Spektakulum
Dobrý den,
chtěl jsem film APX 400 exponovat na citlivost ISO 800. Film jsem vyvolal v Caffenol-C-L.
Výsledkem je, že není téměř nic vidět. Negativy jsou zcela šedé. Charakteristické je, že se od perforace směrem dovnitř tvoří čáry.
Z několika důvodů si nejsem jistý, v čem je příčina:
Byl to první film, který jsem nafotil použitým fotoaparátem Rollei TE, takže to může být i na fotoaparátu.
Když s lahví s fixačním roztokem pohýbám, je slyšet zvuk, jako by v ní byly pevné částice, jako by se něco usazovalo. Je to možné? Jak by asi vypadaly negativy, kdyby fixační roztok nefungoval?
Jak teď zjistím, v čem byla chyba?
Moc děkuji předem!!!
grommi
Chceš-li otestovat ustalovač, proveď takzvaný test čirosti. Kousek začátku černobílého filmu – stačí 2 cm, zbytek můžeš normálně vyfotit – namoč bez vyvolání na světle do malé misky s ustalovačem a doba, za kterou se film stane průhledným bez šmouh, je doba čirosti. Expozovaný a vyvolaný film se pak fixuje minimálně dvojnásobnou dobou, u filmů Tmax trojnásobnou. Čas vyčištění závisí na použitém filmovém materiálu, koncentraci fixačního roztoku a jeho stupni využití. Důrazně doporučujeme před každým vyvoláním provést test čirosti. Pokud se doba čirosti opakovaně používané vývojky zdvojnásobila, měl by být nejpozději vyměněn. Ale pozor, v závislosti na druhu filmu se doba čirosti může výrazně lišit.
?
To bys měl teď nejdřív udělat a pak uvidíme dál.
Wolf_XL
... v podstatě jsi udělal všechno špatně, co se jen dalo – přeexponoval jsi film neznámým fotoaparátem, vyvolal ho v nějakém „domácím vývojce“ a zřejmě ho pak namočil do ustalovače, který už měl své nejlepší dny dávno za sebou... Při tolika nejistých faktorech jsou diagnózy na dálku zbytečné. Prostě bych vzal nový, neprošlý film, provedl na něm expozici s nominální citlivostí a namočil ho do čerstvé standardní vývojky/fixační lázně... Pak uvidíme...
TR
Ahoj, já bych nejdřív zkontroloval fotoaparát na „suchém doku“:
http://www.fotografische.de/kameras/testen/
U analogového fotoaparátu se totiž dá velmi snadno ověřit, zda vůbec propouští (dostatek) světla, které se správně soustředí na film.
Spektakulum
Nejprve moc děkuji za tipy, už mi to hodně pomohlo!
Vyzkoušel jsem ten fixační roztok, sice trochu silně voní, ale negativ se přesto vyjasňuje – znamená to, že vlastně funguje, nebo ne?
S fotoaparátem jsem sice nenafotil žádný zkušební film, ale hned po koupi jsem vyzkoušel závěrku a clonu: fungují.
Kdyby už nefungovala správná rychlost závěrky, bylo by tam přece jen něco vidět.
@ Wolf_XL: Ten film 400 byl jeden z těch „New Emulsion“ a čerstvě z pultu, takže nebyl prošlý.
?
Podle mého názoru zbývají ještě tři možné zdroje chyby:
1. Film nebyl správně vložený (je to u Rollei 35 vůbec možné?)
2. Moje temná komora není úplně tmavá (je možné, že tak málo světla, že to moje oči nevnímají, film přeexponuje: to si nemyslím)
3. Vývojka buď nesedí k filmu, nebo jsem ji špatně namíchal (spíš nepravděpodobné, protože jsem to z toho vzrušení všechno prošel 10x)
?
Jediná možnost, jak tuto záležitost vyřešit, kterou momentálně vidím, je vyvolat ještě jeden kousek APX 400 za stejných podmínek, projít si všechny scénáře a pak porovnat výsledky s prvním pokusem.
?
Nicméně v dohledné době kameru ještě jednou důkladně zkontroluji a vývojku už mám objednanou :)
?
Ještě jednou moc děkuji za rychlou a odbornou pomoc!
grommi
„1. Film nebyl správně vložen (je to u Rollei 35 vůbec možné?)“
To je samozřejmě jedna z možností. Pokud byla vývojka v pořádku, měl by být alespoň začátek filmu černý a měl by být vidět nápis na okraji.
?
„2. Moje temná komora není úplně tmavá (je možné, že tak slabé světlo, které moje oči nevnímají, film přeexponuje: Myslím, že ne.)“
Světlo způsobuje zčernání filmu při vyvolávání, u tebe ale nic není vidět, takže to být nemůže.
?
„3. Vývojka buď není kompatibilní s filmem, nebo jsem ji špatně namíchal (spíš nepravděpodobné, protože jsem to z toho vzrušení prošel desetkrát).“
Byl začátek filmu černý? Ten byl přece plně vystaven světlu. Zda vývojka vůbec něco dělá, se dá zkontrolovat stejně snadno jako u ustalovače. Vlož kousek filmu za normálního pokojového osvětlení do malé misky s vývojkou, po pár minutách se musí emulzní strana zřetelně zbarvit do tma. Mám podezření na špatnou přípravu. Film velmi dobře ladí s C-C-L.
?
Caffenol-C-L musí být odměřen velmi přesně a prací soda musí být bezvodá, jinak je třeba množství korigovat podle obsahu vody. Kuchyňská váha s rozlišením 1 gram je pro tento recept nevhodná.
Gast
Ahoj, v tomhle příběhu mi není jasné, jak a proč se někdo snažil zvýšit citlivost filmu APX400 na 800 a k tomu ještě zrovna pomocí Caffenolu??
Jaká byla vlastně fotografická situace, kterou se touto metodou mělo vyřešit?
grommi
..... proč se někdo snažil zvýšit citlivost APX400 na 800 a k tomu ještě zrovna s Caffenolem?
Možná proto?
?
http://caffenol.blogspot.de/2014/12/the-new-old-rpx-400.html
?
Zda jsou však RPX 400 a APX 400new opravdu zcela identické, to nedokážu posoudit. Vždy se to sice říká, ale mám v tom své pochybnosti. Protože u RPX 100 vs. APX 100new to podle mých zkušeností tak není. A RPX 400 byl mezitím také někdy „jiný“.
Spektakulum
Ahoj znovu,
tak jsem tu sodu vyrobil a zjistil, že je naprosto bezvodá. Ano, konce filmu jsou zčernalé, ale spíš tak modročerné, okrajové značky však nejsou rozeznatelné!!!
Caffenol-C-L jsem odvážil na přesné váze z obchodu pro kuřáky, která údajně pracuje s přesností na desetinu gramu.
Důvodem, proč jsem se do tohoto experimentu pustil, byl tento článek:
http://caffenol.blogspot.de/2011/03/new-film-rollei-rpx-400.html
Proto jsem nepochyboval o tom, že je možné film v Caffenol-C-L posunout.
Samozřejmě jsem chtěl film posílit, protože jsem chtěl mít větší prostor pro zachycení nejrůznějších pochybných momentů, co je to za otázku?
grommi
Konec filmu je začerněný, ale na okraji není vidět žádný nápis, což k sobě vlastně nesedí. Bohužel mě k tomu nic nenapadá.
?
S pozdravem – Reinhold