Spektakulum
Witam,
Chciałem podkręcić czułość filmu APX 400 do ISO 800. Wywołałem go w Caffenol-C-L.
W rezultacie prawie nic nie widać. Negatywy są jednolicie całkowicie szare. Charakterystyczne jest to, że od perforacji w głąb tworzą się linie.
Z kilku powodów nie jestem pewien, jakie są przyczyny:
Był to pierwszy film, który nakręciłem używanym aparatem Rollei TE, więc może to również leżeć po stronie aparatu.
Kiedy poruszam butelką z utrwalaczem, słychać odgłos, jakby w środku znajdowały się stałe cząstki, jakby coś się osadzało. Czy to możliwe? Jak wyglądałyby negatywy, gdyby utrwalacz nie działał?
Jak mogę teraz ustalić, na czym polegała usterka?
Z góry bardzo dziękuję!!!
grommi
Aby sprawdzić działanie utrwalacza, należy wykonać tzw. test klarowności. Wystarczy fragment początku rolki filmu czarno-białego – wystarczy 2 cm, resztę można normalnie wykorzystać do fotografowania – bez wywoływania, zanurzyć go w utrwalaczu w małej miseczce i odmierzyć czas, po upływie którego film stanie się przezroczysty i pozbawiony smug – jest to czas klarowania. Następnie naświetlony i wywołany film utrwala się przez co najmniej dwukrotnie dłuższy czas, a w przypadku filmów Tmax – trzykrotnie dłuższy. Czas klarowania zależy od użytego materiału filmowego, stężenia utrwalacza i stopnia jego zużycia. Zdecydowanie zaleca się wykonanie testu klarowania przed każdym wywołaniem. Jeśli czas klarowania wielokrotnie używanego wywoływacza podwoił się, należy go jak najszybciej wymienić. Ale uwaga, w zależności od rodzaju filmu czas klarowania może się znacznie różnić.
?
Najpierw powinieneś to zrobić, a potem zobaczymy, co dalej.
Wolf_XL
... w zasadzie popełniłeś wszystkie możliwe błędy – naświetliłeś film w nieznanym aparacie, wywołałeś go w „domowym wywoływaczu”, a potem najwyraźniej zanurzyłeś w utrwalaczu, który już dawno miał swoje najlepsze dni za sobą... Przy tak wielu niewiadomych diagnozy na odległość nie mają sensu. Po prostu wziąłbym nowy, nieprzeterminowany film, przeprowadziłem naświetlanie zgodnie z czułością znamionową i zanurzyłem go w świeżym standardowym wywoływaczu/utrwalaczu... Potem zobaczymy...
TR
Cześć, na początek sprawdziłbym aparat na „suchym doku”:
http://www.fotografische.de/kameras/testen/
W przypadku aparatu analogowego bardzo łatwo jest sprawdzić, czy w ogóle przepuszcza on (wystarczającą ilość) światła, które jest odpowiednio skupiane na kliszy.
Spektakulum
Na początek bardzo dziękuję za wskazówki, to już mi bardzo pomogło!
Wypróbowałem roztwór utrwalacza – pachnie co prawda dość intensywnie, ale negatyw mimo to się wyjaśnia. Czy to oznacza, że w sumie działa, czy nie?
Nie zrobiłem co prawda próbnej klatki aparatem, ale zaraz po zakupie sprawdziłem migawkę i przysłonę: działają.
Gdyby czas naświetlania nie był już prawidłowy, to przynajmniej coś by było widać.
@ Wolf_XL: Film 400 był jednym z tych z „nową emulsją” i świeżo kupiony, więc nie był przeterminowany.
?
Moim zdaniem pozostają jeszcze trzy możliwe źródła błędu:
1. Film nie był prawidłowo załadowany (czy to w ogóle możliwe w Rollei 35?)
2. Moja ciemnia nie jest całkowicie ciemna (możliwe, że tak niewielka ilość światła, której moje oczy nie dostrzegają, powoduje prześwietlenie filmu: nie sądzę)
3. Wywoływacz albo nie pasuje do filmu, albo źle go przygotowałem (raczej mało prawdopodobne, bo z podekscytowania wszystko sprawdziłem 10 razy)
?
Jedynym sposobem na wyjaśnienie tej sytuacji, jaki obecnie widzę, jest ponowne wywołanie fragmentu filmu APX 400 w tych samych warunkach, przeanalizowanie wszystkich scenariuszy, a następnie porównanie wyników z pierwszą próbą.
?
Niemniej jednak w odpowiednim czasie dokładniej sprawdzę aparat, a wywoływacz filmu jest już zamówiony :)
?
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za szybką i fachową pomoc!
grommi
„1. Film nie był prawidłowo załadowany (czy to w ogóle możliwe w przypadku Rollei 35?)”
To oczywiście jedna z możliwości. Jeśli wywoływacz był w porządku, to przynajmniej początek filmu powinien być czarny, a napis na krawędzi widoczny.
?
„2. Moja ciemnia nie jest całkowicie zaciemniona (czy to możliwe, że tak niewielka ilość światła, której moje oczy nie dostrzegają, powoduje prześwietlenie filmu: Nie sądzę)”
Światło powoduje czernienie filmu podczas wywoływania, u Ciebie nic nie widać, więc to nie może być przyczyną.
?
„3. Wywoływacz albo nie pasuje do filmu, albo źle go przygotowałem (raczej mało prawdopodobne, bo z podekscytowania wszystko sprawdziłem 10 razy)”
Czy początek filmu był czarny? Przecież był w pełni naświetlony. To, czy wywoływacz w ogóle działa, można sprawdzić tak samo łatwo, jak w przypadku utrwalacza. Wrzuć kawałek filmu w normalnym świetle pokojowym do małej miseczki z wywoływaczem, po kilku minutach strona emulsji powinna wyraźnie ciemnieć. Podejrzewam, że coś poszło nie tak. Film bardzo dobrze współgra z C-C-L.
?
Caffenol-C-L musi być bardzo dokładnie odmierzony, a soda oczyszczona musi być bezwodna, w przeciwnym razie ilość należy skorygować w zależności od zawartości wody. Waga kuchenna z rozdzielczością co 1 gram nie nadaje się do tego przepisu.
Gast
Cześć, nie do końca rozumiem, dlaczego w tej historii chciano podkręcić czułość APX400 do 800, a do tego akurat przy użyciu Caffenolu?
Jak wyglądała sytuacja fotograficzna, którą zamierzano rozwiązać tą metodą?
grommi
..... dlaczego chciano podkręcić APX400 do 800, a do tego akurat przy użyciu Caffenolu?
Może dlatego?
?
http://caffenol.blogspot.de/2014/12/the-new-old-rpx-400.html
?
Nie potrafię jednak ocenić, czy RPX 400 i APX 400new są naprawdę całkowicie identyczne. Chociaż zawsze tak się mówi, mam co do tego pewne wątpliwości. Z mojego doświadczenia wynika bowiem, że w przypadku RPX 100 i APX 100new tak nie jest. A RPX 400 był kiedyś „inny”.
Spektakulum
Witam ponownie,
Więc upiekłem sodę i stwierdziłem, że jest całkowicie bezwodna. Tak, końcówki taśmy są poczerniałe, ale raczej na niebieskawo-czarno, natomiast oznaczenia na krawędziach nie są widoczne!!!
Caffenol-C-L odważyłem za pomocą precyzyjnej wagi z sklepu dla palaczy marihuany, która przynajmniej rzekomo działa z dokładnością do jednej dziesiątej grama.
Powodem, dla którego zdecydowałem się na ten eksperyment, był ten artykuł:
http://caffenol.blogspot.de/2011/03/new-film-rollei-rpx-400.html.
Nie miałem więc wątpliwości, że możliwe jest nadświetlenie filmu w Caffenol-C-L.
Oczywiście chciałem podkręcić czułość filmu, bo chciałem mieć większą swobodę, żeby uchwycić różne podejrzane momenty, co to za pytanie?
grommi
Koniec filmu jest zaciemniony, ale nie widać żadnych napisów na marginesie, co właściwie nie pasuje do siebie. Niestety nic mi nie przychodzi do głowy.
?
Pozdrawiam – Reinhold