ hybridně nebo zvětšuješ?
?
Retro Spezial je přece „one-shot“ vývojka. Tedy 4 KB filmy (250 ml na film) nebo 2x 120 (500 ml na film) na litr hotového roztoku.
RODINAL je už klasika a určitě dobrá volba. D76 je také dobrá vývojka.
?
Ale než vyzkoušíš všechny vývojky a spotřebuješ 30,5 metru Foma Retropanu na zkušební expozice, nejdřív si pořádně změř a osvoj si kombinaci s RODINALEM.
Jak již bylo zmíněno, ukaž nám své naměřené hodnoty a pak se uvidí...
?
(Sám jsem se před pár týdny musel poučit, že RODINAL od cca 20. minuty v poměru 1+50 už vůbec nevytváří hustoty. Při převrácení se kyslík smíchá s vývojkou a ta tak poměrně rychle oxiduje. S filmem Kentmere 400 jsem v RODINALU 1+50 nedosáhl přijatelných hustot, tak jsem použil 1+25 a fungovalo to!)
?
LG Oliver
?
Edit: Právě jsem si přečetl, že v jednom litru roztoku Retro Spezial lze skutečně vyvolat až 36 m filmu formátu 135 nebo 25 x 36... nic však nebrání použití v režimu „one-shot“.
highscore
Ahoj lidi
Ahoj Olivere
No, (bohužel) ještě nejsem tak profesionální, jak si možná myslíš.
Ještě jsem si neosvojil, jak z hodnot hustoty odvodit skutečnou citlivost.
V tomhle jsem pragmatik: když třeba používám Foma 200, všechno nastavuji na 160 ASA. Obecně se totiž říká, že nedosahuje 21 DIN.
Každopádně pak dokážu vytvořit dobré výtisky i bez jakýchkoli filtrů. Zdá se tedy, že můj postup pro tuto konkrétní kombinaci filmu a vývojky dobře funguje. (FP4+ funguje stejně dobře ve Fomadon R09)
Zatím jsem se každopádně do značné míry držel doporučení pro začátečníky „1 film, 1 vývojka“. Teď bych ale rád využil tu asi jednu clonu, kterou mi 320 možná nabízí.
Ne, hybridně nepracuji, možná později.
Sérii mých pokusů jsem vám vyfotil.
Přešel jsem z poměru 1+50 na 1+25, protože po 22 minutách jsem stále neměl žádný rozumný výsledek. To s ohledem na předpokládanou hranici aktivity RODINALU a jeho klonů, která je asi 20 minut.
Také prozatím dělám jen 5 testovacích fotek, abych neplýtval tolik filmu.
Takže u Retro Spezialu za podmínek One Shot mi to matematicky vychází na 40 ml na film. To by pak bylo 1+7,5 na 300 ml nebo raději o něco silnější 1+6, což odpovídá 50 ml.
V každém případě tento pokus zakončím s R09.
A zopakuji s Retro Spezial One Shot. Možná i ve standardní verzi.
Abych našel svého favorita.
Pozdrav highscore
Wolf_XL
... mě by zajímalo, co od toho filmu očekáváš, že si s tím dáš tolik práce... Mimochodem – u filmu s citlivostí nad 100 ASA by pro mě derivát RODINALU byl stejně jen druhou volbou – ledaže bych byl fanouškem... no, řekněme „výrazného zrna“...
zensusa
Ahoj,
pokud vás to zajímá, tady je pár praktických údajů z mé práce:
Plochý film Retropan, 320 ASA v R09, jeden cyklus/20°, promíchávání v Jobo CPP, 13,45 min s 2minutovým předmácháním. Použití za jasného, ale zamlženého a zataženého počasí (obvod f 5–6)! Nastavení pro formát 4x5" + Splitgrade. Papír Oriental Warmton v LPD vývojce (z zásoby, bez ředění) „nostalgická“ atmosféra snímku. Při tomto vyvolání se dosáhne gradace 2–3 na výše uvedeném papíru.
Při slunečném zataženém počasí (rozsah kontrastu f 6–7) při 200 ASA, 11 min (jinak jak již bylo uvedeno).
Při zamračeném, šedém, deštivém počasí (rozsah kontrastu cca f 4–5) s 640 ASA 19,50 min (tuto kombinaci jsem však prakticky ještě nepoužil, jedná se tedy o čistě předpokládanou výpočetní hodnotu, založenou na výše uvedeném)
Mimochodem, paní [size=2]Jana Kremenáková z firmy Foma mi tehdy napsala e-mailem následující informace o Retropanu a RODINALU; R09 one shot resp. Fomas R09:[/size]
[size=2]„...[/size]Doporučujeme vyvolávat filmy Retropan 320 Soft ve vývojce Retro Special Developer.
Hlavní výhodou je optimalizace kontrastu filmu. Film poskytne široký rozsah tónů a jemný obraz v oblasti světel.
Použití jiných vývojek není tak vhodné, protože obraz může být příliš nevýrazný. Vždy však záleží na záměru a stylu autora. Stojí tedy za to to vyzkoušet...
Pro vyvolání Retropanu 320 Soft ve Fomadonu R09 doporučujeme následující podmínky:
Retropan 320 (EI 320) – teplota 20 °C, ředění (1 : 50), doba 14–16 minut (čím delší doba, tím vyšší kontrast a zrnitost), míchání nebo převracení nepřetržitě během prvních 30 sekund, poté během prvních 10 sekund každou minutu
Retropan 320 (EI 400) – teplota 20 °C, ředění (1 : 50), doba 18–20 minut (čím delší doba, tím vyšší kontrast a zrnitost), míchání nebo převracení nepřetržitě během prvních 30 sekund, poté během prvních 10 sekund v každé minutě .....
... Snad vám moje údaje pomohou :) Zatím ...
S pozdravem
Lothar
zensusa
.... Promiňte, zapomněl jsem to uvést. Všechny mé výše uvedené údaje týkající se R09 se vztahují k 1 + 50 .....
?
S pozdravem
Olivinyl
Ahoj,
€
Upravím tedy svou odpověď, protože jsem se v tom sám zamotal. Tak tedy znovu od začátku!
€
Uvedl jsi spoustu naměřených hodnot. To je skvělé. Odečetl jsi už ze svých údajů základní šum?
To je velmi důležité! Dej mi znovu své naměřené hodnoty z pokusů 5 a 6. Uveď základní zákal zvlášť a u svých naměřených hodnot napiš, zda jsi již základní zákal odečetl, nebo ne. To je opravdu velmi důležité.
V pokusu 6 jsem viděl hodnotu 0,20, ale nemám tušení, zda jsi ji v pokusech 5 a 6 již odečetl!
Uveď také, s jakou hodnotou ASA jsi provedl expozici zóny 5! To je také velmi důležité!
€
Takže tyto hodnoty sem do fóra ještě jednou, s odpovídajícími dobami vyvolávání a sklonem. Případně negativy ještě jednou změř!
€
Podívám se na to a řeknu ti, jak dál. Potom vytvoříš znovu expoziční řadu skládající se z 10 snímků za denního světla (podle tohoto schématu, dobu vyvolávání ti pak sdělím):
€
1. zóna s 3200 ASA na šedé kartě/kartonové krabici/betonové zdi/přes matné plexisklo, pauzovací papír, papír na balení másla nebo podobné... (platí pro všech 10 expozic)
2. zóna s 1600 ASA
3. zóna s 800
4. zóna s 400?
5. zóna s 200
6. zóna s 100
7. zóna s 50?
8. zóna s 25
9. zóna s 12
10. zóna s 6 ASA.
€
€
K filmu Foma 200: ten dosahuje v Xtol 1+1 a RHS DC 1+15 sotva 21 Din při 100 ASA, ale má pak pěknou, téměř rovnou křivku! RODINAL a podobné jsem ani nezkoušel!
€
LG Oliver
highscore
Ahoj lidi
Ahoj Wolfe
Co očekávám od objektivu 320 mm.
Hm, hlavně kratší expoziční časy, večer a v noci.
Pokud se mi zalíbí, měl by se stát mým druhým standardním objektivem vedle toho 200 mm.
Také očekávám, že Foma ho vydá i ve formátu 120.
Nejraději používám formát 120, ale vlastně mám vždycky s sebou i 135.
Proč RODINAL?
No, to je ganz jednoduše.
Jako návratce jsem se musel pro učení rozhodnout pro jednu vývojku a jeden film.
Mohl to být i D76 nebo ID11, každopádně to měl být klasický produkt.
Teď, po více než 100 vyvolaných filmech – často vyvolávám 2 filmy formátu 120 a 1 film formátu 135 najednou – začnu zkoušet i jiné vývojky. Pár jsem si jich už pořídil.
Ahoj Lothare
Zajímavá data, která tu uvádíš.
Zřejmě používáš hlavně plochý film i rotační.
Mně to teď samozřejmě moc nepomůže.
Ale pro ostatní jsou to velmi dobré informace.
Moc děkuji.
A teď ještě k Oliverovi
Při příštím pokusu nahradím svých současných 10:30 minut tvými 11 minutami.
No a mělo by to být také 10 fotek/zón.
Provádíš expozici na základě 200 ASA? A proč?
Pozdravy
Highscore
highscore
Ahoj lidi,
svou sérii testů jsem zatím dokončil.
V zóně 5 jsem skončil na hodnotě 0,62. Křivka je v příloze.
S testováním pro Fomadon R09 mi to teď stačí.
Jemné doladění provedu na prvních filmech vyfotografovaných s šedými kartami.
Kromě toho mě teď zajímají především obrazové výtisky.
Dalším testem bude vývojka Foma Classic Spezial: použít základní roztok nebo OneShot, co myslíte?
Zdravím
Marcus
Olivinyl
... protože ten film rozhodně nemá citlivost 320 nebo 400 ASA! Odhadoval jsem, že v RODINALu má asi 200 až 250 ASA.
Teď jsi sem vložil pěkný graf, ale neuvedl jsi dobu vyvolávání ani to, na jaké citlivosti ASA leží zóna 5.
€
Pokud jsi se držel mých (expozičních) pokynů (tedy expozice zóny 5 s 200 ASA), má materiál podle tvého měření přesně 200 ASA – poznáš to podle hustoty 0,11 v zóně 1!
Delším vyvoláváním však nezískáš vyšší citlivost filmu. Jelikož se tvá křivka v zóně 4 ohýbá dolů, doporučil bych příště film vyvolat o 1:30 nebo 2:00 minuty déle. Myslím, že to by mělo stačit.
€
Tvoje hustota 1,30 v zóně 10 je určitě chyba měření nebo nesprávná expozice. Vzhledem k tvaru křivky by tam mělo být spíše 1,14 – 1,16.
€
S pozdravem Oliver
Ewald
... protože ten film rozhodně nemá citlivost 320 nebo 400 ASA! Odhadoval jsem, že v RODINALu má asi 200 až 250 ASA.
Teď jsi sem vložil pěkný graf, ale neuvedl jsi dobu vyvolávání ani to, na jaké citlivosti ASA leží zóna 5.
€
Pokud jsi se držel mých (expozičních) pokynů (tedy expozice zóny 5 s 200 ASA), má materiál podle tvého měření přesně 200 ASA – poznat to lze podle hustoty 0,11 v zóně 1!
Delším vyvoláváním však nezískáš vyšší citlivost filmu. Jelikož se tvá křivka v zóně 4 ohýbá dolů, doporučil bych příště film vyvolávat o 1:30 nebo 2:00 minuty déle. Myslím, že to by mělo stačit.
€
Tvoje hustota 1,30 v zóně 10 je určitě chyba měření nebo nesprávná expozice. Při tom tvaru křivky by tam mělo být spíše 1,14 – 1,16.
€
LG Oliver
€
€
to je přece jen gama 0,4, tam bych vyvolával o pár minut déle. Takhle to dává nevýrazné snímky.
€
říká Ewald
Wolf_XL
... no, moje zkušenosti s filmy Foma jsou, co se týče udávané citlivosti, spíše zklamáním – žádný z filmů Foma, které jsem dosud použil, nedosáhl s mými vývojkami (D76, Kodak TMax Developer a RODINAL) udávané citlivosti. Z tohoto důvodu bych v tomto ohledu ani od filmu 320 neočekával žádné zázraky. Pokud chceš mít rezervu „nahoru“, podle mého názoru se bez filmu TMax 400 neobejdeš...
highscore
Ahoj lidi,
Oliver
No, 200 ASA je fakt málo. U RODINALu to ale nebylo nečekané.
O hustotě 1,30 jsem také hned pochyboval, několikrát jsem ji změřil znovu, ale nic se nezměnilo.
Možná jsem udělal chybu při nastavení clony.
Další na řadě je domácí prostředek od Fomy. Ten by měl, doufejme, přinést hodnotu 320.
Ale nejdřív je třeba pořídit fotky!
Wolf
Jo, pár Tmaxů mám v ledničce.
Ale nechci se rozptylovat příliš mnoha kombinacemi filmů a vývojek.
Dosud jsem opravdu používal Foma 100, 200, 400 a Ilford HP 4+ ve Fomadonu R09 i v Caffenolu.
Foma 100 a 400 už ale používám jen zřídka.
Jo, a taky Washi Film v papírovém procesu podle oka. (moje oblíbená exotika)
POZDRAVY
MARCUS
Olivinyl
Ahoj Markusi,
to se chceš vzdát těsně před cílem? Udělej si poslední zkušební expozici a vyvolej ji o 1:30 až 2:00 minuty déle, a už to máš za sebou, než začneš s další vývojkou a budeš to opakovat kolo za kolem.
Žádný film nedosahuje citlivosti vytištěné na obalu. HP5 a Kentmere 200 dosahují v RODINALu také jen 250 ASA... Různé filmy s citlivostí 100 ASA jen 50 až 80 ASA.
S pozdravem Oliver
highscore
Dobře
1+30 a ještě 2 minuty navíc.
Ale Markus, prosím, piš to s „C“.
Jinak mi na pravopisu nezáleží
S pozdravem
Marcus
Olivinyl
Ahoj Marcusi,
proč zrovna 1+30? O 1,5 až 2 minuty víc (1:30 až 2:00 minuty)!
S pozdravem Oliver
highscore
Ne
Nečetl jsem to pořádně.
Marcus
highscore
Můj závěr
Film 320 se v RODINALU moc neosvědčil.
V originálním roztoku Foma (1+5, jednorázová expozice 14 minut) se na něm objevuje silné zamlžení. (Ještě musím omylem vyfotit vzorek.)
Takže spotřebuji zbývající filmy a tím to končí.
A obracím se ke svému dalšímu favoritu, filmu Delta 400.
grommi
Pokud chceš u odolného filmu vidět krásné zrno: Fomapan 400. Co se týče zrna, neznám žádnou alternativu. Je spolehlivý, ale v mnoha vývojkách nedosahuje skutečné citlivosti 400.
highscore
Ahoj Grommi,
?
Jo, taky si myslím, že Foma 400 je bezproblémový film s citlivostí 320 ASA.
Jenomže zrovna to zrno není takové, jaké bych si přál.
To mi ale většinou vadí jen u formátu KB.
Většinou používám Foma 200. Pull/Push s ním jde docela dobře.
(U každého Foma přidávám o 1 clonu více světla.)