highscore
Cześć wszystkim
Właśnie testuję dla siebie nowy film Fomapan.
Obecnie wywołuję go w moim standardowym wywoływaczu Fomadon R09 i muszę powiedzieć, że
W tym wywoływaczu wychodzi naprawdę słabo!
Trzy próby w rozcieńczeniu 1+50 dały, nawet przy czasie 22 minut (mieszanie 60/3/60), tylko 0,54 w strefie piątej.
W kolejnych 3 próbach w roztworze 1+25, nawet przy 12 minutach, gęstości wyniosły 0,72, co nadal jest dla mnie za wysokie. Moim celem jest 0,65.
Nie zamierzam jeszcze kończyć tych prób! Ale na razie nie wygląda to na dobrą kombinację. Zobaczymy, jak będzie wyglądał efekt na zdjęciu, gdy gęstości będą odpowiednie.
Jaką kombinację polecacie?
Mam też w domu Foma Retro Spezial, Perceptol, D76, Foma LQR + LQN.
Pytanie: czy Retro Spezial można też używać jako One Shot? W standardowej wersji nie zdążę wykorzystać podanych 25 filmów, zanim się zestarzeje.
Pozdrawiam
Highscore
Olivinyl
Cześć,
?
W rozcieńczeniu 1+50 uzyskałeś gęstość 0,54 w strefie 5, więc wnioskuję, że przesunąłeś gęstość 0,10 za pomocą suwaka strefowego do strefy 1. Jakie było czułość ASA?
Opublikuj wartości gęstości dla wywoływania 1+50 i 1+25 w strefach 1–10. Jaką wartość ASA zastosowałeś dla naświetlania strefy 5?
Wartościami 0,72 i 0,65 na pewno masz na myśli gamę. Pracujesz w systemie hybrydowym czy powiększasz?
?
Wywoływacz Retro Spezial to przecież wywoływacz typu „one-shot”. A więc 4 rolki KB (250 ml na rolkę) lub 2 rolki 120 (500 ml na rolkę) na litr gotowego roztworu.
RODINAL to już klasyk i na pewno dobry wybór. D76 to również dobry wywoływacz.
?
Ale zanim wypróbujesz wszystkie wywoływacze i zużyjesz 30,5 metra Foma Retropan na zdjęcia testowe, najpierw dobrze odmierz RODINAL Kombi i opanuj jego działanie.
Jak już wspomniałem, pokaż nam swoje wyniki pomiarów, a potem zobaczymy...
?
(Sam musiałem się kilka tygodni temu przekonać, że RODINAL w rozcieńczeniu 1+50 po około 20 minutach praktycznie nie buduje już gęstości. Przez wylewanie tlen miesza się z wywoływaczem, przez co dość szybko się utlenia. Nie udało mi się uzyskać odpowiedniej gęstości na filmie Kentmere 400 w RODINALU 1+50, więc zastosowałem 1+25 i zadziałało!)
?
Pozdrawiam, Oliver
?
Edit: Właśnie przeczytałem, że w jednym litrze roztworu Retro Spezial można wywołać nawet do 36 m filmu 135 lub 25 x 36... ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go w trybie „one-shot”.
highscore
Cześć wszystkim
Cześć Oliver
Cóż, (niestety) nie jestem jeszcze aż tak profesjonalny, jak ci się może wydawać.
Nie opanowałem jeszcze do końca, jak odczytywać rzeczywistą czułość na podstawie wartości gęstości.
Podchodzę do tego pragmatycznie: np. kiedy używam Foma 200, wszystko ustawiam na 160 ASA. Ogólnie mówi się, że nie osiąga on 21 DIN.
W każdym razie mogę wtedy uzyskać dobre odbitki nawet bez żadnych filtrów. Wydaje się więc, że mój proces dobrze pasuje do tej konkretnej kombinacji filmu i wywoływacza. (FP4+ działa równie dobrze w Fomadon R09)
W każdym razie do tej pory w dużej mierze trzymałem się zalecenia „1 film – 1 wywoływacz” dla początkujących. Teraz jednak chciałbym uzyskać tę około jedną stopnię, którą być może oferuje mi 320.
Nie, nie pracuję w trybie hybrydowym, może później.
Sfotografowałem dla was moją serię prób.
Przeszedłem z proporcji 1+50 na 1+25, ponieważ po 22 minutach nadal nie uzyskałem zadowalającego wyniku. Biorąc pod uwagę zakładany limit aktywności RODINALa i jego klonów wynoszący około 20 minut.
Na razie robię też tylko 5 zdjęć testowych, żeby nie marnować zbyt dużo filmu.
W przypadku Retro Spezial w warunkach One Shot wychodzi mi matematycznie 40 ml na film. Byłoby to wtedy 1+7,5 na 300 ml lub, lepiej, nieco mocniejsze 1+6, co odpowiada 50 ml.
W każdym razie zakończę ten eksperyment z R09.
I powtórzę go z Retro Spezial One Shot. Być może również w wersji podstawowej.
Aby znaleźć mojego faworyta.
Pozdrawiam, highscore
Wolf_XL
... ciekawi mnie, czego oczekujesz od tego filmu, że wkładasz w to tyle pracy... A tak przy okazji – w przypadku filmu o czułości powyżej 100 ASA pochodna RODINALU byłaby dla mnie i tak tylko drugim wyborem – chyba że jestem fanem… no powiedzmy „wyrazistego ziarna”…
zensusa
Witam,
jeśli kogoś to interesuje, oto kilka praktycznych danych z mojej pracy:
Błona płaska Retropan, 320 ASA w R09, jedna naświetlanka/20°, obrót w Jobo CPP, 13,45 min z 2-minutowym namaczaniem wstępnym. Użycie przy jasnej, ale mglistej, zachmurzonej pogodzie (oświetlenie f 5-6)! Ustawienia dla klisz 4x5" + Splitgrade. Papier Oriental Warmton w wywoływaczu LPD (z zapasu, bez rozcieńczania) – „nostalgiczny” klimat zdjęć. Przy tym wywoływaniu uzyskuje się gradację 2–3 na wyżej wymienionym papierze.
Przy słonecznym zachmurzeniu (zakres kontrastu f 6–7) przy 200 ASA, 11 min (w pozostałych przypadkach jak wyżej).
Przy pochmurnej, szarej, deszczowej pogodzie (zakres kontrastu ok. f 4-5) przy 640 ASA 19,50 min (tej kombinacji jednak praktycznie jeszcze nie stosowałem, jest to więc czysto hipotetyczna wartość obliczeniowa, oparta na powyższym)
Nawiasem mówiąc, pani [size=2]Jana Kremenakova z firmy Foma napisała mi wówczas w e-mailu następujące informacje na temat Retropanu i RODINALU; R09 one shot lub Fomas R09:[/size]
[size=2]„...[/size]Zalecamy wywoływanie filmów Retropan 320 Soft w wywoływaczu Retro Special.
Główną zaletą jest optymalizacja kontrastu filmu. Film zapewni szeroki zakres tonów i miękki obraz w obszarze świateł.
Użycie innych wywoływaczy nie jest zbyt wygodne, ponieważ obraz może stać się zbyt mdły. Ale zawsze zależy to od intencji i stylu autora. Warto więc spróbować...
Do wywoływania Retropan 320 Soft w Fomadon R09 zalecamy następujące warunki:
Retropan 320 (EI 320) – temperatura 20°C, rozcieńczenie (1 : 50), czas 14–16 minut (im dłuższy czas, tym większy kontrast i ziarnistość), mieszanie lub przewracanie w sposób ciągły przez pierwsze 30 sekund, a następnie przez pierwsze 10 sekund co minutę
Retropan 320 (EI 400) – temperatura 20°C, rozcieńczenie (1 : 50), czas 18–20 minut (im dłuższy czas, tym większy kontrast i większa ziarnistość), mieszanie lub przewracanie w sposób ciągły przez pierwsze 30 sekund, a następnie przez pierwsze 10 sekund co minutę .....
... Być może moje informacje okażą się pomocne :) Do tego czasu ...
Pozdrawiam
Lothar
zensusa
... Przepraszam, zapomniałem o tym wspomnieć. Wszystkie moje powyższe dane dotyczące R09 odnoszą się do 1 + 50 .....
?
Pozdrawiam
Olivinyl
Cześć,
€
Poprawiam więc swoją odpowiedź, bo sam się w tym pogubiłem. No to zaczynamy od nowa!
€
Podałeś mnóstwo wyników pomiarów. To świetnie. Czy w swoich danych odjąłeś już tło?
To bardzo ważne! Podaj mi jeszcze raz swoje wartości pomiarowe z prób 5 i 6. Podaj osobno podstawowy zamglenie i przy swoich wartościach pomiarowych napisz, czy podstawowe zamglenie zostało już odjęte, czy nie. To naprawdę bardzo ważne.
W próbie 6 widziałem wartość 0,20, ale nie mam pojęcia, czy w próbach 5 i 6 już ją odjąłeś!
Podaj również, z jaką wartością ASA wykonałeś naświetlanie strefy 5! To również jest bardzo ważne!
€
Wpisz więc te wartości ponownie tutaj na forum, wraz z odpowiednimi czasami wywoływania i nachyleniem. W razie potrzeby zmierz ponownie negatywy!
€
Przejrzę je i powiem ci, jak dalej postępować. Następnie wykonasz kolejną serię ekspozycji składającą się z 10 zdjęć w świetle dziennym (zgodnie z tym schematem, czas wywoływania podam ci później):
€
1. Strefa z czułością 3200 ASA na szarej karcie/kartonie/ścianie betonowej/przez matowe pleksi, kalkę techniczną, papier do kanapek lub podobny materiał... (dotyczy wszystkich 10 naświetlanych obszarów)
2. Strefa z czułością 1600 ASA
3. Strefa z czułością 800
4. Strefa z czułością 400?
5. Strefa z czułością 200
6. Strefa z czułością 100
7. Strefa z czułością 50?
8. Strefa z czułością 25
9. Strefa z czułością 12
10. Strefa z czułością 6 ASA.
€
€
Co do Foma 200: osiąga zaledwie 21 Din przy czułości 100 ASA w Xtol 1+1 i RHS DC 1+15, ale ma wtedy ładną, prawie prostą krzywą! RODINALa i podobnych nawet nie próbowałem!
€
Pozdrawiam, Oliver
highscore
Cześć wszystkim
Cześć Wolf
Czego oczekuję od modelu 320.
Hm, przede wszystkim krótszych czasów naświetlania, wieczorem i w nocy.
Jeśli mi się spodoba, ma stać się moim drugim standardowym obiektywem obok modelu 200.
Mam też nadzieję, że Foma wypuści go również w formacie 120.
Najchętniej używam formatu 120, ale właściwie zawsze mam przy sobie też 135.
Dlaczego RODINAL?
To proste.
Jako powracający do fotografii musiałem wybrać jeden wywoływacz i jeden film, żeby się uczyć.
Mogło to być również D76 lub ID11, w każdym razie miał to być klasyk.
Teraz, po wywołaniu ponad 100 filmów – często wywołuję razem 2 rolki 120 i 1 rolkę 135 – zamierzam zacząć wypróbowywać również inne wywoływacze. Kupiłem już kilka.
Cześć Lothar
Ciekawe dane, które tu udostępniasz.
Wydaje się, że używasz głównie błony płaskiej, a także rotacyjnej.
Mi to oczywiście nie pomaga.
Ale dla innych to bardzo przydatne informacje.
Bardzo dziękuję.
A teraz jeszcze do Olivera
Przy następnej próbie zastąpię moje obecne 10:30 min twoimi 11 minutami.
No i powinno to być wtedy 10 zdjęć/stref.
Czy wykonujesz naświetlanie na podstawie 200 ASA? I dlaczego?
Pozdrawiam
Highscore
highscore
Cześć wszystkim
Zakończyłem już serię testów.
W strefie 5 uzyskałem wartość 0,62. Krzywą znajdziecie w załączniku.
Na razie wystarczy mi to do testów z Fomadonem R09.
Dopracowanie ustawień przeprowadzę na pierwszych filmach, fotografując karty szare.
Poza tym teraz interesują mnie przede wszystkim odbitki.
Następnym testem będzie wywoływacz Foma Classic Spezial: stosować roztwór podstawowy czy OneShot, co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Marcus
Olivinyl
... bo ten film na pewno nie ma czułości 320 ani 400 ASA! Oszacowałem, że po wywołaniu w RODINALU ma około 200–250 ASA.
Wrzuciłeś teraz ładny wykres, ale nie podałeś czasu wywoływania ani czułości, przy której znajduje się strefa 5.
€
Jeśli zastosowałeś się do moich zaleceń (dotyczących naświetlania) (czyli naświetlenie strefy 5 przy 200 ASA), to zgodnie z twoim pomiarem materiał ma dokładnie 200 ASA – co widać po gęstości 0,11 w strefie 1!
Dłuższe wywoływanie nie zwiększy jednak czułości filmu. Ponieważ Twoja krzywa w strefie 4 opada, następny film wywołałbym o 1:30 lub 2:00 minuty dłużej. Myślę, że to powinno wystarczyć.
€
Twoja gęstość wynosząca 1,30 w strefie 10 to na pewno błąd pomiaru albo nieprawidłowa ekspozycja. Biorąc pod uwagę kształt krzywej, powinno tam być raczej 1,14 – 1,16.
€
Pozdrawiam, Oliver
Ewald
... bo ten film na pewno nie ma czułości 320 ani 400 ASA! Oszacowałem, że po wywołaniu w RODINALU ma około 200–250 ASA.
Wrzuciłeś teraz ładną grafikę, ale nie podałeś czasu wywoływania ani czułości, przy której znajduje się strefa 5.
€
Jeśli zastosowałeś się do moich zaleceń (dotyczących naświetlania) (czyli naświetlenie strefy 5 przy 200 ASA), to zgodnie z twoim pomiarem materiał ma dokładnie 200 ASA – co widać po gęstości 0,11 w strefie 1!
Dłuższe wywoływanie nie zwiększy jednak czułości filmu. Ponieważ Twoja krzywa w strefie 4 opada, następny film wywołałbym o 1:30 lub 2:00 minuty dłużej. Myślę, że to powinno wystarczyć.
€
Twoja gęstość wynosząca 1,30 w strefie 10 to na pewno błąd pomiaru albo nieprawidłowa ekspozycja. Biorąc pod uwagę kształt krzywej, powinno tam być raczej 1,14 – 1,16.
€
Pozdrawiam, Oliver
€
€
To tylko gamma 0,4, więc wywołałbym o kilka minut dłużej. W przeciwnym razie zdjęcia będą płaskie.
€
mówi Ewald
Wolf_XL
... cóż, moje doświadczenia z filmami Foma są raczej rozczarowujące, jeśli chodzi o podaną czułość – żaden z filmów Foma, z których dotychczas korzystałem, nie osiągnął podanej czułości przy użyciu moich wywoływaczy (D76, Kodak TMax Developer i RODINAL). Dlatego nie spodziewałbym się cudów również w przypadku filmu o czułości 320. Jeśli chcesz mieć margines bezpieczeństwa „w górę”, moim zdaniem nie ma alternatywy dla TMax 400...
highscore
Cześć wszystkim
Oliver
No cóż, 200 ASA to naprawdę niewiele. W przypadku RODINALa nie było to jednak zaskoczeniem.
Sam od razu wątpiłem w gęstość 1,30, kilkakrotnie ponownie mierzyłem, ale nic się nie zmieniło.
Być może popełniłem błąd podczas ustawiania przysłony.
Następna w kolejności jest domowa mieszanka od Fomy. Powinna, mam nadzieję, dać 320.
Ale najpierw zróbmy zdjęcia!
Wolf
Tak, mam kilka rolek Tmax w lodówce.
Nie chcę się jednak rozpraszać zbyt wieloma kombinacjami filmów i wywoływaczy.
Do tej pory naprawdę używałem Foma 100, 200, 400 oraz Ilford HP 4+ w Fomadon R09, a także w Caffenolu.
Chociaż Foma 100 i 400 używam już rzadko.
Aha, jeszcze film Washi w procesie papierowym na oko. (naprawdę mój ulubiony egzotyczny film)
POZDRAWIAM
MARCUS
Olivinyl
Cześć Markus,
czy naprawdę chcesz się poddać tuż przed końcem? Zrób ostatnią próbną ekspozycję i wywołuj o 1:30 do 2:00 minut dłużej, a osiągniesz swój cel, zanim zaczniesz kręcić kolejną serię z następnym wywoływaczem.
Żaden film nie osiąga czułości podanej na kliszy. HP5 i Kentmere 200 w RODINALU osiągają zaledwie 250 ASA... Różne filmy 100 ASA tylko 50 do 80 ASA.
Pozdrawiam, Oliver
highscore
Ok
1+30 i jeszcze 2 minuty.
Ale Markus, proszę, pisz to przez „C”.
Poza tym ortografia mnie nie obchodzi
Pozdrawiam
Marcus
Olivinyl
Cześć Marcus,
dlaczego akurat 1+30? To o 1,5 do 2 minut więcej (od 1:30 do 2:00 minut)!
Pozdrawiam, Oliver
highscore
Nie
Nie przeczytałem tego dokładnie.
Marcus
highscore
Moja konkluzja
Film 320 nie radzi sobie zbyt dobrze w RODINALU.
W oryginalnym roztworze Foma (1+5, jednorazowa obróbka, 14 minut) pojawia się silne zamglenie. (Muszę jeszcze zrobić próbkę, choć to błąd z mojej strony)
Wykorzystam więc resztki filmów i na tym koniec.
A teraz przechodzę do mojego kolejnego ulubionego filmu, Delta 400.
grommi
Jeśli chcesz uzyskać ładną ziarnistość na wytrzymałym filmie: Fomapan 400. Jeśli chodzi o ziarnistość, nie znam żadnej alternatywy. Ten film nie sprawia kłopotów, ale w wielu wywoływaczach nie osiąga prawdziwej czułości 400.
highscore
Cześć Grommi
?
Tak, też uważam, że Foma 400 to nie sprawiająca problemów klisza o czułości 320 ASA.
Jednak właśnie ziarnistość nie jest taka, jakiej bym sobie życzył.
Ale zazwyczaj przeszkadza mi to tylko w formacie KB.
Najczęściej używam Fomy 200. Pull/Push działa z nią całkiem dobrze.
(Przy każdej Fomie dodaję 1 stopień światła.)