rlfsoso
Ahoj všichni,
opět uvádím svou temnou komoru do provozu a uvažuji, že s již vyvolanými zvětšeninami vyzkouším i selenové tónování. Po přečtení různých příspěvků si teď nejsem zcela jistý, jak mám postupovat:
V literatuře se většinou doporučuje kombinace selenového tonera a hypo clearing agentu. Pravděpodobně kvůli nastavení pH (!?). Dává smysl kombinace Lavaquicku se selenovým tonerem? O Lavaquicku se bohužel nedozvíte moc, kromě toho, že sám o sobě má trochu zvýšit hustotu zvětšenin.
Pořídil jsem si Rollei LP-Selenia. Je mi jasné, že jako základ potřebuji především velmi dobře retušované barytové zvětšeniny, které by se případně před tónováním měly ještě jednou dobře propláchnout vodou, poté tónovat podle oka (na čerstvém vzduchu) a dobře umýt. Existují ještě nějaké další důležité praktické rady?
Mnohokrát děkuji,
Rolf
Otto
Díky kombinaci Selentoneru a HCA ušetříte jednu lázeň. To má smysl pouze při vysokém výkonu, protože tato směs není tak trvanlivá jako jednotlivé pásy.
€
S pozdravem,
Otto!
rlfsoso
Díky za informaci, takže před odvodněním použiji Lavaquick.
S pozdravem Rolf
Otto
K uvedenému toneru je k dispozici podrobný technický list:
http://www.maco-photo.de/files/images/TASel_d.pdf
Je důležité používat pokud možno neutrální fixační prostředek. V takovém případě stačí před tonováním pouze krátké opláchnutí vodou. Šetří to čas i vodu.
Jak již bylo navrženo, velmi doporučujeme také použití pomocného prostředku na praní. Vlastní přípravek je jednoduchý a účinný:
http://www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/sw-fotografie/tipps-tricks/69-waschhilfe.html
Hodně úspěchů a srdečné pozdravy,
Otto!
gerich
Při vlastní přípravě roztoku HCA je třeba dbát na to, aby obsahoval EDTA-4Na a citrát sodný, jinak může docházet k vysrážení vápníku, který na papíře zanechává bílé šmouhy. Můj postup při selenovém tonování je následující:
2. Koupel: Fixace v ustalovači C-41, jehož pH je nastaveno na cca 6 přidáním malého množství kyseliny octové.
Mezilehlé opláchnutí. Stačí shromáždit zvětšeniny do misky s vodou a znovu je opláchnout.
Tónování při cca 28 °C v poměru 1:20 po dobu 4–7 minut (starý laboratorní tónovací roztok, který byl ještě koncentrovanější)
krátké opláchnutí
HCA 3–5 min. Připravuji si to sám, přibližný recept zní: cca 120 g Na sulfit sicc., cca 25 g Na metabisulfit, 5 g EDTA 4Na, 5 g citrátu sodného. Toner a HCA připravuji s destilovanou vodou.
Oplachování 1 h
€
Koupil jsem si seleničitan sodný, abych si toner připravil sám, ale momentálně narážím na druhou nejběžnější chemikálii po vodě, a to na thiosíran amonný, který jsem zatím našel jen za ceny nebo ve větších baleních od 25 kg, které se pohybují v cenové relaci hydrochinonu. Můj thiosíran amonný se rozložil a už zapáchal po sirovodíku. Pokud má někdo přebytek ještě dobrého thiosíranu amonného a chtěl by ho vyměnit, mám přebytek následujících chemikálií: metabisulfit sodný, hydrochinon, fenidon A, selenid sodný, octan sodný, pyrogallol, fenylmerkaptotetrazol.
€
S pozdravem
Gerhard
jochen53
Dobrý den,
Ansel Adams také vždy ředil KRST roztokem HCA. Ve své knize však také píše, že společnost Kodak ho upozornila, že to nemá žádný prokazatelný přínos. Jen pro úplnost bych rád upozornil, že selenid sodný je extrémně jedovatý (zejména při vdechování prachu) a v kombinaci s kyselinami vytváří velmi jedovatý selenovodík H<sub>2</sub>Se, který strašně smrdí. V tonerech jako KRST a podobných recepturách není obsažen selenid sodný Na<sub>2</sub>Se, ale selenit sodný Na<sub>2</sub>SeO<sub>3</sub> (rovněž velmi jedovatý). KRST obsahuje 27 % thiosíranu amonného, 10–15 % síranu sodného sicc. a 2 % selenitu sodného (zdroj: Kodak MSDS).
gerich
Samozřejmě jsem měl na mysli selenitan sodný, CAS 10102-18-8, děkuji za upřesnění.
Ještě jedna zkušenost se Selentonerem. Když nechám použitý Selentoner od Laborpartneru asi 1,5 týdne stát v kanystru, začne se selen vysrážet, nejprve jako červenohnědý povlak na stěnách, později pak také jako černý sediment na dně. Předpokládám, že k tomu dochází, když se síran vyčerpá působením kyslíku ze vzduchu. Prostě přidat síran sodný už nefunguje, protože se nerozpustí úplně. Co ale funguje, je rozpustit asi 20 g síranu sodného v 250 ml destilované vody, do které se předtím přidalo asi 1 g EDTA 4Na, a tento roztok pak přidat do toneru. Zda pak použitý toner vydrží podstatně déle, jsem ještě nezkoušel. Vysrážení selenu lze také využít k likvidaci tím, že se nechá vysrážet a tekutina se poté dekantuje a vylije.
S pozdravem
Gerhard